Lapte și cornuri expirate în școli și grădinițe

259
Inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au efectuat controale în școli și grădinițe din țară pentru a vedea cum se desfășoară programul guvernamental "Cornul și laptele".
S-a avut în vedere modul de aplicare a prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 96/2002, privind acordarea de produse lactate și de panificație pentru elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, precum și pentru copiii preșcolari din grădinițele de stat cu program normal.
Ignorând legislația în vigoare, ca și dreptul copiilor la mâncare sănătoasă, unii operatori economici au furnizat unităților de învățământ produse expirate sau deteriorate din cauza depozitării incorecte. Un alt aspect la fel de grav îl constituie preferința lor pentru aprovizionarea școlilor pentru mai multe zile, știut fiind faptul că produsele în cauză au un termen redus în care pot fi consumate.
"Sănătatea copiilor noștri este cea mai importantă, de aceea nu vom tolera să primească în școală lapte expirat sau produse de panificație depozitate în locuri insalubre", a declarat, la finalul controlului, Gheorghe Ciubotaru, vicepreședinte al ANPC.
Astfel, au fost controlate 495 de școli, 232 de grădinițe, 16 producători și 10 distribuitori.
Din cauza spațiilor frigorifice insuficiente, la Liceul "Ioan Cotovu" din Hârșova - Constanța, o parte din produsele lactate erau depozitate la temperatura mediului ambiant.
La școala cu clasele I-IV din localitatea Făclia - Constanța, în încăperea destinată păstrării produselor alimentare erau depozitate materiale didactice-hărți, planșe și produse de igienizare-detergenți, dezinfectanți.
Lipsa utilajelor frigorifice și/sau a spațiilor special amenajate în școli și grădinițe pentru păstrarea alimentelor s-a constatat în județele Alba, Constanța, Dâmbovița și Sibiu.
Pentru abaterile constatate s-a dispus oprirea definitivă de la distribuire a circa 789 de kilograme de produse lactate și de panificație ce nu îndeplineau cerințele obligatorii sau erau improprii consumului și au fost aplicate 14 amenzi contravenționale în valoare de 65.000 lei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.4623 secunde