Lacul Tăbăcărie, plimbat între instituţii. Cine vrea să îl exploateze

765
Lacul Tăbăcărie, plimbat între instituţii. Cine vrea să îl exploateze - fotofondlacultabacarie2-1608146385.jpg

Articole de la același autor

Au fost pornite demersurile pentru ca Lacul Tăbăcărie să revină în administrarea autorităţilor locale, pentru a putea fi întreţinut şi pentru ca malurile să fie refăcute şi înfrumuseţate. În prezent, acesta aparţine de Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură, după o decizie a instanţei, la solicitarea unui agent economic.

Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral au participat, săptămâna trecută, la o primă întâlnire cu autorităţile locale ale municipiului Constanţa, pentru a porni demersurile legislative de trecere a Lacului Tăbăcărie în administrarea Primăriei Constanța. „Una dintre problemele majore ridicate de reprezentanții instituțiilor noastre a fost cea legată de igienizarea, modernizarea şi administrarea Lacului Tăbăcărie. Conducerea Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral a propus Primăriei Constanța preluarea în administrare a lacului, fiindu-i prezentată și modalitatea în care se poate face, din punct de vedere administrativ”, explică directorul ABADL, Bogdan Bola.



Potrivit acestuia, reabilitarea și gospodărirea acestui lac de mici dimensiuni, urbanizat, puternic antropizat de construcțiile edificate în zonele riverane, se poate face de către cei care dețin lucrările de amenajare și de apărare a malurilor lacului, precum și terenurile aferente zonei de protecție a malurilor, fiind vorba despre cei cinci metri lățime de la linia apei deținuți de Primăria Constanța.


„Pentru igienizarea, decolmatarea și modernizarea acestuia și încadrarea armonioasă peisagistică a acestuia în contextul dezvoltării urbanistice zonale care se manifestă cu rapiditate este nevoie de trecerea din administrarea Agenției Naționale de Pescuit și Acvacultură (ANPA) în cea a administrației locale. Exemple de succes în acest sens sunt lacul Ciuperca care este administrat de Primăria Tulcea și salba de lacuri Băneasa - Herăstrău - Floreasca - Colentina – Tei, administrate de Primăria București. De asemenea, asigurăm administrația locală de sprijinul nostru profesional total în ceea ce privește gestionarea rațională din punctul de vedere al gospodăririi apelor a lacului Tăbăcărie și sprijin profesional în ceea ce privește accesarea fondurilor europene specifice pentru reabilitarea și dezvoltarea durabilă a lacului Tăbăcărie”, precizează Bogdan Bola.


O decizie controversată



Lacul Tăbăcărie reprezintă domeniul public al statului şi, până la data de 12 iunie 2020, s-a aflat în administrarea ANAR - ABADL. La acea dată, în cadrul dosarului nr. 6123/2/2014, SC Matfish SRL, în contradictoriu cu Guvernul României, Agenția Națională de Pescuit și Acvacultura (ANPA), ANAR - Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, Agenția Domeniilor Statului (ADS), a susținut că lacurile naturale din județul Constanța ar trebui să se afle în administrarea ANPA şi a solicitat instanței anularea rubricii din HG prin care acestea sunt administrate de ANAR-ABADL. Ca urmare, Înalta Curte de Casație și Justiție a apreciat că lacurile naturale se afla în administrarea ANPA, motiv pentru care a dispus, printre altele, anularea poziției din inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public - Anexa 12 la HG nr. 1705/2006 cu privire la dreptul de administrare al ANAR-ABADL - asupra lacului Tăbăcărie.


Lacul Tăbăcărie este un lac natural care este situat în Bazinul Hidrografic Litoral, fiind o fosta lagună după geneză cuvetei și având o suprafață a cuvetei de aproximativ 99 ha, relativ izolat de sursele naturale (acviferul freatic fiind insuficient), lacul Tăbăcărie este dependent de aportul de apă din lacul Siutghiol. Acest aport de apă se realizează prin intermediul stăvilarului Siutghiol și a canalului de legătură Siutghiol – Tăbăcărie. Surplusul de apă este deversat din lacul Tăbăcărie în mare printr-un stăvilar situat în punctul „Pescărie”.


În anii 1978 - 1979 cuveta lacului a fost dragată, atunci când a fost executată și construcția amenajare mal de tip cheu (perete de beton vertical) de autoritățile locale în baza proiectului elaborat de Institutul de Proiectări Județean Constanța și face parte din lucrările pentru amenajarea parcului Tăbăcărie al cărui beneficiar de investiție a fost Consiliul Popular Municipal Constanța. Din anii '90 și până în vara acestui an de igienizarea și administrarea Lacului Tăbăcărie s-a ocupat Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3599 secunde