Lacul Tăbăcărie, încremenit în comunism. Fără promenadă, fără piste de biciclete, doar maluri bătrâne și sparte

2075

Articole recomandate

Lacul Tăbăcărie a căpătat o reputație proastă în ultimii ani, după ce a fost lăsat să zacă în mizerie, abandonat de autoritățile locale. Situat în mijlocul orașului, parcul ar fi trebuit să fie unul dintre locurile preferate de plimbare pentru constănțeni sau pentru turiști. În realitate, este înconjurat de bălării, cu malurile rupte și podețele ruginite, iar promenada mult așteptată nu este decât o biată alee, bătrână de zeci de ani, cu pietroaie sparte și buruieni crescute printre crăpături.

A venit vara și, dacă anul trecut ne făceam griji că o să fie prea multe terase de jur împrejurul Lacului Tăbăcărie, că nu vom mai vedea luciul apei de oameni plimbându-se pe mal sau făcând sporturi nautice, acum realizăm că sunt la locul lor aceleași dale neîngrijite, aceleași bălării crescute și că zona este la fel de uitată.

"Parcă voiau să facă piste de biciclete, loc de plimbare, de petrecere a timpului liber, în jurul Lacului Tăbăcărie. Nu au făcut nimic. Arată la fel ca acum 30-35 de ani, cu scările de pe vremea lui Ceaușeșscu, cu plăcile de beton puse de el. Arată chiar mai rău decât atunci, că măcar pe vremea aceea erau noi. Acum, totul este distrus și nimeni nu pare să vrea să îl pună în valoare", ne-a transmis un cititor, zilele trecute, pe adresa redacției.

Am ieșit și noi la plimbare, în jurul lacului, cu speranța că ne vom bucura de aer curat, ciripit de păsărele și concert de broscuțe. Însă, încă de când am ajuns în parcare, am dat nas în nas cu zeci de pungi de mâncare, cartoane cu resturi, cutii de suc, aruncate pe unde au apucat. Am mers mai departe, cu mare atenție, să nu ne împiedicăm în găurile de pe trotuarul improvizat ce învecinează lacul în zona spre Complexul Muzeal de Științe ale Naturii. Pe aleea îngustă, flancată de bălării cât o statură de om, am înaintat cu greu, încercând să facem loc celor care se mai încumetau să se plimbe pe mal. Spectacolul oferit de lac, păsările care se legănau pe apă sau zburau la luciul apei și concertul cântătoarelor au mai reușit să ne facă să uităm de împrejurimi și să ne bucurăm de peisaj.

Amenajări de pe vremea comuniștilor

Am continuat apoi plimbarea și spre parc. Așa am observat că singura zonă cât de cât amenajată este cea din dreptul mall-ului, unde sunt și câteva băncuțe de odihnă, cu priveliște la apă. Apoi, imediat lângă, am nimerit chiar lângă una dintre porțiunile care mai amintesc, puțin, foarte puțin, de unele dintre zonele de promenadă preferate ale constănțenilor, la Bulevard, așa cum o mai știm cei care am prins copilăria în vremurile ceaușiste. Este mica peninsulă de piatră, cu scări din loc în loc, care se termină în lac. Din păcate, acolo, piatra a rămas aceeași, treptele sunt aceleași, doar că acum sunt rupte și periculoase. Și, de-acolo mai departe, malurile sunt la fel de distruse, la fel de bătrâne.

Am stat de vorbă cu directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, Bogdan Bola, despre situația lacului și a malurilor sale, care ne-a explicat că se caută soluții pentru a amenaja toată zona.

"După acțiunile de curățenie făcute în urmă cu câteva săptămâni, la începutul săptămânii, lucrătorii au fost din nou pe canalul care leagă Siutghiolul de Tăbăcărie și am găsit, din nou, zeci de peturi, bucăți de materiale de construcție. Este clar că acelea nu au fost aruncate de turiști. De asemenea, sunt zone unde se strâng foarte mulți pescari și toți au ambalaje, ziare, care, din păcate, multe ajung pe lac.

În zona parcării de la Gravity Park, am rugat reprezentanții Primăriei Constanța să monteze camere video, pentru că sunt foarte mulți tineri care se duc cu mașini acolo, mănâncă de la fast food și toate resturile și gunoaiele ajung în lac. Și dacă nu îi amendează nimeni, nu avem cum să-i oprim și va fi mereu murdar", a declarat, pentru "Cuget Liber", șeful ABADL.

Malurile, în grija

autorităților locale

În ce privește Planul Urbanistic Zonal care ar fi trebuit să schimbe soarta Lacului Tăbăcărie și să îl transforme într-o zonă modernă de agrement, documentul încă nu a primit toate avizele finale.

"Eu nu mai am cum să schimb acum nimic din tot ce s-a propus. S-au făcut deja niște pași. Însă, dorim să ne punem de comun acord cu autoritățile locale asupra a ceea ce se întâmplă sau ce se dorește cu Lacul Tăbăcărie. Astăzi (n.r. - ieri, 18 iunie), îi invitasem pe reprezentanții primăriei la noi la sediu, să discutăm despre situația malurilor de pe Lacul Tăbăcărie. Nu a venit nimeni. Din acte rezultă că acele maluri trebuie îngrijite de autoritățile locale. Noi vrem să discutăm și să vedem ce e de făcut.

Dacă și-ar dori să preia acele maluri, să le reabiliteze pe fonduri europene, să facem un proiect comun, noi suntem deschiși la dialog și colaborare. Acele maluri betonate nu sunt ale ABADL-ului. Am înțeles de la specialiștii noștri că malurile nu ar mai putea fi betonate, așa cum au fost făcute la început. Dar se pot întări cu niște bușteni de pământ de exemplu, și deasupra să se facă acea pistă de biciclete, pe care tot Primăria Constanța a propus-o acum câțiva ani, care trecea exact pe malul betonat, dar nu s-a mai întâmplat nimic", a mai adăugat Bogdan Bola.

Terase și plimbări cu barca

ori hidrobicicleta

Conform PUZ-ului propus de fosta conducere a Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, în anul 2018, pe Lacul Tăbăcărie ar trebui să fie delimitate mai multe zone specifice. Astfel, urma să existe zone de servicii și alimentație publică, unde ar putea fi amplasate terase, baruri, cafenele, zone de cultură și loisir, unde ar putea fi amenajate amfiteatre în aer liber, zone de baze de agrement nautic nemotorizat, unde s-ar putea face sport de agreement nautic cu echipamente fără motor, zone de activități nautice, zone mixte, unde ar putea fi ridicate terase și vor putea să acosteze și ambarcațiunile nemotorizate. De asemenea, vor fi păstrate zone cu stuf, unde nu se va putea interveni, precum și zone de protecție a lacului, adică zona aferentă malului de lac cu o lățime de cinci metri, unde este interzisă amplasarea construcțiilor, fiind premise doar alei de promenade, piste de bicicliști, plantații, mobilier urban și construcții edilitare. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3188 secunde