Județul Constanța, măturat de viscol. Zeci de localități rămase în beznă și fără apă

920

Articole de la același autor

Iarna s-a întărâtat la malul mării și, după primele semne pe care le-a dat la începutul săptămânii, ieri a adus asupra județului Constanța viscol și ninsori cum nu s-au mai văzut din ianuarie 2017. Meteorologii au dat avertizări încă de miercuri după-amiază, când au anunțat că vom avea vânt puternic și lapoviță, dar peste noapte a înghețat și a nins abundent, iar dimineață, rafalele s-au intensificat și au creat numeroase probleme în tot județul.

În municipiul Constanța, s-a circulat cu dificultate la primele ore, din cauza ninsorii puternice și a vizibilității scăzute. Din fericire, temperaturile pozitive au făcut ca zăpada de pe carosabil și de pe trotuare să se topească rapid. 13 sărărițe și 27 de utilaje cu lamă au acționat și ele astfel încât să se deblocheze traficul. Vântul a doborât însă mai mulți copaci și a desprins o parte din acoperișul Bisericii "Sfântul Spiridon" din cartierul Inel II.

"A fost necesară intervenția echipelor în 28 de cazuri pentru ridicarea unor crengi rupte și pentru eliberarea carosabilului de copaci rupți sau dezrădăcinați, în unele situații fiind produse pagube materiale provocate de căderea crengilor pe mașini. De asemenea, s-a intervenit pentru ridicarea unor cabluri sau stâlpi dărâmați din cauza furtunii, iar groapa formată în intersecția străzii Ion Rațiu cu bulevardul Tomis a fost astupată", au precizat reprezentanții Primăriei Constanța.

Din cauza variațiilor și căderilor de tensiuni de scurtă durată, stația de pompare și tratare Palas nu a funcționat normal și nu a putut asigura presiune la robinete. Abonații din cartierele Energia, Baba Novac, CET, Viile Noi, Medeea Palas, Km 4 - 5, Km 5, Poarta 6, Abator, Gară, Casa de Cultură, Inel I și Inel II au avut toată ziua presiuni scăzute la apă rece.

Mai mult decât atât, spre după-amiază s-au răcit și caloriferele.

"Din cauza fluctuațiilor de curent, echipamentele noastre au intrat în avarie. Sperăm ca întreruperea să nu dureze mai mult de două ore. Oricum, noi ne aflăm în permanență în legătură cu comitetele pentru situații de urgență, pentru a nu exista probleme", a explicat Liviu Popa, directorul general al RADET Constanța.

Stâlpii de tensiune,

distruși de rafale

Cele mai multe probleme au fost însă în județ, unde mai bine de câteva ore a fost oprită circulația autovehiculelor pe mai multe drumuri județene. Însă vântul puternic a pus la pământ mai mulți stâlpi de electricitate și a distrus echipamentele, iar peste 60 de localități au rămas ore în șir fără curent electric. La nivelul E-Distribuție Dobrogea, a fost declarată starea de urgență de nivel 1 pentru județele Constanța și Tulcea, iar după prânz, numărul de echipe de intervenție a fost suplimentat la 30. Echipele de intervenție ale E-Distribuție Dobrogea și ale contractorilor au lucrat continuu pentru restabilirea în cel mai scurt timp posibil a alimentării cu energie electrică a consumatorilor.

"Intervențiile continuă, întrucât vântul puternic continuă și produce fenomenul de galopaj al conductoarelor electrice, ceea ce generează întreruperi temporare ale alimentării. Intervențiile sunt îngreunate de condițiile meteo severe și de circulația rutieră dificilă. Colaborăm cu autoritățile locale, cu care păstrăm un contact permanent, și care sprijină intervenția echipelor E-Distribuție", precizează reprezentanții E-Distribuție Dobrogea.

La amiază, în județul Constanța erau nealimentate 28 linii electrice aeriene de medie tensiune total, trei linii de medie tensiune parțială, fiind afectate total sau parțial 61 de localități.

Nici RAJA nu a putut să asigure alimentarea cu apă, tot din cauza fluctuațiilor de tensiune și a avariilor la liniile de energie. La ora închiderii ediției, 30 de localități nu beneficiau încă de apă potabilă.

Școli închise

Din cauza drumurilor impracticabile, conducerile a opt unități de învățământ din județ au anunțat suspendarea cursurilor, ieri. Nu s-a învățat la Școala Gimnazială Dumbrăveni, Liceul Tehnologic Independența, Liceul Tehnologic "Nicolae Istrățoiu" Deleni, Școala Gimnazială Nr. 1 Ciocârlia, Școala Gimnazială Bărăganu, Școala Gimnazială Nr. 1 Saraiu, Școala Gimnazială Ion Corvin și Școala Gimnazială Nr. 1 Comana. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4962 secunde