Istorie vândută bucată cu bucată! Clădirile vechi ale Constanței, pe piața imobiliară

6637
Istorie vândută bucată cu bucată! Clădirile vechi ale Constanței, pe piața imobiliară - fotofondistorievanduta-1539187706.jpg

Articole de la același autor

Arcade frumos desenate, ziduri purtătoare de povești, ornamente dantelate, ferestre și ochiuri de geamuri ce au văzut multe vremuri, dar acum zac în întuneric… Sunt clădirile vechi ale bătrânei Constanța, sunt case și palate unde s-a scris istorie, creionate de mâini și minți pricepute și ridicate cu multă trudă, bijuterii arhitecturale care încă mai trăiesc… Cât or mai rezista. Multe dintre ele sunt scoase la vânzare, într-o piață imobiliară plină de kitschuri, la prețuri care nu reflectă nici starea actuală în care se află, nici însemnătatea istorică a fiecăreia dintre ele.

Investitorii care ridică bloc după bloc în cartierele prăfuite ale Constanței nu sunt interesați să-și bage banii în aceste clădiri istorice, iar cei care au ajuns cumva să le fie proprietari de-abia așteaptă să scape de ele, dar nici nu vor să le dea degeaba.

Așadar, dacă ați reușit să puneți deoparte ceva bani, poate vă tentează să cumpărați Grand Hotel, clădirea de la Grand, cum o știu toți constănțenii, situată la intersecția bulevardului Tomis cu bulevardul Ferdinand. Realizat în stil Art Deco, imobilul are un preț de plecare de 950.000 de euro, estimându-se un preț final de 1.000.000 – 1.250.000 de euro. Proprietatea cuprinde 716 metri pătrați de teren și o suprafață construită de 1.300 metri pătrați, pe o structură cu subsol, parter și două etaje, însumând 36 de camere. Imobilul are la parter un spațiu comercial, două etaje de hotel și o terasă superioară. A fost construit între anii 1915 – 1920 și, deși este în stil Art Deco, nu este clasat ca fiind monument istoric.

De vânzare este și Blocul interbelic al Comunității Evreiești, de pe strada Petru Rareș nr. 4, la 100 de metri de Piața Ovidiu. Acesta este ceva mai ieftin, licitația pornind de la 850.000 de euro. Imobilul a fost construit în anul 1930 și are subsol, parter, trei etaje și mansardă, 26 de camere și nouă băi. Nu are curte, însă a fost consolidat și reabilitat în anul 2007.

Imobile restaurate și imobile în paragină

În apropiere, pe strada Nicolae Titulescu nr. 24, este de vânzare și Casa Laskaridis, ridicată de o familie greacă renumită în zonă. Proprietatea este listată cu un preț de pornire de 775.000 de euro și are un teren de 743 metri pătrați și o casă cu subsol, parter, un etaj și mansardă, însumând 485 metri pătrați. Aceasta este în stadiu avansat de degradare și necesită lucrări de renovare.

Tot pe strada Nicolae Titulescu, la nr. 3, se vinde Casa Brâncovenească. Aceasta este situată pe un teren de 114 metri pătrați, dar se înalță pe demisol, parter, două etaje, terasă și pod. În total, sunt nouă camere și 478 de metri pătrați.

Recent restaurată este și Casa Lescovar, de pe strada Cristea Georgescu nr. 6, în apropierea Cazinoului, pentru care se estimează un preț final de vânzare de 1.750.000 – 2.000.000 de euro. Terenul este de 500 metri pătrați, însă clădirea albă cuprinde subsol, parter și două etaje și are o suprafață utilă de 797 de metri pătrați.

Ceva mai ieftină este Casa Adam Cotula, demnitar al Înaltului Comisariat Român din Constantinopol, de pe strada Ion Theodorescu Valahu nr. 8, pentru care se cer minimum 550.000 de euro.

Vizavi de Cazinou, este scoasă la vânzare Vila Zottu, situată chiar pe bulevardul Regina Elisabeta. Proprietatea are 265 metri pătrați de teren, iar clădirea este formată din subsol, parter și etaj, însumând 526 metri pătrați și 14 camere.

Palatul Șuțu are proprietari noi

Trei clădiri istorice au fost cumpărate, în ultimul an. Palatul Șuțu are proprietari noi, care au plătit cel puțin 800.000 de euro pentru terenul de peste 860 metri pătrați și clădirea în stil maur de deasupra Portului Tomis. Clădirea este încadrată ca fiind monument istoric de valoare națională și universală, clasa A.

"Impetuoasa Vilă Șuțu, având autorizația de construcție datată din 29 iulie 1898, este construită pe stânca țărmului răsăritean al vechiului Tomis, fiind una dintre puținele construcții în terase construite în epocă", povestește arhitectul Radu Cornescu. Palatul a suferit, însă, unele modificări în timp, dar și-a păstrat unicitatea. Nu a mai fost însă locuit de ani buni. Moștenitorii proprietarului Mihai C. Șuțu au reușit să intre în posesia clădirii în anul 2011, după mai multe procese. Ulterior, aceștia au scos la vânzare palatul.

Vila principelui Barbu Știrbei, din Mamaia, a fost și ea vândută. Aflată la 100 de metri distanță de plajă, proprietatea are 420 de metri pătrați de teren, și 546 metri pătrați construiți, întinși pe subsol, parter și un etaj. Numără 16 camere în total. Și Hotelul Intim are în prezent alți proprietari și se pare că aceștia intenționează să îl restaureze și să îl redeschidă circuitului turistic.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3693 secunde