Istorie lăsată de izbelişte. Proiectul monumentului soldaţilor căzuţi în Războiul de Independenţă, uitat în sertar

3542
1

Articole de la același autor

În centrul oraşului, chiar la intrare în zona istorică, tronează de vreme bună un soclu gol pe care scrie Ioan N. Roman. Statuia a fost mutată în faţa Bibliotecii Judeţene, care îi poartă numele marelui publicist şi scriitor, însă postamentul de piatră spartă a rămas pe pământul neîngrijit.



Autorităţile locale susţin că perimetrul nu le aparţine şi nu pot interveni. „Statuia a fost relocată, iar terenul nu mai este al Primăriei Constanţa, ci al Armatei, deci nu avem posibilitatea de a interveni”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa, Ionela Bărboi. Anul trecut, Ministerul Apărării solicita să preia în administrare terenul cu pricina, pentru a ridica un monument comemorativ în cinstea soldaţilor căzuţi în Războiul de Independenţă. Iniţiativa, deşi lăudabilă, nu s-a concretizat încă şi nici nu se ştie când va fi făcut monumentul, având în vedere că nici măcar nu au fost demarate procedurile de dezafectare a vechiului soclu şi de avizare a noii construcţii.



„Ideea care a stat la baza acestei solicitări este una simplă: Armata Română a contribuit hotărâtor la alipirea Dobrogei la Principatele Române și la înfăptuirea Independenței. Pentru a sărbători anual acest eveniment la nivelul garnizoanei Constanţa, Ministerul Apărării Naţionale își dorea edificarea unui monument, care «va contribui major la cultivarea valorilor naţionale şi a simţului patriotic în rândul tinerei generaţii şi va constitui un reper pentru generaţiile următoare». În urma analizei efectuate de către Ministerul Apărării Naţionale şi a corespondenţei purtate cu Primăria Municipiului Constanța pentru identificarea unei locaţii în vederea amplasării monumentului de for public, a fost identificat un teren în suprafaţă de 105 metri pătrați în zona Tribunalului Constanța. Să nu uităm că Legea nr. 230/2015 a instituit ca Ziua Dobrogei să fie sărbătorită în fiecare an la 14 noiembrie, în amintirea anului 1877, acela fiind practic primul pas făcut de către poporul nostru către Marea Unire”, precizează deputatul constănţean Bogdan Bola.



„Dobrogenii merită un astfel de monument!”

Din păcate, un an şi jumătate mai târziu, situaţia este neschimbată. Parlamentarul a anunţat că a făcut o interpelare oficială către Ministerul Apărării Naţionale. „Le-am cerut să ne spună nouă, dobrogenilor, care este stadiul proiectului de amplasare a monumentului comemorativ privind Ziua Dobrogei și dacă există o schiță sau plan pentru acesta. Tot în acea zonă, a fostului Palat Regal (actualmente Tribunalul Constanța), a existat un astfel de monument închinat soldaților români morți pe câmpiile Bulgariei, în campania din 1913 (Al Doilea Război Balcanic), care se numea «Avântul Țării». Acesta a avut o viață scurtă, fiind inaugurat în aprilie 1916 și distrus de trupele bulgare în octombrie același an”, mai spune deputatul constănţean.



Bogdan Bola propune chiar vechiul monument, ale cărui imagini au fost păstrate în arhive, ca sursă de inspiraţie pentru viitorul grup statuar. „Sper ca ministrul Nicolae Ciucă să nu uite de acest proiect pe care l-a demarat în timpul mandatului său și să ne răspundă la interpelare, mai ales că Ziua Dobrogei este la mai puțin de o săptămână distanță. Iar dobrogenii merită un astfel de monument închinat acestei regiuni istorice…”, subliniază parlamentarul constănţean.



Comentează știrea

E.C. Ninu
13 noiembrie 2021
Istoria lasata de izbeliste

Știam că, în campania din Al Doilea Război Balcanic, nu s-au înregistrat „soldați români morți pe câmpiile Bulgariei”. A se vedea, în acest sens, articolul „Cum a decimat holera armata română. În Războiul Balcanic din 1913, soldaţii n-au murit de gloanţe, ci au fost ucişi în masă de epidemia necruţătoare”, din „Adevărul” de Buzău, 6 octombrie 2015, semnat de Iulian Bunila.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5048 secunde