Istorie batjocorită, în Mamaia. Castelul regal, ferecat şi lăsat pradă ruinei

1548
În timp ce mii de turişti vizitează vară de vară castelul din Balcic al Reginei Maria a României, restaurat şi inclus în circuitul turistic de vecinii bulgari, castelul din Mamaia stă ferecat, în mizerie şi distrugere. Purtat prin tribunale, după ce a fost vândut la preţul unui apartament, palatul regal din centrul staţiunii româneşti nu a mai văzut de ani de zile picior de vizitator. Iar şansele să îi fie redată frumuseţea de odinioară şi să fie pus în valoare sunt încă destul de departe.





Turiştii şi constănţenii care ajung, în această perioadă, în centrul staţiunii Mamaia nu pot să treacă fără să observe gardul ruginit şi castelul părăsit de pe faleză. Cei mai mulţi ştiu sau măcar bănuiesc povestea tristă a monumentului istoric tranzacţionat pe sub masă, la un preţ derizoriu, şi căzut în plasa oportuniştilor imobiliari. Însă nu pot să nu se întrebe de ce bulgarii pot să facă bani frumoşi din cealaltă reşedinţă de vară a Reginei Maria, cea de la Balcic, iar românii îşi bat joc de istoria şi de bijuteriile arhitecturale pe care le-au moştenit.



„Este atât de trist să vezi un asemenea castel, deosebit, care se năruie, cu o curte atât de mare, lăsată în paragină. Ar fi putut să fie o mică grădină botanică, să poată fi vizitat contra unei taxe, să aibă o mică terasă, unde să simţi briza mării şi să îţi imaginezi cum îşi petrecea verile la castel regina noastră. Dar nu este decât o imensă distrugere, întrecută doar de nepăsarea tuturor”, ne-a mărturisit Codruţa Mirea, din Râmnicu Vâlcea.



Oamenii se opresc şi se uită prin gard către imobilul al cărui aspect nobil mai este trădat doar de coloanele şi detaliile arhitecturale ce încă mai rezistă. Fosta vilă regală este monument istoric consemnat în selecta listă întocmită de Institutul Naţional al Patrimoniului. Acest lucru nu a împiedicat însă, în 2003, vânzarea lui de către societatea de stat SC Mamaia SA, înainte ca Ministerul Culturii să-şi dea acordul. În acelaşi an, fostul primar Radu Mazăre a aprobat vânzarea terenului aferent palatului, de aproximativ 1,5 hectare, către acelaşi cumpărător, la preţul de 23 euro metrul pătrat.



Deşi tranzacţia a fost publică, abia 15 ani mai târziu, în 2018, autorităţile au pornit lungul drum al recuperării monumentului. Considerând că vânzarea a încălcat legile în vigoare, Ministerul Culturii a început demersurile pentru a o anula şi a intra în posesia castelului. În această primăvară, procesul a ajuns pe masa judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care vor trebui să decidă soarta vilei regale.

Consiliul Judeţean, interesat de soarta palatului

Între timp, administraţia judeţeană nu exclude chiar posibilitatea de a prelua monumentul istoric pentru a-l restaura şi pentru a-l pune în valoare. „În cazul în care noi, la Consiliul Judeţean, decidem să îl luăm în administrare, va trebui să solicităm către minister acest lucru. Voi iniţia o discuţie referitoare la acest lucru şi, în eventualitatea în care găsim oportună preluarea acestui obiectiv, o vom face. Poate îl dăm în administrarea Muzeului de Istorie, am avea instituţii care s-ar putea ocupa de el”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Petre Enciu.

XXX

Castelul Reginei Maria din Mamaia, a fost construit în perioada 1923 - 1926, după planurile arhitectului Mario Stoppa, pentru Regina Maria a României. Inaugurarea s-a făcut în anul 1926. Mai târziu, clădirea a făcut parte din proprietatea Reginei Elena, mama Regelui Mihai. Acolo, tânărul rege și-a petrecut o parte din verile copilăriei.



Odată cu revenirea în țară a principelui Carol și preluarea tronului de la fiul său Mihai (6 iunie 1930), relațiile lui Carol cu Elena s-au înrăutățit, astfel că regina a fost obligată în cele din urmă să părăsească România. Ea a renunțat la Palatul Regal din Mamaia și la alte proprietăți din România în schimbul achiziționării de către statul român pe numele ei a Vilei Sparta din Florența.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.1383 secunde