Istoria se repetă. Cartierul Palazu Mare, o înghesuială de vile și blocuri. "Dacă se întâmplă ceva aici, suntem Colectiv 2"

2418

Articole de la același autor

Istoria se repetă în cartierul Palazu Mare. Haosul din Compozitorilor ia o nouă formă pe străduțele înguste din cartierul constănțean de pe malul lacului Siutghiol. Între case și viluțe cochete au început să apară blocuri din ce în ce mai înalte. Dintr-o oază de liniște, verdeață și aer curat, zona devine tot mai aglomerată, sufocată de numeroase șantiere unde se ridică bloc după bloc. Proprietarii de terenuri asistă neputincioși la transformarea cartierului liniștit în care se retrăseseră să-și ducă traiul într-un haos imobiliar cu "rechini" gata să le înghită căsuțele ridicate din agoniseala de-o viață sau cu rate ce vor fi plătite până la adânci bătrâneți.

Dezvoltatorii imobiliari au pus mâna pe terenurile care mai sunt disponibile și s-au apucat de construit blocuri, între case și vile. "Noi am luat terenul în anul 1996, cu gândul că vom locui aici la bătrânețe, că vor ridica băieții o casă, să stea cu noi. Până acum nu am ridicat nimic, l-am folosit doar ca grădină de vară. În laterale, în față și în spate avem vecini cu case pe pământ, așa cum intenționăm și noi să facem. Însă, chiar lângă noi s-a vândut terenul și o firmă a început să construiască. Va ridica un bloc. De jur împrejur sunt numai case. Nu înțeleg cum le dă primăria voie investitorilor să ne ridice blocuri în cap. Să se ducă acolo unde este câmp liber și să construiască tot ce vor, dar nu aici între case", ne-a scris Angela Matără, pe adresa redacției, după ce a încercat la toate instituțiile locale să afle cum poate să oprească ridicarea blocului vecin.

Femeia a reușit să strângă semnături de la 29 de vecini, revoltați la rândul lor că investitorii imobiliari le acaparează cartierul. Oamenii s-au interesat pe unde au putut, așa cum au putut și au aflat că Planul Urbanistic Zonal a fost modificat, nu se știe când, și proprietarilor de terenuri li se permite acum să ridice chiar și blocuri. "Ne-am trezit că PUZ-ul este modificat și cei care au luat terenuri care să facă business cu ele, nu o casă, ca noi, pot acum să construiască locuințe colective, adică blocuri cu cinci, șase etaje. În anii anteriori nu le accepta oamenilor să construiască cu mai multe etaje, că poate și ei au vrut cu trei etaje, de exemplu, dar acum oamenii de afaceri au voie. Și de ce nu ne-a întrebat nimeni și pe noi ce vrem?", se întreabă constănțeanca.

Nici ea și niciunul din vecinii săi nu au fost vreodată invitați, în toți acești ani, la vreo dezbatere publică privind modificarea Planului Urbanistic Zonal, așa cum prevede legea.

Construcții legale…

Pe terenul de lângă familia Matără, firma Norisan Activ Construct SRL a obținut încă din 20 septembrie 2017 Certificat de Urbanism pentru a ridica, pe strada Eugen Lovinescu nr. 5A, un imobil cu subsol, parter și trei etaje, cuprinzând locuințe colective.

Pe aceeași stradă, mai sunt emise încă două certificate de urbanism pentru locuințe colective. Pe strada Eugen Lovinescu nr. 27, GFT Intertrade Logistic SRL a primit, pe 13 octombrie 2017, certificat de urbanism pentru elaborarea de Plan Urbanistic de Detaliu în vederea construirii unui imobil cu subsol, parter și opt etaje, cu scop de locuire colectivă. Cu două luni înainte și SC Strolz Drilling SRL primise certificat de urbanism pentru elaborarea unui Plan Urbanistic de Detaliu – Construire Imobil cu demisol, parter și trei etaje, locuire colectivă.

Anul acesta, pe 17 octombrie, SC Norisan Activ Construct SRL a obținut și autorizația de construcție pentru imobilul cu subsol, parter și trei etaje, așa că, de câteva zile s-a apucat de treabă. "Nu mai știu unde să mă duc. Ei avansează foarte repede. În câteva zile au defrișat tot terenul și au început să sape. Sunt foarte aproape de gardul meu, dar și al celorlalți trei vecini. Practic, vor săpa pe aproape toată suprafața terenului. Aici ridică ditamai blocul. Mai întâi fac trei etaje, apoi cer supraetajare și cine știe la cât ajungem. De ce li se permite oamenilor cu bani să își bată joc de ceilalți?", ni s-a plâns femeia, revoltată.

Aglomerație, nervi și stres

Și mai grav este că, o astfel de aglomerare de locuințe va atrage, după sine, evident, ca și în cartierul Compozitorilor, probleme cu utilitățile. Locuitorii se întreabă acum dacă rețelele au fost proiectate pentru asemenea consum. Și mai grav este că strada Eugen Lovinescu, ca și multe altele din cartierul Palazu Mare, sunt mult prea înguste pentru o asemenea încărcătură.

"Unde își vor parca atâția oameni mașinile? Cum se va mai putea intra pe stradă? De curând, pompierii au fost chemați la un incendiu pe un teren aflat în capătul străzii și nu au avut pe unde să intre cu mașina. A trebuit să ocolească, să o ia pe strada Dumbrăveni, căci, pe la noi, nu aveau loc", ne-a mai spus Angela Matără.

"Trăiesc un coșmar!"

Am ajuns și noi în zonă, ieri, la prânz. Străduța era complet blocată de o mașină mare care descărca fier pentru construcția unei case. Mai mulți locatari au fost nevoiți să-și lase mașinile la colț sau pe unde au putut și au luat-o pe jos până acasă.

În curtea unde urmează să se ridice blocul erau două utilaje, în pauză. Șoferul unuia dintre ele moțăia la volan. Pe laterale, se vedea marcajul pentru laturile viitoarei construcții, iar patru bețe țineau loc de stâlpi de reper pentru cele patru colțuri.

"Este un metru, un metru și ceva între semnul lor și gardul proprietății mele. Deci, vom avea balcoanele în curtea noastră. E clar. Vom trăi cu cine știe câte familii deasupra capului nostru, uitându-se direct în farfuria mea. Nu este normal așa ceva. Noi, când am cumpărat terenul, nu ne-am gândit că așa vom ajunge să trăim. Atunci, ce ne mai rămâne să facem? Să vindem și noi și să se ridice și aici alt bloc. Eu sunt un caz fericit, că încă nu am construit nimic, dar vecinii mei care au căsuțele ridicate trăiesc un coșmar", ne-a spus femeia.

I s-au alăturat și câțiva vecini, supărați și îngrijorați de soarta cartierului și a lor. "Dacă se întâmplă ceva aici, suntem Colectiv 2. Ardem cu tot cu case. Mașina de pompieri de-abia încape. Dacă mai sunt și mașini parcate, nu mai e nicio șansă. Asfaltul are 2,90 metri lățime și, din gard în gard, sunt 4,90 metri. Asta pentru că unii vecini și-au retras gardurile. Dar sunt porțiuni unde nu sunt retrase", ne-a arătat revoltat constănțeanul.

Acesta spune că a fost la Inspectoratul de Stat în Construcții, pentru a sesiza situația din zonă, și singurul răspuns pe care l-a primit a fost că este o nevoie foarte mare de locuințe în Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 22 Septembrie 2018
Stire din Social : Un nou ansamblu de locuințe,  la Constanța
Marţi, 02 Octombrie 2018
Stire din Economie : Economia, pe scurt
Luni, 17 Septembrie 2018
Stire din Economie : Pulsul economiei
Vineri, 17 August 2018
Stire din Economie : Pulsul economiei
Pagina a fost generata in 0.4125 secunde