Istoria Constanței, la nivel de imobiliare. Blocul "Poppa" , scos la vânzare

2147

Articole de la același autor

Centrul Constanței mustește de istorie. Clădiri vechi, ce ascund povești neștiute ale bătrânului oraș, sunt la tot pasul prin inima Constanței. Unele încă își mai păstrează farmecul de odinioară, altele sunt abandonate, gata să piară. Pe strada Ștefan cel Mare, o companie imobiliară vinde, cu 2,5 milioane de euro, un bloc întreg construit în anii 1930 - 1940.

Pe strada Ștefan cel Mare, la numărul 17, chiar vizavi de parcul teatrului și cu vedere la bulevardul Tomis și la Colegiul "Mircea cel Bătrân", blocul "Poppa" se pregătește să înceapă o nouă viață. Ridicat în anii 1936 – 1940, de către Gheorghe Poppa, imobilul este de vânzare și așteaptă proprietari noi, cu dare de mână. Compania imobiliară propune, pentru tranzacție, prețul de 2.5000.000 de euro, redus de la 2.800.000 de euro.

Proprietatea se află pe un teren de 897 metri pătrați și are o suprafață de 3.000 de metri pătrați construiți. Imobilul este compus din nouă apartamente de la două la șapte camere, cu suprafețe între 65 și 157 de metri pătrați utili, două spații comerciale de 121 și 22 metri pătrați utili și garaj de 1.050 metri pătrați, cu 30 de locuri de parcare. În total, clădirea are subsol, parter, trei etaje și mansardă. Imobilul nu este clasat ca și monument istoric, însă apare atestat în mai multe lucrări ale specialiștilor.

Blocul prezintă elemente din registrul Art Deco, specific perioadei interbelice în care a fost construit. Influențele arhitecturale ale noului stil, ajuns la apogeu în anii ’30 în America, au pătruns cu rapiditate în Constanța, grație liniei transatlantice regulate dintre portul de la Marea Neagră și New York. "Clădirea se distinge prin fațada simetrică, marcată de un joc armonios de plinuri și goluri. Silueta expresivă se datorează terminației superioare, cu retrageri de nivel – terase și pergole acoperite de olane, specifice caselor tradiționale din Dobrogea. Regula de trei specifică Art Deco-ului se regăsește în feroneriile decorative ale ușii de la intrare. Apartamentele păstrează elemente originare, caracteristice perioadei: pardoselile placate cu mozaic și parchet din lemn masiv, tocăria ușilor și ferestrelor, feroneria decorativă, obloanele din lemn. Scara interioară are o suplețe aparte, iar feroneria ce ornează luminatorul reia motivele decorative ale ușii de intrare. Poziționarea ultracentrală la 350 metri de Plaja Modern, suprafața amplă, starea structurală a clădirii și mixul de utilizare, respectiv nouă apartamente, din care două la mansardă, ce se pot transforma într-un spectaculos penthouse, două spații comerciale la parter și garaj cu 30 de locuri de parcare, creează premisele unei investiții de succes, prin închirierea sub vânzarea unităților componente", se arată în prezentarea din anunțul de vânzare.

Istoria Blocului Poppa

Potrivit consemnărilor realizate de Marian Moise în cartea sa "Constanța veche - restituiri necesare" și ale lui Viorel Ovidiu Lipovan și Gabriel Octavian Nicolae, în volumul "Constanța Remember 1895 – 1945", Gheorghe Poppa a cumpărat, în 1921, Hanul Periclia, situat pe strada Mangaliei, actuala stradă Ștefan cel Mare. Pe locul acestuia a construit blocul, între anii 1936 și 1940, respectând normele de construcție nemțești, reper la acea vreme.

Gheorghe Poppa, originar din Săcele, județul Brașov, a plecat în tinerețe din locurile natale spre Constanța, pentru a se angaja ca mus pe vas. Cariera lui pe mare a fost fulminantă, ajungând la gradul de comandant în marina comercială britanică, la Lloyd Branch Trieste. După Primul Război Mondial, s-a stabilit pe uscat și a fost comandant al Portului Constanța timp de doi ani. În anii ’20, Gheorghe Poppa s-a lansat în afaceri de comerț și industrie. A deținut fabrici de cărămidă, cherestea și s-a ocupat de exportul grânelor. Datorită prosperității dobândite în urma carierei maritime și în afaceri, Gheorghe Poppa ia inițiativa investițiilor imobiliare din care face parte și blocul Art Deco ce-i poartă numele.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4356 secunde