Îşi pun singuri viaţa în pericol! Bolnavii de rinichi fug de spital din cauza coronavirusului

780
Îşi pun singuri viaţa în pericol! Bolnavii de rinichi fug de spital din cauza coronavirusului - bolnaviiderinichi-1603033662.jpg

Articole de la același autor

Foarte mulţi bolnavi cu probleme renale ajung la spital numai atunci când starea li se agravează, în loc să se prezinte la consultațiile periodice la care sunt programaţi. Din păcate, deseori, starea lor se deteriorează foarte mult, punându-şi viaţa în pericol. În plus, din ignoranţă, unii ajung la dializă, chiar şi cu test Covid pozitiv.

Această problemă a bolnavilor care nu respectă indicaţiile medicilor a existat dintotdeauna, nu este de ieri, de azi. Chiar dacă sunt conştienţi că suferă de o boală renală, mulţi ignoră cu bună ştiinţă recomandările cadrelor medicale, de a se prezenta periodic la control şi de a-şi face anumite analize.

În prezent, în judeţul Constanţa există două tipuri de pacienţi: cei care au o boală de rinichi, cronică şi care ar trebui să îşi facă aceste controale periodice, pentru că au probele renale ridicate, dar care nu sunt, încă, în faza de dializă şi cea de-a doua categorie, dializaţii. Teoretic, în funcţie de nivelul creatininei ar trebui să meargă la medic o dată la o lună, trei sau şase luni. Cert este că mulţi nu s-au mai dus de luni bune la medic, iar în momentul în care au ajuns la spital erau deja în stare foarte gravă, deşi în biletele lor de externare scria foarte clar că anumite analize trebuiau repetate.

„Noi le explicăm mereu că atunci când valorile sunt mari la creatinină, înseamnă că boala s-a agravat. Faptul că nu şi-au mai făcut analizele la trei luni sau chiar dacă şi le-au făcut şi au văzut că sunt crescute mult sau că au apărut infecţii sau alte probleme, dar nu au venit la medic, nu este deloc bine. Noi le tot spunem că nu trebuie să stea să se uite la analize. Unii dintre ei nici măcar la medicul de familie nu au ajuns cu ele, aşa că starea lor s-a deteriorat atât de mult, încât a trebuit să îi punem pe dializă, o parte chiar cu test Covid pozitiv”, a declarat pentru „Cuget”, şeful secţiei Nefrologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Liliana Tuţă.

Cum spuneam, aceştia sunt pacienţii predializă. Desigur, unii dintre ei vin la control, dar aceştia sunt cam 35%. Restul de 65% se află undeva în teritoriu, nesupravegheaţi, şi, care, probabil că s-au simţit bine. Din păcate, manifestările severe apar atunci când organismul este intoxicat cu uree şi creatinină, nişte toxine uremice. Aşa se face că, în momentul în care creatinina depăşeşte 6 şi ureea 200, cam atunci încep să se simtă rău, să verse, să aibă o coloraţie pământie a tegumentelor, să aibă frisoane, fără a avea febră ori să tuşească, a explicat medicul.

Unele simptome se întrepătrund, însă, cu cele de Covid

Mai grav este că unele simptome se întrepătrund, însă, cu cele de Covid. Chiar şi aşa, dragi constănţeni, mergeţi mai des la medic, dacă vă ştiţi cu astfel de probleme de sănătate, pentru că în joc este propria voastră viaţă. Evident, mulţi motivează că nu au mai mers la controale de frica noului coronavirus, dar acesta nu este un motiv suficient, pentru că, deseori, medicii constănţeni au constatat că creatinina lor este 5 sau 6, în loc de 1, cum ar trebui să fie în mod normal. Ca urmare, oamenii trebuie să înţeleagă că trebuie să îşi facă analizele şi să îşi facă un control nefrologic chiar şi în teritoriu, pentru că găsesc peste tot cabinete deschise sau policlinici, sau să se ducă la spital, dacă se simt rău. „Desigur, unii vin, dar după ce aşteaptă în Urgenţă mai multe ore, pleacă şi pot intra în comă. Ori în aceste condiţii este dificil să îi punem după aceea şi la dializă. În aceste condiţii, se întâmplă ca uneori să piardă lupta cu boala pentru că vin prea târziu la noi”, a subliniat dr. Tuţă.

De partea cealaltă se află cea de-a doua categorie, cea a pacienţilor dializaţi, unde există o altă problemă, în sensul că, în ultima vreme au apărut din ce în ce mai mulţi pacienţi dializaţi, care au făcut Covid.

„În cadrul SCJU sunt aduși pentru dializă pacienții care dezvoltă forme complicate ale infecției cu SARS-CoV-2 și care au nevoie de asistare respiratorie. Pacienţii cu forme uşoare fac dializă în centrele de bază, cu respectarea normelor legale. Pentru pacienții pozitivi care fac dializă în cadrul SCJU, există un salon separat, respectându-se toate normele în vigoare. În medie sunt dializaţi 2-3 astfel de pacienți pe săptămână”, a precizat purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, Crina Kibedi.

Toţi aceşti bolnavi sunt sfătuiţi, însă, să încerce să nu îşi mai dea măştile jos la dializă, pentru a mânca ori să o ţină sub nas, întrucât au imunitate scăzută şi atunci au un risc crescut la infecţii. Toate aceste persoane, imediat ce se simt mai bine, sunt trimise la Medgidia sau la Mangalia, dar când sunt în stare critică, sunt internate la SCJU.  



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.574 secunde