Ion Jalea a lăsat posterității o operă impresionantă. "Nu avem spațiul necesar pentru expoziții temporare"

554
Ion Jalea a lăsat posterității o operă impresionantă.

Articole de la același autor

La doar câțiva pași de Cazinoul din Constanța se află Muzeul "Ion Jalea", unul dintre puținele edificii culturale din țară dedicate exclusiv sculpturii. Aici, atât constănțenii, cât și turiștii se opresc pentru a admira superbele sculpturi, dar și clădirea impunătoare, ce dăinuie de ani de zile.


Pe vremuri, casa a aparținut prefectului de Constanța, Constantin Pariano și este proiectată în stil neo-românesc de către arhitectul Victor Stephanescu. În anul 1968, atunci când sculptorul Ion Jalea face Constanței donația inițială, clădirea devine muzeu. Ulterior, în anul 1984, colecția este întregită cu o serie de alte sculpturi dăruite de familia artistului,  ajungând să aibă în ziua de azi peste 200 de lucrări. Acestea pot fi admirate între orele 9.00 și 17.00, cu excepția zilelor de luni și marți când este închis. 


Îmbogățit în timp cu o altă generoasă donație a familiei donatorului, muzeul oferă publicului vizitator, la ora actuală, o sugestivă imagine a diversității creației lui Ion Jalea. Abordând cu aceeași stăpânire a mijloacelor de expresie toate genurile sculpturii, apelând la cele mai diferite surse de inspirație, Ion Jalea a lăsat posterității o operă impresionantă, mare parte expusă aici, la mal de mare. Operele bi și tridimensionale, realizate în piatră, marmură, bronz și gips, acoperă aria tematică a unei creații care jalonează arta modernă și contemporană a veacului trecut.


Ce se mai întâmplă, în prezent, cu această clădire? Muzeul "Ion Jalea" este deschis pentru publicul iubitor de artă. Din păcate, spațiul nu permite și organizarea altor evenimente culturale, pentru că este greu să duci ceva acolo. Practic, acest lucru ar însemna să fie mutate sculpturile din loc, iar ele au fost puse în așa fel, încât abia este loc să se treacă printre ele. 
"Nu avem spațiul necesar pentru expoziții temporare, acolo este un spațiu cu expoziția de bază, care este una de sculptură, iar sculptura se mișcă foarte greu din loc. Acesta este un muzeu mic, unde nu ai unde, efectiv, să organizezi expoziții temporare, pentru că sălile sunt mici, dau una într-alta și rămâi fără spațiu de expunere. În urmă cu aproximativ doi ani am schimbat tot în această clădire și am pus un anumit tip de țeavă, care să suporte basoreliefurile, destul de departe și este greu să pui tablouri sau altceva, pentru că mișcă încontinuu", a declarat pentru "Cuget Liber", directorul Muzeului de Artă, Doina Păuleanu. 
Ea a precizat că, aici, colecția de opere de artă este alcătuită din statui, busturi, reliefuri, desene și schițe și este expusă într-o formulă modernă, cu cele mai noi tehnici de prezentare și conservare. La parter și etaj sunt expuse opere originale și machete lucrate în materiale și tehnici diferite. Tematica este variată: opere alegorice, schițe de front, portrete, compoziții monumentale etc. În fața casei, pe faleză, se află capodopera sa definitorie "Arcaș odihnindu-se".


De asemenea, în incinta acestui muzeu, tema religioasă, mitologică și simbolică, investigația vieții rurale, compoziția cu figuri sunt domeniile sale predilecte. În același timp, între genurile artei sunt preferate  portretul expresiv și reprezentativ, nudul, în general feminin, figura istorică și alegorică.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6166 secunde