Învingători în bătălia cu marea! Cum vor arăta plajele litoralului românesc

3172

Articole de la același autor

După ce o parte din plajele din Mamaia, Constanța și Eforie au câștigat sute de metri în urma înnisipărilor de anul trecut, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral vrea să extindă și celelalte zone costiere amenințate de eroziune. 


Sunt vizate celelalte plaje din Mamaia, plaje din Eforie și sudul litoralului. Proiectul a fost deja elaborat și urmează a fi propus spre finanțare, către Comisia Europeană. Compania Romair Consulting, care a realizat asistența tehnică și în prima etapă de reabilitare, a demarat deja evaluarea celui de-al doilea proiect. 


"Continuă lucrările de protecție costieră și modernizare a plajelor de pe litoralul românesc. Obiectivele celei de-a doua etape a proiectului cuprind lărgirea cu peste 100 de metri a plajelor din zonele Mamaia, Eforie, Costinești, Mangalia și 2 Mai, ce acoperă o lungime de peste 30 de km de litoral, până la granița cu Bulgaria. Proiectul include reabilitarea și construcția a două stăvilare pe zona de nord, ce vor face legătura între lac și mare, în zona Gura Portiței", declară Gheorghe Boeru, președintele Romair Consulting. 


Misiunea proiectului "Asistență Tehnică pentru Pregătirea de Proiecte Axa Prioritară 5" a avut în vedere evaluarea proiectului, prin intermediul unor vizite în locațiile propuse. În cadrul misiunii, a fost analizat stadiul proiectului prin comparație cu prima etapă implementată, prin proiectul "Protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiului Constanța (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru și Tomis Sud) și Eforie Nord". 


Vizită de lucru pe plaje 


Prima vizită a avut loc la plaja Eforie Nord, unde comparația este cea mai vizibilă, plaja având o lățime medie de 150 de metri. Proiectul ce urmează a fi implementat se va concentra pe Eforie Centru și Sud, unde plaja are doar șase - șapte metri lățime. Dacă în prima etapă România a câștigat 42 de hectare, prin noul proiect se urmărește mărirea suprafeței de plajă cu aproxi-mativ 350 de hectare. 


De asemenea, în cadrul acestei vizite au fost verificate și corelate soluțiile tehnice la Agigea și Eforie, urmate de cele ale tronsonului Mangalia - Olimp. Pentru zona Olimp, au fost analizate lucrările executate de către Administrația Bazinală Dobrogea Litoral în regie proprie și propunerile de lucrări din viitorul proiect. Comisia Jaspers a aprobat soluțiile tehnice și capacitățile propuse de proiectant.
La această misiune, au participat reprezentanți ai Ministerului Fondurilor Europene, ai Autorității de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare, experți Jaspers, precum și reprezentanți ai beneficiarului ABADL și ai consultantului Romair Consulting. 


900 de milioane de euro, băgați în plaje 


Dacă astăzi proiectul este de aproximativ 650 milioane euro, în viitor, el poate fi dezvoltat până la valoarea de aproximativ 900 milioane euro, incluzând costuri de întreținere și mente-nanță, costuri de monitorizare a lucrărilor, costuri de monitorizare de mediu și alte costuri de monitorizare fizică a soluțiilor structurale și nestructurale propuse. 
Următoarea vizită în teren în cadrul proiectului este estimată a avea loc în perioada 6 - 10 iunie 2016. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3618 secunde