Învierea Domnului - cea mai veche sărbătoare creștină, sărbătoarea bucuriei

784
Învierea Domnului - cea mai veche sărbătoare creștină, sărbătoarea bucuriei - cardpaste-1492324548.jpg

Articole recomandate

Învierea Domnului, numită și sărbătoarea Paștilor, adică ziua în care răul și viclenia vor fi lăsate deoparte, îmbrăcând haina adevărului și a bucuriei, este cea mai veche sărbătoare a creștinătății. 


Este sărbătoarea care a adus omenirii speranța mântuirii și a vieții veșnice, prin sacrificiul lui Iisus Hristos. Învierea Domnului este celebrată duminică atât de ortodocși, cât și de catolici și protestanți, ultima dată serbând împreună Învierea în 20 aprilie 2014.


Împreună cu duminica, sărbătoarea săptămânală a creștinilor, Paștele a fost sărbătorit încă din epoca apostolică.


Paște vine din ebraicul pesah - trecere. Paștele evreilor marca trecerea poporului ales prin Marea Roșie, din robia Egiptului în pâmântul făgaduinței, Canaan. Paștele creștinilor este, în primul rând, sărbatoarea Învierii Domnului.


Sărbătoarea Paștelui este considerată sărbătoarea bucuriei date de vestea Învierii Mântuitorului. O veste care, până la Înălțarea Domnului, respectiv timp de 40 de zile, se regăsește în salutul "Hristos a înviat!", la care se răspunde cu "Adevărat a înviat!". 


De Paști, nimeni nu trebuie să fie trist sau să plângă, bucuria fiind sentimentul care domină Învierea. Oamenii își pun haine noi, de culori deschise și pregătesc bucate tradiționale - pască, ouă vopsite, cozonac și miel.


Duminică, atât ortodocșii, cât și catolicii vor serba Paștile, la trei ani de la ultima prăznuire comună, din 20 aprilie 2014. Apoi, abia peste opt ani, adică în 20 aprilie 2025, Învierea Domnului va fi din nou sărbătorită în aceeași duminică de ortodocși și de catolici.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.244 secunde