Investitorii "mușcă" iar din Parcul Tăbăcărie. Vor fi construite blocuri de opt etaje

29110
17

Articole de la același autor

Parcul Tăbăcărie pierde tot mai mult teren. De jur împrejur, toți încearcă să "muște" din spațiul verde fără milă și fără remușcări. Unii l-au transformat în mall, alții în restaurante și hoteluri, iar mai nou i se preconizează un viitor cartier de blocuri. O firmă din Constanța face demersuri pentru a obține avizele necesare să ridice pe o bucată de spațiu verde din Tăbăcărie, în apropiere de Satul de Vacanță, cel puțin două blocuri, din care măcar unul va avea opt etaje, cu destinația locuințe colective.

Asta nu ar fi o noutate, chiar dacă hotelierii se împotrivesc, blocuri de locuințe fiind peste tot în Mamaia. Însă, cel puțin unul din blocuri va fi ridicat pe spațiul verde existent acum și prevăzut în toate documentele ca fiind spațiu verde. Găselnița arhitecților este aceea de a propune primăriei mutarea spațiului verde, sub pretextul, bineînțeles, că zona, acum foarte prost organizată din punct de vedere vizual, își va regăsi echilibrul.

Vineri, la Primăria Constanța, a fost organizată prima dezbatere publică privind propunerile preliminare Planului Urbanistic Zonal pentru zona delimitată de bulevardul Mamaia și aleile de acces, în intravilanul municipiului Constanța, zona Parc Tăbăcărie, Luna Park, Hotel Parc. Etapa este necesară pentru viitoarea construcție, prin noul PUZ urmând să se reglementeze funcția de locuire pe care o va avea viitoarea construcție, care, în prezent, nu este permisă în perimetrul respectiv. "PUZ-ul preliminar încearcă o organizare a construcțiilor pe tot perimetrul vizat, pentru a crea o imagine coerentă și pentru a aduce plus valoare spațiului. Va fi rezolvat, astfel, un acces carosabil bun pentru toate construcțiile din zonă și vor fi create spații verzi intangibile, ce vor fi înregistrate în Registrul spațiilor verzi din municipiul Constanța. Astfel, se va face remodelarea aleii de acces deja existente, perpendiculară pe bulevardul Mamaia, într-o alee cu două benzi de circulație cu sens unic și trotuar; parcarea veche va fi mutată pe platforma liberă, fără altă funcție, iar în locul ei se va extinde spațiul verde, în compensare cu spațiul verde din apropiere, care va fi folosit pentru construcție. Terenul din mijloc, cel mai defavorizat, pe o porțiune consistentă, pentru că pe acolo se va trasa aleea carosabilă, în compensare pentru acest lucru, va putea avea un regim de înălțime mai mare, încheind compoziția de clădiri cu volume asemănătoare", a explicat Ignis Duvagi, reprezentantul firmei de arhitectură care a realizat proiectul.

Funcții de locuire… în parc

Dincolo de faptul că aceasta pomenește de Registrul spațiilor verzi care nu există la Constanța, fapt care a permis măcelărirea parcurilor, arhitecta nu a putut, însă, să precizeze câți metri pătrați din spațiul verde deja existent se vor pierde, fiind chiar mândră de propunerea de a muta spațiul verde astfel încât clienții săi să poată construi. Din prezentare a "uitat" să menționeze că se dorește modificarea PUZ-ului pentru obținerea funcției de locuire într-o zonă unde nu sunt permise decât funcții de distracție sau turism și nici nu a putut răspunde la întrebarea reprezentanților Asociației Verde Urban cum s-a obținut titlul de proprietate pe respectivul teren. Uluitoare a fost însă motivația cu privire la necesitatea ridicării unor blocuri chiar în Parcul Tăbăcărie.

"Asta a fost tema de proiect, pentru locuire. Asta este tendința în Constanța. Se construiesc foarte multe blocuri, pentru că este nevoie de locuințe. Și în Mamaia s-au construit blocuri de apartamente și nu doar hoteluri. Nu este obiectul acestui PUZ stabilirea strategiilor primăriei cu privire la acest tip de construcții", a mai spus arhitecta.

Încurajare pentru ceilalți investitori

Ștefan Bituleanu, reprezentantul Verde Urban, a ținut, însă, să sublinieze că obținerea unui asemenea PUZ va duce la transformarea întregii zone într-una rezidențială, unde vor dispărea spațiile verzi și vor apărea clădiri cu opt – zece etaje.

"Teama este că, încet, încet, parcelă cu parcelă, se intră în parc. Conform actualului PUZ al Parcului Tăbăcărie, în zonă funcțiunile permise sunt de distracție, hoteluri, turism, nu locuire. De ce nu ați pomenit de asta? De ce nu se respectă actualul PUZ? Niște blocuri construite în parc în niciun caz nu o să ajute", a precizat acesta.

De altfel, obținerea avizului pentru ca în zonă să fie ridicate blocuri de opt etaje, așa cum apare în planul elaborat de arhitecta Igniz Duvagi, ar putea încuraja și ceilalți investitori din zonă să solicite imobile cu un regim de înălțime asemănător și chiar îi va sprijini în obținerea documentației. Practic, se deschide cutia Pandorei către transformarea Parcului Tăbăcărie în cartier de blocuri.

Din păcate, la dezbaterea de vineri nu a participat decât un singur reprezentant al Primăriei Constanța, care nu a exprimat nicio poziție, nu a luat cuvântul, ci doar a întocmit procesul verbal și s-a asigurat că au fost respectate toate procedurile pentru ca ședința să fie considerată legală.

Comentează știrea

17 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Constantean
27 ianuarie 2018
Lăsați în pace Parcul Tăbăcăriei!

Mafie !!! Să nu-i lăsăm !!! Să demoleze clădirile părăsite din centru și să facă în locul lor blocuri cu 8 etaje.

Stañczyk
27 ianuarie 2018
Cannabis= spatiu verde

Ptr Mascariciul de Madagascar, facut scapat acum cateva zile de catre procurorii corupti ai directiei anticoruptie, Verde Urban inseamna cannabis.Ptr cei din gasca Mascariciului, asta inseamna spatiul verde,platatia de cannabis.Cumva in Parcul Tabariei se afla plantatii de cannabis ?Nu, deci acel loc nu se incadreaza la spatiu verde. Dl.Ștefan Bituleanu, va luptati cu morile de vant.Stiti ce este marota unui mascarici?Este un sceptru avand in varf un cap caraghios impodobit cu clopotei.E, Mazare ca un Mascarici de rang inalt are 3:Fagadau,arhitectul sef al orasului,Mamulos cel corupt ,seful DNA care inchide ochii la toate abuzurile. Aceste 3 marote conduc la ora actuala acest oras, aceste slugi ale Mascariciului de Madagascar. Pana mai ieri, am crezut ca acest oras mai are o sansa ,datorita DNA-ului, dar vad ca si aceasta sansa s-a dus pe Apa Sambetei.Se pare ca procurorii DNA au nisip in ochi si nu mai vad ce abuzuri se petrec in jurul lor. Dl Procuror Sef al DNA C-ta, Sorin Constantinescu, dvs si echipa ati reusit sa ucideti si ultimele sperante ale constantenilor.Public va spun , ca eu unul nu o sa mai ies in strada ca sa mai apar DNA-ul de golanii lui Dragnea.In schimb daca o sa mai apara oameni de genul: "Casapu,Zisu Boeriu", adica oameni de actiune , o sa ies in strada sa le iau apararea.Dl.procuror sef al DNA C-ta , pe plan profesional sunteti chiar atat de impotent?Chiar nu vreti sa faceti absolut nimic ptr cetatenii acestei urbe?Cat este pretul dvs?Zi un pret si uite eu ii rog pe cetateni sa facem cheta.Suntem dispusi sa-ti dam mai mult decat iti dau Mascariciul si Fagadau.1 milion de euro?2?5?care este pretul unui procuror sef al DNA C-ta ca sa inchida ochii la aceste abuzuri. PS.Dna Perhaita , va rog sa-l intrebati pe seful DNA C-ta de ce inchide ochii la aceste abuzuri.Vrem sa stim si noi.Aplicam ptr " cel mai corupt oras din UE"?

Asta vor
27 ianuarie 2018
Constantenii

Nu inteleg ce vreti sa spuneti? Ati uitat cumva ce au votat Constantenii - DA, CEEA CE SE INTAMPLA ESTE VOINTA LOCUITORILOR ACESTUI ORAS, care voteaza entuziasmati de 14 ani aceeasi Mafie, asa ca "ciocu' mic"!

Mos Ion
27 ianuarie 2018
Problema este alta ....

Pensionarul senil si vesnic flamand a votat pentru sacosa , cei care intelegeau ce se intampla in orasul asta n-au votat ! Problema este ca raul facut nu este pentru un mandat , doua .....mutilarea orasului este pentru cel putin 100- 150 ani de acum incolo ! Doar un seism devastator mai poate face ''curatenie''in jungla urbanistica din Constanta , din pacate pentru noi asta e...

costel
27 ianuarie 2018
N-au inteles...

Daca intelegeau (ceilalti) ar fi votat....deci... In rest esti apocaliptic...

Răspuns la: Problema este alta ....
Adăugat de : Mos Ion, 27 ianuarie 2018
Pensionarul senil si vesnic flamand a votat pentru sacosa , cei care intelegeau ce se intampla in orasul asta n-au votat ! Problema este ca raul...
Sonia
27 ianuarie 2018
Nu va mai atingeti de parcuri, mai bine reconfigurati orasul cu niste parcari

Aceste terenuri au fost date de pe vremea lui Mazare, acum ies sa ceara autorizatii. De ce nu se spune numele dezvoltatorului sau companiei ? Ca sa nu ne dam seama din ce increngatura de relatii face parte. Il lasa sa construiasca linistit ca sa nu il mai oblige nimeni sa darame! NU TREBUIE SA I SE DEA AUTORIZATII

Gigi
27 ianuarie 2018
Sfarsitul lumii !

Blocuri si biserici , biserici si blocuri ! Aceeasi mizerie ...

F
27 ianuarie 2018
Dacă nu ieșim în stradă ăștia fac ce vor

Toate astea,sunt rezultatul nepăsării majorității constănțenilor care deși nemulțumiți, tac și înghit. Ia să iasă oamenii în stradă la orice neregula, să vedem dacă mai au tupeu să facă ceva! Așa...ei fac precum ursul, care-și vede de drum în timp ce câinii latră din toate părțile.

Un om spalat pe creier de media din cta si din RO pt a nu sti sa ne cerem drepturile si a nu sti sa ne aparam
27 ianuarie 2018
De ce nu face DNA si Procuratura cta aproape nimic?

La aceasta intrebare e simplu de raspuns. Presa din cta, ziarele, radiourile, televiziunile nu cheama in emisiuni procurori. Nu le pun intrebari despre activitatea lor, nu se intereseaza despre ce fac ei in legatura cu coruptia aproape generalizata, cand s-a ajuns sa se cumpere aproape tot pe bani. Banuim ca jurnalistii de fapt nu cunosc nimic despre ce presupune sa fi procuror si din aceasta cauza nu invita procurori in emisiuni. Ati avea mare succes cu astfel de invitati. Ei intr.adevar ar avea ce povesti despre aceasta activitate. Am avea f multe de invatat. Oamenii nu cunosc cand li se face rau ce trebuie sa faca. Nu stim unde si cui sa ne adresam daca am fost furati, inselati, pacaliti, agresati verbal, agresati fizic,ni s-a cerut mita etc. Nu stim ca aceste lucruri sunt infractiuni care trebuie reclamate la procuratura, caci e mai bine decat la politie. Unii politisti corupti musamalizeaza unele plangeri. Procurorii trebuie sa comunice cu societatea civila, sunt bugetari si trebuie sa fie transparenti. Asa cum vin medicii in emisiuni si vorbesc despre nenumarate cazuri de pacienti si boli (fara sa dea nume), asa si procurorii TREBUIE chemati sa ne dea exemple de cum si cine incalca legea (fara sa dea nume), de fapte pe care trebuie sa le stim si sa le recunoastem daca constituie infractiuni si ce trebuie sa facem in fiecare caz, etc. Nu cunostem diferenta intre Procuratura si DNA. Nu cunoastem atributiile fiecareia din cele 2 institutii. 28 de ani aceste 2 institutii bugetare au fost inchise ermetic. Presa care trebuie sa fie a 4a putere in stat are cea mai mare vina. Imi pare rau sa o spun, dar asa este. Suntem tinuti in intuneric de catre jurnalistii care sunt incompetenti, sau care voit nu ne informeaza despre lucrurile importante si grave cu care ne confruntam toti de 28ani. Sa scri zeci de articole despre tot felul de lucruri banale gen: accidente, tamponari, casatorii si divorturi ale prostituatelor, pardon vedetelor dambovitene, evolutia vremii, a radiatiilor de la Cernavoda, a tuturor frazelor debitate de Chioru si ceilalti politicieni cu dosare, sa umpli paginile doar cu articole pe care aproape nimeni nu le citeste si sa nu-ti pese de problemele reale pe care le au oamenii, e rea vointa si arata nepasarea si dezinteresul patronilor media.

Borsalino&Co.
28 ianuarie 2018
@ De ce nu face DNA si Procuratura cta aproape nimic?

Luni 29 ianuarie 2017 , vreau sa-l vad pe Procurorul Sef al DNA C-ta cum face o mare conferinta de presa , si ne explica public cum sta treaba cu coruptia .Sa le explice constantenilor, cum a scapat Mascariciul in Madagascar ajutat de catre procurorii DNA, care n-au cerut niciodata in instanta interdictia de parasire a tarii pe durata termenului de supraveghere( asa a declarat avocatul Bufonului).Pe langa Mazare a fugit si "Valerica baiatul performant".Sa ne spuna cu subiect si predicat ce sanctiuni au fost aplicate acestor procurori care l-au facut scapat pe Mazare.Sunt oare anchetati de favorizarea infractorului?De neglijenta in serviciu? Sa ne explice domn procuror sef, cum este posibil ca un "urmarit penal" precum Fagadau , cioparteste orasul dupa bunul plac.Ca un om sa-si repare un acoperis, are nevoie de zeci de aprobari si timp pierdut, dar derbedeii denumiti pompos "dezvoltatori imobiliari" obtin aprobarile pe loc.Cum este posibil?Sa ne explice domn procuror de ce DNA nu se autosesizeaza.Chiar asa , C-ta a ajuns sat fara caini, unde Fagadau si arhitectul sef fac ce vor ei? Sa mai spunem ca si panarama aia al lui Mazare , care era arhitect sef in primarie, a fugit si ea?De ce tace DNA? PS. In afara de prinderea si conamnarea 2-3 profesori sau functionari marunti care au luat spaga de 200-300 euro, care mai sunt "marile realizari " ale DNA C-ta?

17 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 3.0538 secunde