Investitorii "mușcă" iar din Parcul Tăbăcărie. Vor fi construite blocuri de opt etaje

Vineri, 26 Ianuarie 2018, 18:53
28929
Parcul Tăbăcărie pierde tot mai mult teren. De jur împrejur, toți încearcă să "muște" din spațiul verde fără milă și fără remușcări. Unii l-au transformat în mall, alții în restaurante și hoteluri, iar mai nou i se preconizează un viitor cartier de blocuri. O firmă din Constanța face demersuri pentru a obține avizele necesare să ridice pe o bucată de spațiu verde din Tăbăcărie, în apropiere de Satul de Vacanță, cel puțin două blocuri, din care măcar unul va avea opt etaje, cu destinația locuințe colective.

Asta nu ar fi o noutate, chiar dacă hotelierii se împotrivesc, blocuri de locuințe fiind peste tot în Mamaia. Însă, cel puțin unul din blocuri va fi ridicat pe spațiul verde existent acum și prevăzut în toate documentele ca fiind spațiu verde. Găselnița arhitecților este aceea de a propune primăriei mutarea spațiului verde, sub pretextul, bineînțeles, că zona, acum foarte prost organizată din punct de vedere vizual, își va regăsi echilibrul.

Vineri, la Primăria Constanța, a fost organizată prima dezbatere publică privind propunerile preliminare Planului Urbanistic Zonal pentru zona delimitată de bulevardul Mamaia și aleile de acces, în intravilanul municipiului Constanța, zona Parc Tăbăcărie, Luna Park, Hotel Parc. Etapa este necesară pentru viitoarea construcție, prin noul PUZ urmând să se reglementeze funcția de locuire pe care o va avea viitoarea construcție, care, în prezent, nu este permisă în perimetrul respectiv. "PUZ-ul preliminar încearcă o organizare a construcțiilor pe tot perimetrul vizat, pentru a crea o imagine coerentă și pentru a aduce plus valoare spațiului. Va fi rezolvat, astfel, un acces carosabil bun pentru toate construcțiile din zonă și vor fi create spații verzi intangibile, ce vor fi înregistrate în Registrul spațiilor verzi din municipiul Constanța. Astfel, se va face remodelarea aleii de acces deja existente, perpendiculară pe bulevardul Mamaia, într-o alee cu două benzi de circulație cu sens unic și trotuar; parcarea veche va fi mutată pe platforma liberă, fără altă funcție, iar în locul ei se va extinde spațiul verde, în compensare cu spațiul verde din apropiere, care va fi folosit pentru construcție. Terenul din mijloc, cel mai defavorizat, pe o porțiune consistentă, pentru că pe acolo se va trasa aleea carosabilă, în compensare pentru acest lucru, va putea avea un regim de înălțime mai mare, încheind compoziția de clădiri cu volume asemănătoare", a explicat Ignis Duvagi, reprezentantul firmei de arhitectură care a realizat proiectul.

Funcții de locuire… în parc

Dincolo de faptul că aceasta pomenește de Registrul spațiilor verzi care nu există la Constanța, fapt care a permis măcelărirea parcurilor, arhitecta nu a putut, însă, să precizeze câți metri pătrați din spațiul verde deja existent se vor pierde, fiind chiar mândră de propunerea de a muta spațiul verde astfel încât clienții săi să poată construi. Din prezentare a "uitat" să menționeze că se dorește modificarea PUZ-ului pentru obținerea funcției de locuire într-o zonă unde nu sunt permise decât funcții de distracție sau turism și nici nu a putut răspunde la întrebarea reprezentanților Asociației Verde Urban cum s-a obținut titlul de proprietate pe respectivul teren. Uluitoare a fost însă motivația cu privire la necesitatea ridicării unor blocuri chiar în Parcul Tăbăcărie.

"Asta a fost tema de proiect, pentru locuire. Asta este tendința în Constanța. Se construiesc foarte multe blocuri, pentru că este nevoie de locuințe. Și în Mamaia s-au construit blocuri de apartamente și nu doar hoteluri. Nu este obiectul acestui PUZ stabilirea strategiilor primăriei cu privire la acest tip de construcții", a mai spus arhitecta.

Încurajare pentru ceilalți investitori

Ștefan Bituleanu, reprezentantul Verde Urban, a ținut, însă, să sublinieze că obținerea unui asemenea PUZ va duce la transformarea întregii zone într-una rezidențială, unde vor dispărea spațiile verzi și vor apărea clădiri cu opt – zece etaje.

"Teama este că, încet, încet, parcelă cu parcelă, se intră în parc. Conform actualului PUZ al Parcului Tăbăcărie, în zonă funcțiunile permise sunt de distracție, hoteluri, turism, nu locuire. De ce nu ați pomenit de asta? De ce nu se respectă actualul PUZ? Niște blocuri construite în parc în niciun caz nu o să ajute", a precizat acesta.

De altfel, obținerea avizului pentru ca în zonă să fie ridicate blocuri de opt etaje, așa cum apare în planul elaborat de arhitecta Igniz Duvagi, ar putea încuraja și ceilalți investitori din zonă să solicite imobile cu un regim de înălțime asemănător și chiar îi va sprijini în obținerea documentației. Practic, se deschide cutia Pandorei către transformarea Parcului Tăbăcărie în cartier de blocuri.

Din păcate, la dezbaterea de vineri nu a participat decât un singur reprezentant al Primăriei Constanța, care nu a exprimat nicio poziție, nu a luat cuvântul, ci doar a întocmit procesul verbal și s-a asigurat că au fost respectate toate procedurile pentru ca ședința să fie considerată legală.

Pagina a fost generata in 0.2705 secunde