Investiții la Delfinariu, Planetariu și Acvariu. Delfinii, hrăniți cu capelin din Franța!

925
Investiții la Delfinariu, Planetariu și Acvariu. Delfinii, hrăniți cu capelin din Franța! - fonddelfinariu37-1572642687.jpg

Articole de la același autor

Delfinii vor fi hrăniți, în această iarnă, cu pește adus din Franța, păsările exotice urmează să fie mutate într-un spațiu nou construit și se fac pregătiri pentru realizarea zonei unde vor fi găzduite familiile de lemurieni care îi vor încânta, în curând, pe cei care vor trece pragul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța. 


Vara lui 2019 a fost încă o perioadă extrem de încărcată pentru Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța. Turiștii, dar și constănțenii, cu miile în fiecare zi, au vizitat secțiile complexului muzeal, și s-au arătat încântați de ceea ce au găsit. A venit perioada friguroasă, astfel că la instituția constănțeană se fac pregătiri de zor pentru a aduce noi surprize. Pe lângă proiectul de amploare demarat de Consiliului Județean Constanța, care presupune realizarea unui nou Delfinariu, cu încă două bazine și aducerea a alți patru delfini – investiție care se ridică la aproximativ 5,6 milioane de euro, reprezentanții instituției au în derulare și alte lucrări, menite să îmbunătățească viața viețuitoarelor din grădina zoologică atipică a Constanței, cât și să încânte vizitatorii. 


În prezent, se lucrează la o nouă aripă pentru păsările exotice, în cadrul Microrezervației. "Păsările exotice vor fi mutate într-un nou sector, mai mare, urmând să lăsăm spațiu liber pentru extinderea Delfinariului. În vecinătatea Delfinariului urmează să fie realizat spațiul pentru lemurieni. Noi am gândit să realizăm un spațiu pentru 10 – 12 exemplare. Inițial, vom aduce trei sau patru exemplare, vom vedea cum se vor adapta, astfel încât să se înmulțească. Vom realiza două adăposturi închise și unul deschis. Va fi un gen de volieră, caracterizată printr-o izolare completă față de vizitatori și una cu acces", a afirmat Adrian Bîlbă, directorul complexului. 


Proiector de 600.000 de euro pentru Planetariu
 
Îmbunătățiri sunt vizate și la Planetariu. "Avem un proiect european, împreună cu Colegiul Național "Mircea cel Bătrân", Academia Navală "Mircea cel Bătrân" împreună cu muzeul din Cavarna, Bulgaria, pentru a ne dota cu echipamente de ultimă generație, inclusiv un proiector hidrid în valoare de 600.000 de euro. Cu acest proiector vom putea proiecta filme pe boltă de 15 metri, în proiecție de cupolă și vom asigura, astfel, un program educativ mai atractiv. Este vorba despre un proiector ultramodern, nu mai există unul la fel în țară", a arătat Adrian Bîlbă. De menționat că în cadrul Planetariului au fost realizate, în anii trecuți, investiții în reamenajarea interiorului, în înlocuirea scaunelor, dar nu și în echipamente. Anual, în jur de 70.000 de vizitatori sunt interesați de această secție a complexului. 


Patru tone de pește din Franța, pentru delfini 
Delfinariul rămâne, de departe, cea mai atractivă secție a Complexului Muzeal, cu cel mai mare număr de vizitatori. Pentru a da răgaz celor doi delfini să se relaxeze, după o vară încărcată, în care au avut și câte cinci reprezentații pe zi, în această perioadă se țin spectacole doar la sfârșit de săptămână. "Delfinii au avut și câte cinci reprezentanții pe zi, în timpul verii, acesta este motivul pentru care, la sfârșitul verii, am decis să îi lăsăm într-o pauză. Au fost trei săptămâni în care Delfinariul a fost închis, întrucât delfinii dădeau semne de oboseală, de indigestie. Pe timpul verii, multe comportamente au însemnat și mai multă hrană. În acest timp, am făcut demersuri și pentru a le schimba rația. Astfel, dacă în timpul verii, când au nevoie de hidratare, de o hrană mai puțin calorică, au fost hrăniți cu câte 10 kilograme de pește slab pe zi – hering, baby hering, șprot, acum vor mânca în jur de 7 - 8 kilograme de pește mai gras. Este vorba despre capelin, pe care îl procurăm direct din Franța, căci nu există pe piața românească. Anul acesta a lipsit capelinul, dar din captura de luna august am reușit să achiziționăm și noi patru tone și jumătate. În prezent, hrana este în drum spre Constanța și sperăm să ne ajungă până în vara viitoare", a mai precizat Adrian Bîlbă. 


"Love you", scrijelit pe un bazin, la Acvariu 
Acvariul este, de asemenea, vizat de modernizare. În paralel cu modernizarea Delfinariului, va fi demarată și construirea unui acvariu nou, care se va întinde pe aproximativ 3600 mp și va avea bazine de tip Delta Dunării, Amazon, ocean planetar, cu zone de vizitare de tip tunel. Până atunci, însă, Acvariul existent în zona Cazinoului se bucură de numeroși vizitatori.


 "Incidentul din vară, când a fost spart geamul, a însemnat o reclamă. Nu am mai făcut plângere cu privire la incident. Am montat afișe, cu indicații să nu se mai ciocănească în geam, în schimb. Vizitatorii trebuie să înțeleagă că peștii nu au comportamentul de a veni la geam, așa cum se întâmplă acasă, pentru că ei sunt hrăniți prin partea opusă, din zona tehnică. Sunt cazuri în care vizitatorii bat în geam cu chei, cu obiecte, de se aude până la casieria de la intrare", a mai afirmat Adrian Bîlbă. Ba chiar reprezentanții complexului au avut surpriza să constate că pe geamul unuia dintre bazine a fost scrijelit "love you" de un … romantic!


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4766 secunde