Până la jumătatea lunii mai,

Investigații imagistice la prețuri mici, realizate în Radiologia Spitalului Județean

3674
Investigații imagistice la prețuri mici, realizate în Radiologia Spitalului Județean - af43b7d3c58b3d545e2b420b3f3e1839.jpg

Articole de la același autor

Începând cu 1 mai, bolnavii care se prezintă în ambulatoriul Spitalului Județean Constanța plătesc investigațiile imagistice de care au nevoie. Deocamdată, sumele percepute pentru serviciile respective sunt modice, pentru că sunt conforme cu ultima listă de prețuri negociată de spital cu reprezentanții Casei Județene
de Asigurări de Sănătate, care datează din urmă cu câțiva ani. De la jumătatea lunii, însă, prețurile vor fi considerabil majorate, urmând să fie aproape de nivelul celor practicate de laboratoarele private.

Clinica de Imagistică Medicală (Radiologia, cum este cunoscută) a Spitalului Județean Constanța, aflată la demisolul unității sanitare, nu îndeplinește standardele necesare pentru a fi acreditată, dar nici nu sunt bani pentru modernizarea ei. Spațiul în care sunt realizate investigațiile este impropriu, aparatura este veche și mai tot timpul se defectează, iar de asigurarea unui minim de confort pentru pacienți, nici nu poate fi vorba. Drept pentru care, cea mai mare unitate spitalicească din județul nostru nu mai poate încheia contract cu reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate pentru decontarea investigațiilor imagistice realizate în clinica respectivă.

Minunea durează puțin
În aceste condiții, începând de la 1 mai, bolnavii nu mai beneficiază de investigații imagistice (adică ecografii, radiografii, tomografii sau RMN-uri) decât contra cost. Excepție fac, bineînțeles, pacienții care ajung la Urgență și cei internați în spital. Toți ceilalți trebuie să scoată bani din buzunar, dar cei mai mulți nu știu încă. "Pacienții nu sunt informați prin rețeaua medicilor de familie că nu mai primim biletele roz, cu care se prezintă pentru investigații imagistice", ne-a spus Georgiana Carmen Prună, asistenta șefă de la Radiologie.
Lista de prețuri percepute în prezent a fost afișată în Policlinică, la fișier, unde poate fi consultată de bolnavi. Deocamdată, prețurile sunt modice, întrucât sunt conforme înțelegerii încheiate, în urmă cu câțiva ani, de Spitalul Județean cu CJAS Constanța. Ecografia unui organ costă aproximativ 15 lei, radiografia craniană - 12 lei, radiografia scheletului - 15 lei, radiografia coloanei vertebrale - 32 lei, radiografia tractului digestiv - 72 lei, mamografia - 27 lei. O angiografie carotidiană este 252 lei, iar o investigație a aortelor este 180 de lei. Inclusiv RMN-ul este mult mai ieftin decât la privat, costând aproximativ 300 de lei.

Prețul investigațiilor va fi dublu după 15 mai
Prețurile acestea sunt valabile, însă, numai până pe 15 mai - de altfel, cadrele medicale au susținut că publicarea lor în presă va duce la o creștere nedorită a numărului pacienților. "Nu avem personal și materiale sanitare suficiente pentru toți cei care vor dori să facă investigațiile aici", ne-au spus cadrele medicale de la Radiologie. Conducerea spitalului și medicii din Clinica de Imagistică Medicală lucrează în prezent la o nouă listă de prețuri, care "vor fi mai mari decât cele actuale, dar mai mici decât la privat", după cum ni s-a spus. "Vor fi mai mari, pentru că cele actuale nu acoperă nici manopera, nici substanțele de contrast utilizate. Dar vor fi mai mici, pentru că nu avem condițiile de la privat", a afirmat dr. Dan Căpățână, managerul SCJU Constanța.
Potrivit propunerii care va fi înaintată de medicii de la Radiologie către conducerea spitalului, prețurile aproape se vor dubla: ecografia unui organ va costa în jur de 40 de lei, ecografia generală - 60 lei, radiografia craniană - 40 lei, radiografia toracelui - 40 lei, cea a tractului digestiv - 100 lei. Mamografia unui sân va costa 40 de lei, iar a ambilor în jur de 70 de lei. Un RMN va costa tot 300 de lei, pentru inves-tigația fără substanță de contrast, dar 550 de lei, dacă este folosită și substanță de contrast. Un examen tomograf va costa, după jumătate lunii mai, peste 400 de lei. Lista prezentată nu este definitivă, ea urmând să fie analizată, în cursul săptămânii viitoare, de comitetul director al Spitalului Județean și există posibilitatea ca prețurile să mai crească.
Mai mult, urmează ca în ședința comitetului director să se stabilească și cum se va proceda în cazul copiilor și veteranilor, care au gratuitate la serviciile medicale, conform legislației.
În altă ordine de idei, în prezent, conducerea spitalului lucrează și la lista de prețuri ce vor fi percepute pentru serviciile medicilor din ambulatoriu. "Acum trecem în revistă ce înseamnă manoperă, pentru a nu scăpa nicio operațiune, și stabilim prețurile", ne-a spus managerul unității, adăugând că și aceste costuri vor fi puse în aplicare după ce vor fi aprobate de comitetul director al spitalului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5202 secunde