INSULE ARTIFICIALE ȘI PARCĂRI SUPRAETAJATE? Cum va arăta stațiunea MAMAIA după aprobarea noului PUZ

Luni, 20 Mai 2013
4261
La doi ani distanță de la anularea sa în instanță, stațiunea Mamaia are, în sfârșit, un nou plan de dezvoltare - Plan Urbanistic Zonal. Proiectul de Actualizare a Planului Urbanistic Zonal a primit toate avizările necesare și mai trebuie să treacă doar de votul Consiliul Local Constanța. Este însă doar un vot simbolic, după care totul devine oficial și se poate da startul investițiilor. Noul PUZ are în vedere reorganizarea rețelei stradale, organizarea arhitectural-urbanistică în funcție de caracteristicile structurii urbane, dezvoltarea infrastructurii edilitare, precum și protejarea monumentelor.


Toate instituțiile au dat avizul favorabil noului PUZ, iar în cursul zilei de ieri a primit ok-ul și de la Comitetul Național al Zonei Costiere. În zilele următoare va avea loc o ședință extraordinară a Consiliului Local Municipal și va fi acordat și votul final. Pe lângă variantele de petrecere a timpului liber în stațiune, deja binecunoscute, se vrea realizarea unui heliport, realizarea de locuințe secundare - pentru asigurarea unei populații permanente, dar și recuperarea terenului din mare, amplasarea unei marine de 200 de metri în largul mării, crearea de complexe turistice cu turnuri de până la 22 de etaje, amenajarea unui port pentru ambarcațiuni, amenajarea falezei spre mare și amenajarea de parcaje supraetajate.


Parcări supraetajate și Mamaia Port


Pentru modernizarea circulației, PUZ-ul propune amenajarea promenadei turistice Mamaia, îmbunătățirea accesului în stațiune prin construirea unor pasarele, amenajarea Mamaia Port - Pasarelă și a unui port de agrement în zona Cazino, dar și construirea a două parcări multietajate, una în zona Albatros și una în zona Aquamagic. 


Insule în larg


Pentru că Mamaia duce lipsă de teren, o opțiune pentru a oferi protecția plajei și de a crea dezvoltare suplimentară ar fi recuperarea terenului din largul mării sub forma unor insule care să se întindă paralel cu plaja pe aproximativ 200 metri de la linia actuală a țărmului. Insulele ar putea fi dispuse în pachete pentru dezvoltări de hoteluri, locuințe și alte destinații, în timp ce partea dinspre țărm ar putea oferi o valoroasă suprafață de plajă pentru stațiune. 


Teleski nautic 


Administrația publică locală are deja elaborat un proiect care va duce la diversificarea ofertei turistice existente, proiect aprobat prin H.C.L.M., situat pe luciul de apă al Lacului Siutghiol. Investiția, se va realiza pe două amplasamente, unul situat pe oglinda de apă a Lacului Siutghiol (instalația de teleski) și unul la sol pentru construcția aferentă acestei instalații. Zona propusă pentru amplasarea complexului de teleschi se află în apropiere de intrarea în stațiunea Mamaia, vizavi de Parcul Aquamagic, pe malul lacului Siutghiol.


Orășel pe lacul Siutghiol


În noul PUZ se face referire și la un proiect spectaculos, care ar avea ca scop diversificarea ofertei turistice. Este vorba de Orășelul lacustru, aprobat deja prin H.C.L.M. nr.581/2008, situat în largul Lacului Siutghiol. Investiția se va realiza în zona hotelului Caraiman. Insula va avea o suprafață totală de aproximativ cinci hectare, iar suprafața necesară pasarelei de acces va fi de 6.000 metri pătrați, ceea ce înseamnă că suprafața totală a amplasamentului pentru insulă și pasarela de acces va fi de 5,4 hectare. 


Orășelul lacustru va cuprinde spații comerciale și de alimentație publică, opt construcții cu funcțiunea de spații comerciale, restaurante, baruri, terase, cu regim de înălțime P+1E, un centru comercial cu suprafața construită de 4.220,00 mp și regim de înălțime S+P+1E, amplasat în mijlocul insulei, două discoteci cu suprafețe construite cuprinse între 420 mp și 1.200 mp și regim de înălțime parter și P+1E, o construcție cu funcțiunea de școală nautică cu suprafața de 70 mp, o construcție-acces, cu suprafața de 60 mp, grupuri sanitare, platformă pietonală, cu scări și rampe, un mini-port de agrement pentru ambarcațiuni de mici dimensiuni și o zonă de spații verzi și plantate.Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.3418 secunde