INSP: Identificarea mutației britanice a coronavirusului în România este foarte costisitoare

Marţi, 26 Ianuarie 2021
199
Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din INSP, a declarat marți că, din punct de vedere epidemiologic, toate persoanele depistate pozitiv cu coronavirus în cazul focarului de la școala din Capitală, sunt infectate cu tulpină britanică a virusului și, prin urmare, nu mai are rost să fie cheltuiți bani pentru secvențiere, având în vedere că analiza unei singure probe costă aproximativ 500 de euro.


În același timp, doctorul Adriana Pistol a precizat că există un număr de secvențieri care se pot face, ci se vor face atâtea câte sunt necesare, scrie Digi24.


„Necesitatea vine din felul în care arată tulpina identificată la primul PCR pe care îl face persoana respectivă. Există așa-zisele tulpini suspecte în care anumite gene care sugerează posibilitatea să fie o tulpină de tip britanic care face pe omul din laborabor să supună la secvențiere.


Sigur că e un proces laborios, este un proces costisitor - din câte știu eu, costă undeva în jur de 500 de euro o secvențiere”, a susținut doctorul.


Totodată, Pistol afirmă că la școala din Capitală există clar un focar cu noua tulpină a virusului SARS-CoV-2 și că nu mai are rost să se cheltuie bani pe secvențiere.


„La școala 28 e clar un focar datorat acestei tulpini din Marea Britanie. Nu mă aștept ca înainte de vineri să avem rezultatul secvențierilor, la cele patru probe prelevate. Din punct de vedere epidemiologic, mie îmi e suficient ca să fiu sigură că toate persoanele din focar au aceeași tulpină. Nici nu mai are rost să cheltuim bani cu secvențierea. Focarul este clar conturat”, a mai spus Adriana Pistol.


Ministerul Sănătății a anunțat, luni seara, că în cazul focarului de la școala din București, 16 persoane, contacți ai unuia dintre pacienții confirmați în cursul zilei de vineri cu varianta mutantă a coronavirusului - au fost depistate pozitiv la testul RT-PCR. 


În prezent, pe teritoriul României au fost identificate cinci cazuri cu noua variantă de coronavirus SARS-CoV-2. Ultimul dintre acestea a fost depistat marți, la un bărbat de 69 de ani din Constanța, care nu a călătorit în Marea Britanie și nici nu a venit în contact cu persoane infectate cu noua variantă de coronavirus (denumită B.1.1.7).


Pagina a fost generata in 0.285 secunde