Însoțitorii persoanelor cu handicap, lăsați fără salarii

1564
1
Însoțitorii persoanelor cu handicap, lăsați fără salarii - ingrijitorihandicapati-1314025220.jpg
Însoțitorii persoanelor cu handicap simt de aproape un an efectele crizei. Concedieri, salarii ciopârțite sau luate cu întârziere, de asta au ei parte în ultimele luni. Mai grav este că alături de ei suferă și persoanele cu dizabilități care nu au alte venituri și care sunt nevoite să trăiască din puținul oferit de stat.

Toate aceste neajunsuri au început să apară în momentul în care Guvernul a transferat responsabilitatea achitării acestor salarii către autoritățile locale. Inițial, salariile asistenților personali au fost prinse în bugetul asigurărilor sociale, ca apoi, după mijlocul anului trecut, acestea să nu mai fie finanțate de la nivel central. Problema este foarte gravă, iar mulți dintre ei vor să renunțe la persoanele pe care le îngrijesc.

"În ultimul an, numai noi știm cum ne-am descurcat! După ce că luam 600 de lei lunar, ne dădeau salariile după câteva luni. Pur și simplu nu mai putem. Nu mai avem resurse. Nu avem din ce să trăim", ni s-a plâns Maria S., asistent personal. Susține că banii nu numai că nu le ajung de la o lună la alta, dar abia dacă acoperă nevoile celor pe care îi au îngrijire, lor nemairămânându-le nimic.

Angajați ai Primăriei

Îngrijitorii persoanelor cu handicap au statut de angajați ai Primăriei, iar salariile le primesc de la instituțiile de care aparțin. Banii sunt asigurați de la Ministerul Finanțelor, dar au fost alocați în funcție de bugetul de anul trecut, și nu conform nevoilor actuale. Așa că fiecare primărie se descurcă cum poate.

"Bugetul central nu ne-a virat bani suficienți pentru plata celor 50 de asistenți personali de la noi din localitate. Fondurile au fost epuizate din primele patru luni, dar dăm bani de la noi, căci nu putem să îi lăsăm fără salariu", a declarat, pentru "Cuget Liber", primarul din Hârșova, Tudorel Nădrag.

Fără asigurări de sănătate

Din păcate, nici așa nu este de ajuns, căci oamenilor nu le sunt plătite asigurările de sănătate și astfel nu pot beneficia de asistență medicală gratuită. "Plătim numai net-ul și nu achităm contribuția către Casa de Sănătate. Ceea ce este foarte grav, căci ei au nevoie de adeverințe medicale și multe altele. Dar asta este tot ceea ce putem face. Este a patra lună când plătim de la noi. Este foarte grav că o țară nu reușește să-și plătească handicapații, în condițiile în care sunt atâția revoluționari falși care primesc 2.000 de lei pe lună. Aceia sunt bani irosiți", a mai spus primarul.

Practic, deocamdată nu există o soluție pentru această problemă, iar singura speranță pentru însoțitorii persoanelor cu handicap stă într-o rectificare bugetară, care însă nu se știe când va fi operată.

Comentează știrea

rex
23 august 2011
pentru cei curati si cinstiti

astea sunt masurile pentru reforma statului facute de acesti nemernici pe care acest ziar ii ridica in slavi. lepadaturile si javrele portocalii trebuiesc eutanasiate. de asemani si scursurile care le ridica ode prin ziare si in spatiul public.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2456 secunde