Înscriși la creșă direct din maternitate. Criză de locuri în creșele constănțene

1153
Înscriși la creșă direct din maternitate. Criză de locuri în creșele constănțene - fotofondcrese2-1564336392.jpg

Articole de la același autor

Sute de părinți din Constanța vor fi nevoiți să angajeze o bonă sau să caute o unitate particulară, chiar să renunțe o perioadă la serviciu din cauză că nu vor mai prinde un loc într-una din creșele constănțene. Numărul locurilor disponibile este de două ori mai mic decât cel al înscrierilor, iar creșe noi vom avea, cu puțin noroc, abia la anul.  


În Constanța, nevoia de locuri în creșe este foarte mare în prezent, de două ori mai mare decât capacitatea actuală. Sunt părinți care își depun dosarele chiar și cu un an înainte de a-și duce copilul la creșă, tocmai pentru a se încredința că au locul asigurat. Chiar și așa, dacă nu întrunesc punctajul necesar riscă să fie lăsați pe din-afară.


"Perioada de înscrieri pentru anul școlar 2019 - 2020 a fost între 2 și 31 mai. Au fost înregistrate 472 de dosare de înscriere, iar disponibile avem doar 224 de locuri. Ulterior perioadei de înscriere au mai fost depuse 26 de cereri, noi având obligația de a le înregistra și a informa totodată părinții că nu există locuri disponibile. Altă sesiune de înscrieri nu mai este, pentru că nu au rămas locuri disponibile și ar fi inutilă", a declarat, pentru "Cuget Liber", Georgiana Zainea, directorul Administrației Creșelor din cadrul Primăriei Constanța.


Potrivit acesteia, pe 1 august vor fi afișate listele cu repartizările. Ulterior, creșele se deschid pe 9 septembrie, luna august fiind dedicată lucrărilor de igienizare și reparații curente. Din păcate, mulți dintre părinți vor trebui să găsească altă soluție pentru a avea cu cine să-și lase copiii. "Sunt rare cazurile în care se retrag, poate 1, 2 pe creșă, într-un an de zile. Criteriile de repartizare și punctaj acordat în funcție de ce s-a depus la dosar, părinții să lucreze, frați minori care învață în unități de învățământ din apropiere și aduc adeverință doveditoare primesc niște puncte în plus. Deci repartizarea se face numai pe bază de punctaj. 
Ne-ar mai trebui încă pe-atâtea creșe câte sunt în prezent", a admis șeful creșelor constănțene.


Planuri sunt, timp nu mai este!


Există însă și vești bune, dar mai ales pentru constănțenii care de-abia se pregătesc să devină părinți. La începutul anului viitor ar putea fi demarate lucrările pentru extinderea a trei unități și amenajarea unei a patra, pe aleea Topolog. Procedurile sunt însă de durată, așa că este posibil ca mulți copii să nu se mai încadreze cu vârsta până vor fi gata creșele noi.
Primarul Decebal Făgădău a anunțat recent, că intenționează să mai deschidă și alte creșe, chiar dacă ar fi nevoie să închirieze spațiile, așa cum a procedat la Creșa "Licurici" de pe bulevardul I.C. Brătianu. "Anul acesta am deschis o creșă nouă. Nu este suficient, așa că trebuie să ne canalizăm energia pe extinderea numărului de locuri din creșele constănțene", a spus primarul Decebal Făgădău.


De altfel, în urma rectificării bugetare din primăvară, au fost alocate fonduri pentru mansardarea a trei unități. "Primăria a suplimentat banii de la bugetul local pentru proiectele de reabilitare, modernizare și mandardare a trei dintre cele șase creșe din Constanța. Curând se va publica anunțul de licitație, iar probabil că undeva în luna ianuarie, februarie, vor începe lucrările. Așa că din toamna următoare vom avea disponibile 105 locuri în plus", a subliniat Georgiana Zainea. 
Este vorba despre Creșa nr. 1, de pe strada Adamclisi, Creșa nr. 2, de pe aleea Mălinului și Creșa nr. 5 situată pe aleea Mimozelor. 


În ce privește clădirea de pe aleea Topolog, unde a mai fost creșă, acolo se dorește realizarea unui proiect mult mai amplu, unitatea urmând să aibă parter, un etaj și mandardă și imobilul deja existent să mai fie extins și pe orizontală. 
"Pentru viitoarea creșă de pe aleea Topolog, a fost achiziționată faza de proiectare DALI, ca să vedem ca și buget, de ce bani este nevoie. Acolo capacitatea ar putea ajunge la 200 de locuri. Abia atunci vom putea spune că suntem aproape de adevăr, aproape de numărul necesar de locuri în creșe. Din păcate lucrurile nu se fac bătând din palme, cum 
ne-am dori cu toții. E nevoie de timp", a adăugat șeful Administrației Creșelor Constanța.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4301 secunde