INS/ Un sfert din veniturile românilor sunt prestații sociale

266
În trimestrul al doilea din anul în curs, veniturile totale ale populației, medii lunare pe o gospodărie au fost de 2.396 de lei, veniturile bănești medii au reprezentant 84 la sută. Potrivit rezultatelor anchetei bugetelor de familie realizate de Institutul Național de Statistică, în trimestrul al doilea 2012, veniturile totale medii lunare au reprezentat, în termeni nominali, 2.396 de lei pe gospodărie și 833 lei pe persoană. Veniturile bănești au fost, în medie, de 2.012 lei lunar pe gospodărie (699 de lei pe persoană), iar veniturile în natură de 384 de lei lunar pe gospodărie (134 de lei pe persoană).

Salariile și celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (48,9 la sută din veniturile totale al gospodăriilor în trimestrul întâi 2012, respectiv 50,5 la sută în trimestrul al doilea 2012).

La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestații sociale (23,7 la sută), veniturile din agricultură (3,6 la sută), veniturilor din activități neagricole independente (3,%) și cele din proprietare și din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei (1,7 la sută. O pondere importantă o dețin și veniturile în natură (16,0 la sută), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (14,1 la sută).

Diferențe de nivel și, mai ales, de structură între veniturile gospodăriilor s-au înregistrat în funcție de mediul de rezistență. Astfel, în trimestrul al doilea 2012, veniturile totale medii pe o gospodărie din mediul urban au fost cu 27,8 la sută mai mari decât ale gospodăriilor din mediul rural și cu 10,2 la sută mai mari față de ansamblul gospodăriilor. În urban, veniturile gospodăriilor au provenit în proporție de 62,8 la sută din salarii, de 23,1 la sută din prestații sociale, veniturile în natură reprezentând 8 la sută din total.

În rural, principala sursă a veniturilor gospodăriilor a reprezentat-o producția agricolă, care a asigurat 37,6 la sută din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (28,5 la sută din totalul veniturilor) a fost formată de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile bănești din agricultură asigurând 9,1 la sută din veniturile totale ale gospodăriilor din mediul rural. O contribuție importantă la formarea veniturilor gospodăriilor rurale a revenit și veniturilor salariale (29,6 la sută) și celor din prestații sociale (24,7 la sută).

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 05 Octombrie 2012
Stire din Social : INS/ Au scăzut salariile românilor
Luni, 01 Octombrie 2012
Stire din Social : INS/ A crescut din nou șomajul
Marţi, 25 Septembrie 2012
Stire din Social : INS/ A scăzut rata șomajului
Pagina a fost generata in 0.3311 secunde