INS/ A crescut costul forței de muncă

954
INS/ A crescut costul forței de muncă - suedia1339053268-1354610045.jpg

Articole de la același autor

În trimestrul al treilea din 2012, costul orar al forței de muncă în formă ajustată, adică după numărul zilelor lucrătoare, a înregistrat o rată de creștere de 3,7 la sută față de trimestrul precedent și de 7,16 la sută față de același trimestru al anului anterior.
În formă brută, neajustat, față de aceleași perioade de comparație, variația costului orar al forței de muncă a diferit semnificativ față de forma ajustată, 4 la sută, respectiv 7,58 la sută.


Față de trimestrul al doilea din 2012, costul orar al forței de muncă a crescut în majoritatea activităților din sectorul economic, exclusiv activitățile de administrație publică, învățământ, sănătate și asistență socială, cele mai semnificative creșteri înregistrându-se în activitățile de spectacole, culturale și recreative (10,80 la sută), producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (7,61 la sută) și alte activități de servicii (5,63 la sută).


Scăderi ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată, după numărul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat doar în intermedieri financiare și asigurări (-5,53 la sută), tranzacții imobiliare (-4,24 la sută) și construcții (-0,56 la sută).


În sectorul bugetar s-au înregistrat pierderi ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după efectul zilelor lucrătoare) în principal ca urmare a aplicării prevederilor OUG 19/2012, astfel: în învățământ cu 18,41 la sută, în administrația publică cu 12,02 la sută și în sănătate și asistență socială cu 6,90 la sută. De asemenea, creșterea costului orar al forței de muncă în învățământ a fost determinată și de diminuarea timpului efectiv lucrat față de trimestrul precedent, ca urmare a vacanței școlare (fenomen caracteristic acestei activități în trimestrul al treilea al fiecărui an), iar în administrație publică de influența concediilor de odihnă.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2877 secunde