Îngrijirile la domiciliu, asigurate de o singură firmă în Constanța. "Nu toți au bani să plătească!"

1038
Îngrijirile la domiciliu, asigurate de o singură firmă în Constanța.

Articole de la același autor

În județul Constanța ca, de altfel, în întreaga țară avem o mulțime de bătrâni. Că îi avem, să ne trăiască! Problema este, de fapt, alta, și anume că o parte dintre ei sunt neputincioși, se scapă pe ei, nu sunt în stare să se ridice nici măcar din pat. Sunt vai de ei și nu au pe nimeni care să le aducă un pahar cu apă la capul patului sau să îi ajute să facă câțiva pași. Pentru toți acești vârstnici, există, însă, o soluție: îngrijirile medicale la domiciliu.

Dacă în anii trecuți, în județul Constanța existau mai multe firme de îngrijiri medicale la domiciliu, acum nu mai funcționează decât una singură, Fundația Crucea Alb-Galbenă, formată dintr-o mână de oameni inimoși, care încearcă să facă față tuturor solicitărilor pe care le primesc. Iar cazuri tot apar, doar că personalul este puțin și duce lipsă de finanțe, pentru a le putea asigura sărmanilor oameni absolut tot ce au nevoie. Unii sunt găsiți în propriile locuințe vai de ei, zac în propria mizerie zile la rând, nu au mâncare, nu au medicamente, se simt rău…Atunci, în astfel de situații pot fi sunați cei de la Crucea Alb-Galbenă. Problema este că, deși sunt singuri pe piață, și aceștia se descurcă destul de greu.


"Ne aflăm într-o situație destul de grea, din lipsa banilor. Noi avem în îngrijire bolnavi și mergem la ei, cu injecții, perfuzii, nu lăsăm pe nimeni de izbeliște, însă ne deplasăm în niște condiții foarte grele. Nu avem echipamente suficiente, nu avem ce ne trebuie, facem mult voluntariat. De multe ori, ne deplasăm la bătrâni care au pensii mici. Te duci la ei acasă, le faci serviciile și apoi ne spun că nu au cu ce să ne plătească", a declarat pentru "Cuget Liber", președintele fundației, Mirela Costandache.

Cum ajung să fie contactați reprezentanții Crucii Alb-Galbene? Pentru unii sună copiii lor din străinătate, pentru alții sună vecinii care își dau seama că sunt lăsați de izbeliște.

Trebuie precizat că de aceste servicii pot beneficia, în egală măsură, persoanele asigurate, cât și cele neasigurate, doar că cei din urmă vor scoate din buzunar contravaloarea serviciilor prestate.

În ceea ce îi privește pe constănțenii asigurați care au nevoie de îngrijiri medicale la domiciliu, aceștia sau rudele acestora trebuie să depună la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) o cerere prin care solicită aceste servicii, precum și un dosar din care nu trebuie să lipsească recomandarea pentru îngrijiri medicale la domiciliu, semnată și parafată de medicul curant.

La acestea se atașează copii după documentele medicale care atestă diagnosticul stabilit conform competenței pentru care se face recomandarea. După ce a fost depus dosarul, acesta este analizat de către CJAS, care are obligația să transmită pacientului dacă cererea a fost sau nu aprobată.

Cum spuneam, serviciile pot fi acordate și neasiguraților, dar contra-cost. De reținut, pacienții asigurați pot beneficia de maximum 90 de zile într-un an calendaristic, de îngrijire la domiciliu. Practic, toți acești oameni pot beneficia, acasă, de recuperare, monitorizare și tratament, adică de toate actele medicale pe care un asistent medical sau un infirmier le poate face.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 24 Iulie 2020
Stire din Economie : Pulsul economiei
Vineri, 15 Mai 2020
Stire din Economie : Pulsul economiei
Pagina a fost generata in 0.4861 secunde