Îngerii păzitori din spatele copiilor abandonați. "Dumnezeu mi-a îndreptat pașii unde trebuia"

1478
Îngerii păzitori din spatele copiilor abandonați.

Articole de la același autor

Teoretic, asistentul maternal profesionist este acea persoană fizică, atestată în condițiile legii, care asigură prin activitatea pe care o desfășoară la domiciliul său, creșterea, îngrijirea și educarea, necesare dezvoltării armonioase a copiilor pe care îi primește în plasament. Din fericire, unii copilași, cu care viața nu a fost prea generoasă, au avut, totuși, norocul de a fi luați în grijă de niște persoane extraordinare, care se comportă chiar mai bine decât unele mame adevărate. 


Un astfel de înger păzitor, care veghează zi și noapte asupra celor doi copilași pe care i-a luat în plasament este Santa Maria Banciu, o văduvă, în vârstă de 58 de ani, care îi tratează pe cei doi băieți ca și cum ar fi proprii copii.  


Această femeie poate fi un exemplu pentru multe persoane. Ea își ia rolul de "mamă" foarte în serios, iar copiii, deși nu își cunosc părinții, nu ar putea simți vreodată golul lăsat de cei care le-au dat viață, dar i-au abandonat. De ce? Pentru că ea se poartă ca un părinte adevărat și face tot posibilul ca celor doi băieți, de trei și respectiv zece ani, să nu le lipsească absolut nimic și să beneficieze de cea mai bună educație.  


Este clar că o astfel de șansă, de a avea o asistentă maternală ca o mamă, așa cum este doamna Santa Maria rar întâlnești în ziua de azi.  Femeia ne-a povestit că nu face această meserie de foarte mulți ani, ea fiind cameristă o bună vreme, dar Dumnezeu i-a îndreptat pașii exact acolo unde trebuia, umplându-i, astfel, golul imens lăsat de decesul soțului său. Tocmai de aceea, ea spune că cine vrea să intre în meseria aceasta, trebuie să se gândească foarte bine înainte. "Dacă ai dragoste de oferit și îți plac copiii, poți merge cu inima deschisă spre această meserie. Experiențele mele cu copiii au început în 2012, când, la grădinița nepoțeilor mei m-am întâlnit cu un asistent maternal și din vorbă în vorbă mi-am dat seama că mi s-ar potrivi o astfel de meserie. La acel moment, mă gândeam că dacă nu voi reuși acest lucru, mă pot duce să lucrez ca bonă pentru niște copii, având în vedere cât de mult îmi plac", ne-a declarat asistentul maternal. 


Curajul de a oferi dragoste


Ea este de părere că în această branșă trebuie să ai curajul de a oferi dragoste, iar orice mamă are în suflet această putere. În ceea ce privește dragostea față de aceste suflete curate și nevinovate, aceasta vine din suflet. "Copilul nu știe că nu ești mama lui și te iubește, oricum. Pe cel mic l-am luat acasă de la câteva luni, pe cel mare când avea trei anișori. Vă spun, sincer, numai când vorbești cu el și îți zâmbește, te-a terminat", a spus emoționată, femeia. 


Ea îi consideră nepoții ei, chiar dacă în aceeași casă locuiesc și nepoții adevărați, cu familia. Ambii băieții sunt considerați membri ai familiei și sunt tratați ca atare. "Spre exemplu, dimineața, când este ora de plecare la școală, toată lumea este în forfotă. Sunt cinci copii în casa asta și toți suntem conectați unii cu alții. În plus, ei trebuie implicați în toate activitățile, pentru a învăța să socializeze, în primul rând. Cu acești copii trebuie să lucrezi la fel, nu poți face diferențe. De asemenea, nu poți să mănânci tu ceva, iar lor să le dai altceva. Și mai frumos, cei doi se consideră frați, chiar dacă cel mare știe că nu este așa și că este posibil ca la un moment dat să își găsească o nouă familie. El știe care este situația, dar este extrem de afectuos și responsabil", ne-a povestit doamna Santa Maria.


Care sunt condițiile pentru a deveni asistent maternal


Pentru ca tot mai mulți copii să își găsească astfel de asistenți maternali, Direcția Generală de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului (DGASPC) Constanța vrea să angajeze, pe viitor, cât mai mulți. 


Potrivit purtătorului de cuvânt al DGASPC, Oana Manoilă, anul acesta s-au înregistrat 17 cereri noi pentru asistenți maternali. Aceștia li se alătură celorlalți 280 de asistenți aflați în sistem, care au în grijă de 495 de copii. Dintre aceștia, 12 se îngrijesc de doi sau mai mulți frați (total 36 de copii, dintre care patru cu grad de handicap). Per total, 77 de asistenți sunt "înlocuitori" de părinți pentru un copil, iar 191 au grijă de câte doi copii (total 382 copii, dintre care 57 cu grad de handicap). 


Reprezentantul direcției spune că, pentru a deveni asistent maternal profesionist, persoanele doritoare trebuie să urmeze un curs organizat de DGASPC Constanța. Cursul durează trei luni, este gratuit și cuprinde atât partea de teorie, cât și o parte de practică ce se va realiza în instituțiile de tip rezidențial ce aparțin DGASPC Constanța. 
Referitor la asistenții maternali profesioniști, cu ștate vechi, ei spun că aceasta este una dintre cele mai frumoase meserii. 
"Este, practic, meseria de părinte, pentru că rolul său este de a-i crește, a-i îngriji și a-i educa armonios pe copiii aflați în plasament. Mai presus de orice, asistentul maternal profesionist trebuie să fie o persoană blândă, care să iubească foarte mult copiii", a mai precizat Oana Manoilă.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8911 secunde