Informația zilei pentru fumători

232
Informația zilei pentru fumători - pachetetigari-1495382478.jpg

Articole recomandate

Pachetele de țigarete scoase la vânzare trebuie să respecte noile cerințe ale legislației începând de duminică, astfel că vor afișa imagini color mai mari care prezintă riscurile asociate fumatului, pe 65% din suprafațele față-spate ale pachetului, combinate cu mesaje de avertisment și informare, scrie romaniatv.net

Ambalajele trebuie să cuprindă pe părțile laterale avertismentul general "Fumatul ucide" și mesajul "Fumul de tutun conține peste 70 de substanțe care cauzează cancer", fiind eliminate informațiile privind nivelul de gudron, nicotină și monoxid de carbon. Legea 201/2016 prevede că vânzarea de produse din tutun fabricate și etichetate în conformitate cu prevederile anterioare, din Legea 349/2002, a fost permisă până sâmbătă, 20 mai.

Asociația Națională a Comercianților Mici și Mijlocii din România (ANCMMR), care reprezintă interesele patronilor de mici magazine, a trimis în 12 mai o scrisoare șefului ANAF, Bogdan Stan, în care i-au solicitat să ia o decizie care să permită vânzarea de produse din tutun fabricate conform vechii legislații până la epuizarea stocurilor actuale. Ei și-au motivat solicitarea prin pierderile prea mari pe care le-ar înregistra patronii de magazine dacă stocurile nu mai pot fi vândute.

"Potrivit Directivei 40/2014, epuizarea stocurilor ar fi trebuit să se facă într-un an de zile, dar întârzierea transpunerii acesteia în legislația națională (prin Legea 201 din noiembrie 2016) a redus perioada la numai șase luni", a precizat asociația. Legea prevede ca fiecare pachet de țigarete și de produse din tutun să conțină avertismentul general "Fumatul ucide" și mesajul de informare "Fumul de tutun conține peste 70 de substanțe care cauzează cancer", plasate pe suprafețele laterale ale pachetului, în partea inferioară, cu o lățime minimă de 20 milimetri, astfel încât să acopere jumătate din suprafețe, fiind utilizate caractere Helvetica aldine negre, pe fond alb. Mesajele trebuie încadrate într-un chenar negru cu lățimea de 1 milimetru. Avertismentul general va fi inclus, de asemenea, pe partea de jos a suprafeței superioare care este vizibilă atunci când pachetul de țigarete este deschis.

Fiecare pachet și orice ambalaj exterior de produse din tutun pentru fumat cuprinde avertismente de sănătate combinate, compuse dintr-o imagine care exprimă efectele nocive ale fumatului și un mesaj de tip text, acestea acoperind 65% din suprafațele față-spate ale pachetului.

Avertismentele sub formă de text pot fi alese din lista următoare: "Fumatul cauzează 9 din 10 cancere pulmonare", "Fumatul cauzează cancer al gurii și al gâtului", "Fumatul dăunează plămânilor", "Fumatul cauzează atacuri de inimă", "Fumatul cauzează accidente vasculare cerebrale și infirmitate", "Fumatul blochează arterele", "Fumatul crește riscul de orbire", "Fumatul dăunează dinților și gingiilor", "Fumatul poate ucide fătul nenăscut", "Fumul dumneavoastră dăunează copiilor, familiei și prietenilor dumneavoastră", "Copiii fumătorilor sunt mai predispuși să înceapă să fumeze", "Renunțați la fumat - rămâneți în viață pentru cei dragi", "Fumatul reduce fertilitatea" sau "Fumatul crește riscul de impotență", scrie romaniatv.net

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.99 secunde