Info Casa de pensii. Ce bani primește de la stat soțul supraviețuitor

643
Info Casa de pensii. Ce bani primește de la stat soțul supraviețuitor - cebani1-1560112326.jpg

Articole de la același autor

În cazul în care unul dintre soți decedează, soțul supraviețuitor, care are dreptul la o pensie proprie și îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru obținerea pensiei de urmaș, poate opta pentru cea mai avantajoasă pensie. Aceasta este în cuantum de 50%. 


Potrivit reprezentanților Casei Județene de Pensii, soțul supraviețuitor poate intra în posesia banilor numai în anumite condiții. Astfel, supraviețuitorul poate primi pensia celuilalt la împlinirea vârstei-standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin 15 ani. Dacă durata căsătoriei a fost mai mică de 15 ani, dar de cel puțin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaș cuvenit se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv 6% pentru fiecare an de căsătorie în minus. 
De asemenea, aceasta se acordă indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul l sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin un an. 


În situația în care decesul partenerului de viață a survenit în urma unui accident de muncă sau a unei boli profesionale și dacă celălalt nu realizează venituri lunare din activități dependente, va primii banii indiferent de vârstă sau de durata căsătoriei. 
Dacă soțul/soția nu îndeplinește condițiile de mai sus, beneficiază de pensie de urmaș pe o perioadă de șase luni de la data decesului, dacă în această perioadă nu realizează venituri lunare din activități dependente.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9683 secunde