Independență energetică! Cum vor arăta clădirile viitorului, la Constanța

692
3
Independență energetică! Cum vor arăta clădirile viitorului, la Constanța - independenta-1454250635.jpg

Articole de la același autor

Toate clădirile nou construite vor trebui să aibă sisteme de producere a energiei din surse regenerabile și să nu consume aproape deloc energie convențională.

Primarii vor trebui să realizeze cât mai multe proiecte de clădiri noi care să fie eficiente din punct de vedere energetic, până la performanța de a nu avea consum deloc. Deși pare de domeniul științifico-fantasticului, aceste norme sunt impuse de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) și se vor aplica în numai câțiva ani.

Guvernul a aprobat, la sfârșitul săptămânii trecute, la propunerea MDRAP, Ordonanța pentru modificarea și completarea Legii nr. 372/2005 privind perfor-manța energetică a clădirilor. Ordonanța continuă transpunerea în legislația națională a Directivei 2010/31/UE a Parlamentului European și a Consiliului privind performanța energetică a clădirilor.

"Am propus colegilor din Guvern o serie de modificări legislative importante ca să putem atinge țintele pentru anul 2020

la capitolul clădiri cu consum redus de energie pentru încălzire sau răcire, pentru apă caldă, iluminat și electrocasnice", a declarat viceprim-ministrul Vasile Dîncu.

Facturi reduse la utilități și mai bine pentru mediu

Noul act normativ prevede că toate clădirile noi, pentru care recepția la terminarea lucrărilor se efectuează în baza autorizației de construire emise începând cu 31 decembrie 2020, vor fi clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero. Pentru clădirile publice, regula se aplică începând cu data de 31 decembrie 2018. În această categorie intră clădirile la care consumul de energie este aproape egal cu zero sau este foarte scăzut și este acoperit în proporție de minimum 10 la sută cu energie din surse regenerabile, inclusiv cu energie din surse regenerabile produsă la fața locului sau în apropiere.

Clădirile cu consum mic de energie sunt avantajoase atât pentru utilizatorii lor, prin prisma facturilor reduse la utilități, cât și pentru mediu, întrucât contribuie la reducerea emisiilor poluante. Creșterea performanței energetice a clădirilor face parte din setul de măsuri stabilite la nivel european pentru atingerea Obiectivelor Europa 2020, în domeniul schimbărilor climatice și utilizării durabile a energiei.

De asemenea, ordonanța aprobată recent prevede și obligația primarilor din localitățile urbane cu mai mult de 5.000 de locuitori să inițieze planuri locale multianuale pentru a crește numărul de clădiri noi și existente al căror consum de energie este aproape egal cu zero. Pe baza planurilor locale, MDRAP va elabora Planul național pentru creșterea numărului de clădiri noi cu consum de energie aproape de zero și încurajarea transformării eficiente a clădirilor existente în clădiri cu consum de energie aproape de zero.

Certificatul energetic, afișat în locuri publice

În plus, noua ordonanță completează definiția certificatului de performanță energetică cu date privind consumul de energie primară și finală, inclusiv energia din surse regenerabile și emisiile de gaze în echivalent CO2. Mai mult decât atât, apare obligația ca toate certificatele de performanță energetică să fie afișate la toate categoriile de clădiri frecvent vizitate de public de către deținătorii acestora, precum: clădiri din domeniul public - biblioteci, muzee, teatre, școli, spitale și alte asemenea, precum și la alte categorii de clădiri - hoteluri și restaurante, clădiri pentru servicii de comerț en-gros și cu amănuntul, clădiri de învățământ, alte clădiri consumatoare de energie, în sco-pul informării publicului.

Cresc amenzile

Cu privire la sancțiuni, actul normativ prevede ca acestea să fie eficiente, proporționale și cu efect de descurajare. În acest sens, se are în vedere majorarea cuantumului amenzilor și introducerea de sancțiuni în cazul nerespectării de către auditorii energetici și experții tehnici, în cazul stabilirii recomandărilor, a cerințelor minime de performanță la clădiri, elementele de anvelopă ale clădirilor și a sistemelor tehnice, în scopul reducerii consumurilor energetice. 

Comentează știrea

scarbosi
1 februarie 2016
jegosi

ahahaah !!!!! c-aveti mai arhitectilor ???? La Constanta nu se face nimic poate doar un "La lautari " mai mare !

ath
1 februarie 2016
Ma lasi ?

Doua lumi paralele Europa si Constanta.In timp ce in Europa se discuta despre casa verde,la Constanta se construieste pe spatiul verde.Asa au inteles ei.Cand in Europa se construiesc case/cladiri cu eficienta energetica ridicata la Constanta se vorbeste despe eficienta primarului in alegeri prin numarul de voturi aduse partidului.Noi primim ajutoare la incalzire,la naiba cu eficienta europenilor.Doua case din 4 se incalzesc din banii comunitatii si noi vorbim despre eficienta energetica.Ca sa demonstram ca Fagadau a inteles despre ce este vorba trebuie sa amintim ca vizionarul asta "a anticipat" fenomenul european si s-a angajat sa suporte majorarea pretului gigacaloriei de la 250 lei la 411 lei.Populatia nu va fi afectata pentru ca Fagadau are bani la buget.Cine nu are bani este,sfatuit sa apeleze la Fagadau.Totusi s-a schimbat ceva.Mazare,primarul minune,"dedea" ajutoare la incalzire in functie de eficienta portofelului.Cei cu gipane,adica cei mai eficienti constanteni nu primeau "suventii".Asa gandea pretiosul neamului.Primarul care nu are sarmani in oras,sa-i doreasca.Cine are sarmani,sa-i inmulteasca ca numai asa va castiga partidul.

Teo
1 februarie 2016
HAHAHAH

HAHAHHA !!! La Constanta cladiri eficiente...noi sa ne bucuram ca avem apa calda curenta, la cum arata orasul. HAHAHHA cladiri eficiente auzi...Frankfurt, fii atent ca venim ahhaha

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2144 secunde