Indemnizația pentru șomaj tehnic nu va depăși 75% din salariul mediu brut

334
Indemnizația pentru șomaj tehnic nu va depăși 75% din salariul mediu brut - 1-1585655411.jpg

Articole recomandate

Cuantumul indemnizației pentru șomajul tehnic nu trebuie să depășească 75% din salariul mediu brut, respectiv cel mult 4.072 de lei, sumă din care se vor plăti contribuțiile de asigurări sociale, contribuțiile la sănătate și impozitul, a declarat, marți, secretarul de stat în Ministerul Muncii Alin Ignat, responsabil cu coordonarea activității Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) și a agențiilor județene de resort, potrivit Agerpres.

"Din punct de vedere al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, vorbim de trei categorii de beneficiari. În prima categorie, care face referire la alți profesioniști, atât în Ordonanța Guvernului nr. 30, cât și în Ordonanța de Urgență nr. 32, care a venit cu unele modificări, se încadrează foarte multe categorii - de la persoane fizice autorizate la întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, dar și alte tipuri de activități cum sunt cabinetele individuale de medicină dentară, cabinetele psihologice și alte astfel de activități. Cât privește cuantumul indemnizației pentru această categorie, vorbim despre 75% din câștigul salarial mediu brut, mai exact de o sumă de 4.072 de lei. Din această sumă, se vor plăti contribuțiile de asigurări sociale, de asigurări sociale de sănătate și impozit. Felul în care se vor plăti aceste contribuții, termenul la care se vor plăti și modalitatea vor fi reglementate în zilele următoare printr-un ordin comun al ministrului Muncii cu ministrul Finanțelor Publice", a spus Ignat, într-o conferință de presă.

Modalitatea de plată a acestor indemnizații va fi în contul bancar, iar termenul de plată este 10 zile de la data primirii solicitării.

Potrivit oficialului, depunerea solicitărilor se va efectua exclusiv online, iar contribuabilii pot solicita informații suplimentare printr-un Infoline organizat la ANPIS. "Cât privește depunerea tuturor solicitărilor, aceasta se va face electronic. Există adrese de mail dedicate pentru fiecare agenție teritorială unde se pot depune aceste solicitări. Aceste adrese sunt afișate pe site-urile agențiilor teritoriale și pe site-ul Agenției Naționale (pentru Ocuparea Forței de Muncă - n. r.). Dincolo de acest lucru, există un Infoline la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, cu cinci numere de telefon la care cetățenii interesați și vizați de aceste acte normative pot suna, pot pune orice fel de întrebare și pot primi orice fel de lămurire. Documentele se depun pentru perioada 16 - 31 martie în perioada 1 - 10 aprilie, iar pentru perioada 1 - 16 aprilie se vor depune în perioada 1 - 10 mai. Condițiile care trebuie îndeplinite, din punct de vedere al primei categorii de care vorbeam, sunt să fi întrerupt activitatea ca urmare a efectelor epidemiei de coronavirus în România. Pentru această categorie de indemnizații, documentele necesare sunt o declarație pe proprie răspundere și formularul de solicitare. Pe lângă aceste lucruri, vor mai exista documente care ajută să parcurgem cu celeritate procedura, un exemplu pe care vi-l dau este extrasul de cont bancar, să fim siguri că plătim acești bani în contul solicitantului respectiv", a menționat reprezentantul Ministerului Muncii.

O altă categorie care poate beneficia de prevederile legale privind acordarea șomajului tehnic este cea care desfășoară activitate sportivă. Nu în ultimul rând, persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturi de autor și drepturi conexe pot solicita indemnizație de șomaj tehnic în aceleași condiții prevăzute la categoriile prezentate anterior.

Ordonanța de urgență privind șomajul tehnic a fost publicată, luni seara, în Monitorul Oficial.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2592 secunde