Începe școala. Zeci de unități de învățământ fără autorizație sanitară și fără aviz ISU la incendii

735
Începe școala. Zeci de unități  de învățământ fără autorizație sanitară și fără aviz ISU la incendii - scoala39eleviclasaprimazidescoal-1535724924.jpg

Articole de la același autor

În școli și grădinițe miroase a var și a vopsea nouă. Este semn că s-a terminat vacanța și că, în curând, holurile și clasele se vor umple de copii și vacarmul specific primei zile de școală. În unele unități de învățământ, pregătirile s-au încheiat, în altele încă mai este de lucru și se trage tare pentru ca totul să fie gata până pe 10 septembrie, când începe noul an școlar.

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Constanța a centralizat situația pregătirilor și efectuează verificări în întregul județ, pentru a vedea stadiul lucrărilor.

"Vrem să ne asigurăm că toți copiii vor fi primiți în condiții bune și că nu vor fi probleme. S-au făcut igienizări, lucrări de reparații curente, lucrări de reparații mai ample, reabilitări. Toate trebuie să fie gata până vin elevii", a declarat, pentru "Cuget Liber", inspectorul școlar general prof. Gabriela Bucovală.

În ce privește autorizațiile sanitare, situația este mai bună decât anul trecut.

"Din cele 476 de unități de învățământ existente la nivelul județului Constanța, 444 au autorizație sanitară de funcționare și 10 sunt în curs de autorizare. 22 de unități nu au autorizație. Este vorba despre acelea unde sunt probleme în ce privește infrastructura. Adică nu au apă curentă și nici nu vor primi avizul Direcției Sanitare Publice până când nu vor avea. Sunt școli și grădinițe din mediul rural, care nu sunt racordate la rețeaua de apă curentă. Nouă dintre acestea sunt în satele care aparțin de comuna Dobromir, alte patru sunt la Lipnița, de exemplu. Acolo situația nu se va rezolva decât în momentul în care vor avea apă curentă, lucru care nu depinde de managerul școlar sau de Inspectoratul Școlar, ci de autoritățile locale", a explicat șeful ISJ Constanța.

Autoritățile locale nu se implică

Situația este ceva mai complicată în ce privește avizele ISU pentru incendii. Aici numărul unităților de învățământ care încă nu întrunesc condițiile pentru a primi aviz este mai mare. "370 de unități de învățământ nu necesită astfel de aviz, 12 au deja, iar 94 urmează să fie avizate. Și aici este vorba despre cele care nu sunt racordate la apă curentă, dar și unele unde sunt probleme cu documentele", a completat prof. Gabriela Bucovală.

De altfel, de ani de zile directorii școlilor neautorizate se plâng că nu au sprijinul autorităților locale pentru a obține avizele de la ISU, chiar dacă sunt administratorii clădirilor. La rândul lor, reprezentanții ISU atrag atenția că termenul de grație pentru școlile fără autorizație de securitate la incendiu se apropie. "Este un mit că ne cere ISU nu știu câte documente. Nu se percepe nicio taxă și nu este necesar decât proiectul tehnic al clădirii", le-a explicat maiorul Mihai Georgescu, reprezentantul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Constanța, la începutul anului trecut directorilor de școli.

Instalația electrică trebuie verificată!

Cu toate acestea, sunt încă multe unități neavizate. În plus, acesta le-a recomandat tuturor managerilor unităților școlare să solicite verificarea instalației electrice înainte de a monta aparatură nouă sau aparatele de aer condiționat în clase și de a suprasolicita rețeaua. "Știm că părinții doresc ca ai lor copii să aibă tot confortul, să aibă în clasă și videoproiector, și laptop, și imprimantă, și xerox, și aer condiționat, dar astfel crește consumul și instalația poate să cedeze dacă nu a fost proiectată să suporte toți acești consumatori", atenționează maiorul Mihai Georgescu.

Comandantul ISU a declarat că va demara sancționarea primăriilor care nu și-au făcut treaba și nu s-au implicat. "Scopul nostru nu este să dăm amenzi, ci să creăm pentru copii condiții de siguranță în școală. Încercăm să-i convingem pe domnii primari să se implice și să ofere sprijin școlilor. Amenzile sunt destul de mari", precizează și colonelul Daniel Popa.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.2936 secunde