Începe marea vânzoleală prin piețe și magazine! Verificați mieii la copite și la dinți

1342

Articole de la același autor

Sărbătorile pascale sunt la o săptămână distanță și constănțenii au început marea vânzoleală prin piețe și magazine, în căutare de cele necesare pentru masa tradițională. Autoritățile ne avertizează să fim foarte atenți de unde ne cumpărăm preparatele specifice pentru că, din păcate, mulți comercianți profită de graba noastră și încearcă să ne păcălească cu produse neconforme sau vechi.


În Colegiul Prefectural reunit ieri, reprezentanții instituțiilor abilitate au anunțat că pregătesc controale de amploare care să descurajeze practicile incorecte ale precupeților. Serviciul de Control în Sănătate Publică, din cadrul Direcției de Sănătate Publică a Județului Constanța, va desfășura acțiuni de control igienico-sanitare în unitățile de producție de produse specifice sărbătorilor pascale, precum carmangerii, laboratoare de cofetărie și patiserie, unități de desfacere, unități de alimentație publică, hoteluri. Personalul sanitar-veterinar, din cadrul DSVSA, va identifica și monitoriza producătorii și comercianții care taie miei și prelucrează carne de miel, va asigura controlul stării de sănătate a animalelor și admiterea pentru sacrificare numai a animalelor sănătoase în locații autorizate și special amenajate.


De asemenea, prin serviciul de specialitate din cadrul DSVSA Constanța, vor fi verificate produsele de origine non-animală specifice acestei perioade, în segmentele de prelucrare, depozitare, comercializare. În unitățile de comercializare aprobate sanitar-veterinar, vor fi verificate condițiile de marcare și certificare a cărnurilor proaspete provenite de la alte specii, a certificărilor sanitare veterinare și a altor documente însoțitoare. 


"Va fi asigurată permanența la nivelul DSVSA Constanța, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, iar consumatorii pot sesiza neregulile în domeniul siguranței alimentelor la numărul de telefon 0786/577.007. Este interzisă comercializarea cărnii de miel în spații improvizate care nu asigură o igienă corespunzătoare", explică directorul executiv al DSV Constanța, dr. Diana Cristescu.


OPC-ul, pe poziție


Și inspectorii Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța vor desfășura, până pe 6 aprilie, controale care vor viza modul de respectare a prevederilor legale privind conformitatea, modul de etichetare, prezentare, publicitate și comercializare a produselor alimentare specifice sărbătorilor pascale în care se vor urmări, în principal, calitatea produselor comercializate, condițiile la depozitare și comercializare, modul de indicare a prețurilor, legalitatea desfășurării activității. În perioada mai sus menționată se va asigura permanența, în cadrul serviciului de preluare sesizări, la telefonul 0241/550.550, de către o echipă de control în cazul apariției unor solicitări sau evenimente deosebite.


"Pentru ca produsele pe care le cumpărați în această perioadă, premergătoare sărbătorilor pascale, să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dumneavoastră, vă recomand să cumpărați produse alimentare perisabile, cum ar fi carnea de miel, pește, ouă etc, numai din locuri amenajate și autorizate, precum măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe, care dispun de echipamente, vitrine frigorifice, termometre, și care asigură condițiile igienico-sanitare specifice și unde aveți certitudinea că produsele sunt controlate sanitar-veterinar", ne sfătuiește Paul Anghel, directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor Constanța.


Acesta ne atrage atenția ca, în niciun caz, să nu cumpărăm miei din portbagajele mașinilor, chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic. "Verificați prin apreciere directă dacă produsul respectiv miroase normal, dacă prezintă mâzgă pe suprafață și dacă are o culoare firească. Ca o măsură de prevedere suplimentară este bine să observați la mielul cumpărat copita și dentiția specifice ierbivorelor, în primul rând lipsa caninilor", ne mai spune reprezentantul ANPC.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.5766 secunde