Încă un proiect imobiliar îngropat. Scheletul de beton din Portul Tomis rezistă!

2683
1

Articole de la același autor

Autorităţile locale din Constanţa creează regulamente drastice pentru locuitorii Peninsulei, însă par să fie foarte îngăduitoare cu proprietarii de clădiri vechi şi neîngrijite şi cu cei care au construcţii începute şi neterminate. Aşa se face că în zonă sunt numeroase schelete de proiecte imobiliare începute şi abandonate, cel mai de notorietate fiind mastodontul de beton din Portul Tomis.



Sunt 19 ani de când scheletul unui hotel a apărut ca din pământ, pe o limbă de pământ cu verdeaţă, pe malul ce desparte Portul Tomis de zona rezidenţială a Peninsulei. Un proiect grandios se contura atunci, cum nu mai văzuse Constanţa. Construcţia s-a împotmolit rapid şi nu o dată, de mai multe ori, aşa că, din 2002 şi până astăzi, a rămas la stadiul de structură de beton. Lucrările, reluate în 2019 şi estimate a fi finalizate în 2020, sunt din nou oprite. Şantierul este abandonat şi nu se ştie încă ce planuri are proprietarul cu scheletul ce obturează panorama asupra Portului Tomis şi a Mării Negre.

Potrivit panoului de informare de la faţa locului, firma Astera Consulting, cu sediul pe strada Remus Opreanu, nr. 10A, bloc L13, scara B, etajul 1, ap. 13, Constanţa, a obţinut, pe 6 noiembrie 2019, Autorizaţia de construcţie nr. 1982, pentru ansamblu cu funcţiuni mixte, locuire, spaţii comerciale, spaţii multifuncţionale, alimentaţie publică, funcţiuni complexe, cu un nivel de subsol, parter şi nouă etaje, cu terasă circulabilă peste etajul 9. Data finalizării construcţiei menţionată pe panou este 21 septembrie 2020, doar că lucrările sunt departe de a fi gata.

O firmă de imobiliare a demarat, atunci, chiar şi vânzarea de apartamente de lux, la etajele superioare ale Tomis Marina Tower. „Lucrările au început, dar nu ştim din ce motive s-au împotmolit. Ulterior, am sistat colaborarea cu proprietarul clădirii. Ştiu că s-a făcut o expertiză pentru a analiza structura de rezistenţă şi a se vedea cum este situaţia din punct de vedere tehnic. Ulterior, însă, nu s-a mai reuşit continuarea construcţiei. Cum lucrările nu s-au dus la bun sfârşit, am oprit contractarea apartamentelor, pentru că nu puteam să încurajăm cumpărarea în condiţiile în care nu ştiam un termen de finalizare”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Alexandru Nechita, reprezentantul companiei imobiliare NCH România.



Contractul cu Hilton, pierdut


Acesta nu a dorit să dezvăluie identitatea proprietarului clădirii, însă a confirmat că, la un moment dat, imobilul ar fi trebuit să fie preluat de grupul Hilton pentru a fi transformat în hotel de cinci stele. „Condiţiile erau foarte stricte şi, din păcate, tranzacţia nu s-a încheiat. Apoi, s-a realizat reconfigurare de traseu şi s-a luat decizia realizării unui ansamblu cu funcţiuni multiple şi cu apartamente de vânzare de la etajul al treilea până la etajul 9. Proiectul nu este abandonat definitiv, însă probabil că nu a mai fost continuat din considerente financiare”, a mai spus reprezentantul NCH Real Estate.

Poveste încâlcită

Povestea scheletului din Portul Tomis este legată de fosta administraţie a municipiului. Încă de la început, constănțenii vorbeau între ei că „investiția” ar aparține unuia dintre frații lui Radu Mazăre, pe atunci primar al oraşului. După spusele fostului edil, în prezent încarcerat în dosarul retrocedărilor ilegale, primul care a vrut să ridice un hotel chiar pe malul mării și a și obținut sprijinul autorităților locale pentru toate avizele necesare a fost un investitor italian. Radu Mazăre povestea, la un moment dat, că afaceristul nu a mai fost lăsat de soție să vină în România și a oprit lucrările.

Apoi, construcția abandonată a fost cumpărată de un investitor turc și o firmă din Cipru. În ultimii ani, au apărut noi documente prin care se arată că firma cipriotă ar fi deținută de Sorin Strutinsky, fost coleg și asociat al lui Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu.



Comentează știrea

constantean
24 noiembrie 2021
Jenant

Primaria noastra de rahat amendeaza orice amarat care are o casa in lucru si nu acopera exteriorul cu plasa. Pentru structura aceasta se pare ca sunt alte reguli. Asa e cand nu suntem toti cetateni cu drepturi egale.

Pagina a fost generata in 1.4569 secunde