INACO promite de 1 iunie, educație digitală SMART pentru copiii din fiecare județ

148
INACO promite de 1 iunie, educație digitală SMART pentru copiii din fiecare județ - andreeapaul-1591016318.jpg
La un an de la deschiderea primului laborator inteligent dintr-o școală din România, Asociația INACO - Inițiativa pentru Competitivitate își propune ca astfel de facilități să fie disponibile în fiecare județ din România și copiii să aibă acces, de la vârste fragede, la educație digitală, potrivit Agerpres.


Până acum, Asociația deja a creat și implementat 4 laboratoare inteligente în unități de învățământ. Primul SmartLab a fost inaugurat în mai 2019, la Școala Gimnazială nr. 45, "Titu Maiorescu", din sectorul 3 al Capitalei. Au urmat apoi Liceul Teoretic "Alexandru Ioan Cuza", tot din sectorul 3, Măgurele Science Park, în Măgurele, Ilfov și Liceul Teoretic "Grigore Moisil", din sectorul 6 al Capitalei. Al cincilea Smart Lab apare în curând la Biblioteca județeană din Călărași, cu sprijinul Consiliului Județean, iar INACO poartă discuții cu alte administrații publice locale pentru a onora solicitările instituțiilor de învățământ din București și județele țării.


Investițiile în laboratoarele deja existente au aparținut administrațiilor locale, cu excepția primului Smart Lab Titu Maiorescu creat de INACO cu ajutorul sponsorizărilor companiilor private.


"Am mai spus-o și probabil că am să repet până va înțelege absolut toată lumea - alfabetizarea digitală a devenit la fel de importantă precum cea funcțională. În ritmul în care se dezvoltă tehnologia, în doar câțiva ani, atunci când copiii noștri vor termina școala, majoritatea joburilor vor avea incluse, în mod obligatoriu, competențe digitale. Momentan, avem părinți care investesc în această componentă, dar nu e corect să lăsăm responsabilitatea doar pe umerii familiei, știm bine că nu toți își permit. E datoria noastră, a întregii societăți, să le oferim celor mici o educație modernă și șanse egale. Pentru asta eu, colegii din INACO, precum și partenerii noștri, vom face orice efort va fi necesar și nu am niciun dubiu că, într-un final, vom reuși. Dovadă stau proiectele finalizate cu succes ale Asociației, în cei trei ani de la înființare", a declarat Andreea Paul, fondatoarea INACO.


În ultimul an, INACO a făcut demersuri pentru ca acest proiect să fie extins la nivel național și l-a pus atât pe masa Guvernului, cât și pe cea a Administrației Prezidențiale.


Asociația solicită autorităților centrale și locale, precum și companiilor private, să se implice în accesarea fondurilor necesare dezvoltării a cel puțin unui Smart Lab în fiecare județ, în anul 2020, pentru a deschide accesul elevilor la educație digitală inteligentă.


"Ne dorim să antrenăm competențele digitale ale tinerelor generații încă din școală: să utilăm câte o unitate de învățământ din fiecare județ al țării cu tehnologiile 4.0 aferente actualei revoluții digitale care resetează integral piața muncii de mâine, să asigurăm software educațional digital integrat, materiale consumabile, mentenanța primilor ani de funcționare și să instruim profesorii să le folosească. Ne dorim să diminuăm decalajele digitale actuale între regiunile țării și școlile din mediul urban și rural, pornind cu o distribuție națională rezonabilă bugetar, accesibilă teritorial pentru copiii pasionați", se menționează în scrisoarea adresată de INACO Administrației Prezidențiale și Guvernului României.


Pentru perioada 2021 - 2027, INACO cere sprijinul autorităților pentru a accesa o linie de finanțare europeană, pentru a construi câte un SmartLab în toate cele 6.200 de școli din țară.


În același timp, reprezentanții Asociației au semnat un parteneriat media cu rețeaua națională Radio România pentru promovarea învățământului modern.


"Partea bună, dacă pot spune așa, este că noi, la INACO, am învățat din experiența primelor patru laboratoare. Avem know-how, avem oameni pricepuți alături, companii naționale și internaționale dispuse să ne ajute, astfel încât să putem livra un produs "˜la cheie". Dați-ne finanțare și o sală de clasă și, într-o lună de zile, este complet funcțională, gata să primească profesorii și elevii la instruire. În plus, tot noi acoperim și trainingul cadrelor didactice, astfel încât ei să fie capabili să folosească echipamentele ca instrumente pedagogice noi, moderne și prietenoase cu cei mici", adaugă Andreea Paul.


Costul pentru fiecare SmartLab echipat cu tehnologie de ultimă generație este de 100.000 de euro, iar acesta poate fi personalizat, pentru a se adapta specificului și nevoilor particulare ale unității de învățământ beneficiare.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.7892 secunde