€ 4.7231
£ 5.2496
$ 4.2103

Mai multe ştiri online:

În sfârșit! Parcul Arheologic ar putea fi gata de sărbători

Ştire online publicată Joi, 23 Noiembrie 2017. Autor: Andreea PERHAIȚĂ
Se împlinesc doi ani de când Primăria Constanța anunța, cu surle și trâmbițe, că va reabilita și reface parcul aflat în imediata vecinătate a instituției, pe care să-l transforme în parc arheologic, emblemă a zonei istorice în care ne aflăm. De atunci și până acum lucrările au fost sistate de câteva ori. S-au pierdut milioanele de euro puse la bătaie de Uniunea Europeană pentru lucrările necesare, iar termenele de finalizare au fost toate depășite.

Ba s-a lucrat, ba nu s-a lucrat… Au fost refăcute aleile, demontate fântânile arteziene, băncile de odihnă au fost înlocuite și locul de joacă reamenajat. Însă lucrările sunt departe de ceea ce apărea în proiectul inițial, ce urma să fie realizat pe bani europeni. La momentul respectiv, Ani Merlă, directorul de programe din cadrul Primăriei Constanța, vorbea despre refacerea aleilor, amenajarea trotuarelor, amenajarea spațiilor verzi, inclusiv cu pante noi, refacerea sistemului de iluminat, introducerea unui sistem de irigat, refacerea fântânii arteziene, dar și montarea de camere de luat vederi.

„Vom căuta anumite obiecte arheologice care vor fi expuse pe soclu, cu plăcuțe cu indicații, astfel încât turiștii care vor traversa parcul să vadă câte ceva din istoria orașului nostru”, spunea, în urmă cu doi ani, Ani Merlă, reprezentantul Primăriei Constanța.

20.000 de metri pătrați de spații verzi

Finanțarea europeană de aproximativ trei milioane de euro s-a pierdut, din cauza licitațiilor și proceselor care au urmat, iar autoritățile locale au fost nevoite să continue reabilitarea din fonduri proprii. În aceste condiții, nu s-au mai putut face toate cele ce și le propuseseră în proiectul inițial. Așa că s-a mai tăiat din investiții, dar s-a mers foarte mult pe punerea în valoare a zonei istorice, păstrarea aerului interbelic, cu un mobilier urban în stilul arhitectonic Art Nouveau și înfrumusețarea spațiilor verzi. Cu toate acestea, parcul ponosit pe care mulți constănțeni îl ocoleau s-a transformat vizibil și se pare că sunt șanse să fie gata până de sărbători.

„În perioada aceasta lucrăm intens în Parcul Arheologic. Până de sărbători ne-am propus să fim gata. A fost finalizată montarea pavajului, se lucrează la spațiul verde, se aduce strat nou de pământ și plantăm arbuști. Nu s-a mai putut face tot ceea ce ne propusesem la început, dar s-au realizat multe lucruri totuși. Vegetația arboricolă a parcului a rămas pe loc, mai puțin copacii bolnavi. Au fost aduse și specii noi. Din cele aproximativ 40.000 de metri de parc, jumătate sunt spații verzi, care vor avea gard viu, gazon, ronduri de flori și copaci”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, șeful Serviciului de Spații Verzi din cadrul Primăriei Constanța, George Coman.

Chiar dacă mai sunt destul de multe de făcut și reprezentantul primăriei spune că este un termen optimist, autoritățile și-au propus să inaugureze Parcul Arheologic chiar în preajma sărbătorilor de Crăciun.

Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.8222 secunde