În ce condiții se poate efectua ucenicia la locul de muncă

195
În ce condiții se poate efectua ucenicia la locul de muncă - ucenicie-1509726761.jpg

Articole de la același autor

Reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) le aduc la cunoștință patronilor constănțeni care sunt pașii de urmat pentru cei care doresc să angajeze ucenici în firmele lor.

În primul rând, au precizat aceștia, ucenicia reprezintă formarea profesională realizată la locul de muncă în baza unui contract, valabil numai pentru persoanele cu vârsta de peste 16 ani. Înainte de toate, angajatorii care doresc să organizeze activități de ucenicie au obligația să comunice la AJOFM locurile de muncă vacante care pot fi ocupate prin încheierea de contracte de ucenicie, în termen de cinci zile de la vacantare.

Trebuie precizat că aceste contracte sunt încheiate pe durată determinată, iar ucenicul se obligă să se pregătească profesional și să muncească pentru și sub autoritatea unei persoane juridice sau fizice denumite angajator. La rândul său, patronul trebuie să îi asigure plata salariului și toate condițiile necesare formării profesionale. Contractul de ucenicie se încheie obligatoriu în formă scrisă, în limba română, și se înregistrează în termen de 20 de zile la Inspectoratul Teritorial de Muncă și în Revisal, înainte ca ucenicul să își înceapă, efectiv, activitatea.

Obligațiile angajatorului sunt acelea de a asigura ucenicului toate drepturile pe care i le conferă un contract de muncă încheiat pe durată determinată proporțional cu timpul lucrat; să-i asigure pregătirea practică necesară calificării în care ucenicul se formează profesional. Apoi, el trebuie să asigure finanțarea programului de formare profesională a ucenicului, dacă acest program nu este finanțat din alte surse.

Durata contractului de ucenicie se stabilește în funcție de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul, fără a putea fi mai mică de un an, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competențelor corespunzătoare unei calificări de nivel 2; 24 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competențelor corespunzătoare unei calificări de nivel 3; 36 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competențelor corespunzătoare unei calificări de nivel 4. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5541 secunde