În cât timp poți deveni pensionar, la Constanța

2465
2
În cât timp poți deveni pensionar, la Constanța - samoilacristina6-1345380550.jpg
Lunar, se înscriu pentru pen-sionare la limită de vârstă, anticipată sau pentru urmași, în medie 460 de persoane. Alte 570 solicită recalculări ale pensiei, adăugări de stagiu sau de sporuri. Despre activitatea complexă a Casei Județene de Pensii din Constanța, am stat de vorbă cu directorul instituției, Cristina Samoilă, într-un interviu oferit ziarului "Cuget Liber". 


- De la începutul lunii iulie, activitatea Casei Județene de Pensii a fost degrevată de contribuțiile sociale, toată baza de date fiind preluată de ANAF ale persoanelor. Aveți mai puțin de lucru?

- Într-adevăr, am predat deja baza informatică pentru contri-buțiile sociale la AF-uri și PF-uri, iar acum suntem în curs de predare a celor 4.000 de dosare. Nu e vorba că avem mai puțin de lucru, căci sunt foarte multe dosare pentru ceilalți beneficiari, dar ne ajută să ne desfășurăm activitatea cât mai prompt posibil. Avem 460 de persoane care se înregistrează lunar, fie pentru pensionare la limită de vârstă, fie pentru anticipată sau pensie de urmaș. La acestea se mai adaugă peste 570 de solicitări pentru recalculări, adăugări de stagiu și sporuri.

- În cât timp se poate pensiona un angajat care întrunește condițiile de vârstă sau are stagiul complet de cotizare?

- Pentru pensionarea anticipată trebuie îndeplinite condițiile pre-văzute de Legea 263/2010, atât privitor la vârstă, cât și la stagiu. Pentru limită de vârstă, din ianuarie 2011 a fost modificată vârsta de pensionare a femeilor la 63 de ani, în ordine crescătoare, în fiecare lună, până în anul 2020. Din momentul în care depune dosarul durează maximum 45 de zile până va primi decizia. Înainte dura chiar și luni de zile, din cauză că erau numeroase cereri, se făceau recalculări, dar acum nu mai sunt așa de multe probleme. După primirea deciziei el va primi pensie retroactiv de la data de îndeplinire a stagiului complet de cotizație.

- Mai sunt probleme în ceea ce privește completarea dosarelor?

- Da, sunt destul de multe probleme, mai ales la agricultori. Tocmai de aceea îi anunț pe toți cei care au lucrat în agricultură că se pot prezenta la Casa de Pensii pentru a-și scoate vechimea. Arhiva de la aproape toate fostele C.A.P.-uri este acum la noi și îi putem ajuta pe oameni să-și completeze vechimea.

- Cum poate soțul supra-viețuitor să primească pensia mai mare a soțului decedat?

- Legea nr. 578 prevede că persoanele de sex feminin care au pensie sub 364 de lei au dreptul la o indemnizație de soț supra-viețuitor, în cuantum de 113 lei. Este o condiție, ca la data de-cesului persoana respectivă să fi fost pensionar. De asemenea, o persoană pensionată la limită de vârstă, atât soț, cât și soție, poate opta pentru pensie de urmaș dacă aceasta este în cuantum mai mare decât propria pensie.

- Pot primi ajutor de deces și persoanele neasigurate?

- Ajutorul de deces se acordă tuturor pensionarilor, dar și acelor persoane care au contracte de asigurare cu Casa de Pensii. Cuantumul ajutorului este de 2.170 de lei. Societățile din mediul privat pot acorda, la rândul lor, acest ajutor de deces, în același cuantum, pe care îl pot recupera ulterior, de la Casa de Pensii, prin declarațiile lunare care se depun.



Comentează știrea

Dinu
20 august 2012
Pensie anticipata partiala

FALS! CJP Constanta nu respecta legile. Desi ma incadram in Legea 19/2000 (am depus actele pe 25.05.2010), 32ani 8 luni de contributie, am fost refuzat cu 33558/9.11.2010 pe motiv ca nu ma incadrez in Ord.340/2001. La audienta din 6.05.2011 mi s-a spus in clar ca CJP Constanta nu recunoaste Legea 19/2000 ci numai Ord.340/2001. HALAL aplicare a legii. Nu vedem la tribunal plus daune morale!

Stana
27 august 2012
termenul de emitere a deciziei

Nu este adevarat ca decizia este emisa in maxim 45 zile.Am depus cerea de trecere de la pensie anticipata partial la pensie la limita de varsta in 14.02.2012 si nu am primit nici pana azi(27.08.2012)decizia. M-am dus in audienta si mi s-a spus de catre d-l.Birt ca voi primi decizia pana in 23.08.2012.daca nu o primesc sa ma prezit la Biroul calcul Pensii.

Articole pe aceeași temă

Vineri, 08 Iunie 2012
Stire din Cetățenești : Secretul puterii lui Mazăre
Pagina a fost generata in 0.9617 secunde