În această noapte trecem la ORA DE VARĂ

168
În această noapte trecem la ORA DE VARĂ - ceas-1521879979.jpg

Articole recomandate

România trece la ora de vară din 2018 în noaptea de sâmbătă spre duminică (24-25 martie). Astfel, ceasurile se vor da cu o oră înainte, iar ora 3:00 va deveni ora 4:00.


Duminică, 25 martie, va fi cea mai scurtă zi din anul 2018, având practic 23 de ore. În perioada orei de vară din 2018, diferența dintre ora oficială a României și Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore, până pe 28 octombrie 2018, când vom reveni la ora de iarnă.


CFR Călători a informat că trecerea la ora de vară nu modifică mersul trenurilor în vigoare, circulația urmând a se efectua conform orarului prevăzut în mersul trenurilor.


Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură. 


La nivelul Uniunii Europene, trecerea la ora de vară se face similar în toate statele, în aceeași zi. În România, schimbarea orei a fost introdusă prima dată în anul 1932. 


Până în 1939, a funcționat în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00.00, și prima duminică din octombrie, ora 01.00 (ore locale). Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată.




În 1979, România a semnat Convenția fusurilor orare, iar, în 1997, prin ordonanță guvernamentală, orarul de vară a fost corelat cu cel practicat în țările UE


Trecerea la ora de vară ne poate afecta, dar nu pe termen lung, în cazul tinerilor și oamenilor sănătoși. În schimb, persoanele care suferă de anxietate si depresie, precum și vârstnicii ar putea simți un disconfort crescut ca urmare a acestei modificări.


De asemenea, atunci când se schimbă ora, persoanele care au o sensibilitate mai mare a ceasului biologic pot resimți mai intens modificarea. Ele pot avea nevoie de o perioadă mai mare de acomodare, până când se obișnuiesc să se trezească zilnic mai devreme cu o oră.


Deputații europeni au cerut o evaluare a regimului actual al orei și, dacă este necesar, o revizuire a regulilor, într-o rezoluție adoptată la 8 februarie 2018 în Parlamentul European.


Mai multe inițiative cetățenești au arătat o anumită îngrijorare față de modificarea bianuală a orei, care marchează începutul și sfârșitul perioadei de vară și care are loc în prezent în ultimul weekend din martie și, respectiv, octombrie. Numeroase studii nu au reușit să tragă o concluzie clară, însă indică anumite efecte negative asupra sănătății umane, au susținut deputații. Ei cer Comisiei să evalueze în detaliu directiva privind ora de vară și, dacă este cazul, să propună revizuirea ei. Rezoluția a fost adoptată cu 384 de voturi pentru, 153 împotrivă și 12 abțineri.


În România, o propunere legislativă privind renunțarea la trecerea la ora de vară a fost depusă la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, la începutul lunii martie 2018.


Pe continentul european, schimbarea orei se face în toate țările, cu excepția Islandei, Georgiei, Belarusului, Azerbaidjanului, Turciei și Rusiei. Unele dintre aceste țări au revenit la ora inițială în timp ce altele au preferat să rămână continuu la ora de vară. Schimbarea orei nu este însă simultană în toate țările, din cauza diferenței de fus orar.

Americanul Benjamin Franklin a sugerat, în 1784, această metodă, într-o satiră, în care menționa că s-ar realiza o economie de lumânări prin folosirea luminii de dimineață a soarelui. Ideea folosirii orei de vară este atribuită însă neozeelandezului George Vernon Hudson, entomologul care a susținut că ar avea nevoie de mai multă lumină pentru a studia insectele și a venit cu această idee în 1895.

Schimbarea orei a fost aplicată, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva țări din Europa. Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu anul 1916 (între 30 aprilie - 1 octombrie), potrivit www.timeanddate.com. Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai - 16 octombrie), apoi Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia.

La data de 13 aprilie 1966, legislativul american a impus respectarea orei de vară la nivel național ("Daylight saving time" - DST sau "summer time"), din ultima duminică a lui aprilie, până în ultima duminică din luna octombrie. Douăzeci de ani mai târziu, președintele Ronald Reagan a semnat un act federal pe probleme de mediu, ce conținea și o prevedere care solicita conservarea energiei și respectarea orei de vară. Începând cu 2007, în zonele din Canada și Statele Unite în care este folosită, ora de vară începe în cea de-a doua duminică a lunii martie și se termină în prima duminică a lunii noiembrie.

Printre țările care au reintrodus recent ora de vară se află Haiti, în 2017, renunțase ultima dată în 2015; Chile, în 2016, după ce renunțare în 2015; Iordania, în 2014, după ce renunțase în 2012. Alte țări care au renunțat la ora de vară, fără însă a reveni asupra deciziei sunt: Armenia (2011), Libia (2013), Rusia (2014), Egipt (2015), Uruguay (2015), Azerbaidjan (2015), Namibia (2017). Există multe state care au folosit sau folosesc doar experimental acest sistem orar. China a utilizat experimental ora de vară în perioada 1986-1991. De asemenea, țările ecuatoriale și tropicale nu aplică această oră, deoarece durata zilei este egală de-a lungul anului, reamintește Agerpres.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0159 secunde