Imunoterapia, o nouă șansă la viață. "A trebuit să învățăm odată cu pacientul"

762
Imunoterapia, o nouă șansă la viață.

Articole de la același autor

Zilnic, oră după oră, oamenii din linia întâi, umăr la umăr cu pacienții, duc o luptă pe viață și pe moarte cu cancerul. Într-un sistem în care, din păcate, încă mai sunt multe lipsuri, și unde speranța nu moare niciodată, vin și vești bune.


Boală perfidă, cancerul atacă tot mai mulți constănțeni. Specialiștii mărturisesc că numărul cazurilor pacienților diagnosticați cu cancer este în creștere. Secția de Oncologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța este, de multe ori, luată cu asalt. Sunt oameni care de-abia pornesc lupta, alții care deja au câștigat-o. "Incidența cazurilor oncologice este în creștere. Datele sunt raportate pe Registrul oncologic din spital și ele sunt centralizate la Direcția de Județeană de Sănătate Publică, dar avem foarte multe cazuri de pacienți oncologici. Cu greu facem față acestei situații. În prezent, nu avem lipsuri materiale, am avut buget suficient pentru programul oncologic. Am avut ceva probleme cu furnizorii, pentru anumite clase citostatice, dar asta a fost în toată țara. Și în general, am reușit să ne descurcăm foarte bine, inclusiv pe bugetul de cost volum. În privința personalului, am primit sprijin și am făcut angajări recente, de asistente. Avem deja alte asistente pe care le vom angaja prin concurs, pentru cabinetul de oncologie din policlinică, tocmai în ideea de a face ca lucrurile să curgă mai ușor și pentru pacienți și pentru noi, pentru că este un efort și pentru noi când avem un număr mare de bolnavi", a declarat, pentru "Cuget Liber", conf. univ. dr. Laura Mazilu, medic primar oncologie și șeful Secției de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Constanța.


Vești bune dinspre cercetători
Sunt însă și vești bune. Noi tratamente inovatoare sunt folosite din ce în ce mai mult pentru salvarea pacienților cu cancer. Imunoterapia oncologică este, la ora actuală, cel mai promițător domeniu al medicinei personalizate. Noua terapie a fost prezentată, vineri, în cadrul unei mese rotunde care a reunit reprezentanți ai profesioniștilor din domeniul medical, ai asociațiilor de pacienți, ai industriei farmaceutice. Evenimentul a fost organizat de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, în parteneriat cu Asociația Pacientul 2.0, Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța și Roche România.  


Imunoterapia reprezintă cea mai nouă descoperire în lupta împotriva cancerului și se bazează pe răspunsul natural de apărare a organismului, care poate ajuta sistemul imunitar al pacienților să poată lupta cu boala. "Imunoterapia reprezintă o nouă linie de tratament care ar putea fi disponibilă și pentru pacienții noștri. Așteptăm rambursarea pentru acest tratament. În ultimii doi ani chiar s-au făcut eforturi în acest sens și suntem încrezători că o să avem la dispoziție din ce în ce mai multe molecule cu care să lucrăm", explică medicul specialist Laura Mazilu. 


"Și pentru noi a fost o provocare"
Deocamdată, imunoterapia nu poate fi folosită decât în unele tipuri de cancer, precum cancerul pulmonar sau cancerul renal, dar, se fac studii și, în curând, utilizarea sa va fi extinsă și pentru alte feluri de tumori.


"Este de remarcat că pacienții care răspund, unii dintre ei răspund foarte mult timp și chiar cu răspunsuri complete. Asta înseamnă practic că poți ajunge să vindeci un pacient cu o boală oncologică metastatică, ceea ce este un lucru extraordinar. Imunoterapia este diferită de chimioterapie în sensul în care ea nu se adresează direct celulei tumorale. La chimiterapie, în momentul în care administrezi tratamentul citostatic, se țintește celula tumorală. Imunoterapia stimulează sistemul imunitar și îl învață să recunoască faptul că există o tumoră și să se bată cu ea. Și profilul de toxicitate este diferit, nu avem efecte adverse precum căderea părului, greața, vărsăturile. Există alt tip de toxicități, de tipul reacțiilor autoimune. Și pentru noi a fost o provocare imunoterapia. Din chimioterapeuți, ne-am transformat în imunoterapeuți. A trebuit să învățăm odată cu pacientul care făcea tratament și care avea niște așteptări, să învățăm să lucrăm cu imunoterapia și să manageriem un profil de reacții adverse pe care nu-l cunoșteam. Și, dacă la început am fost speriați, acum am constatat, după mai bine de doi ani de lucrat cu imunoterapia, fie pe rambursările obișnuite, fie în cazul studiilor clinice, că, de fapt, incidența reacțiilor adverse este una mică, că tratamentul este bine tolerat și că pacienții care răspund au beneficii uriașe", precizează dr. Laura Mazilu. 


"Pacienții, să nu fie lăsați captivi lipsei de finanțare!"
Reprezentanții asociațiilor pacienților susțin că s-au făcut mulți pași înainte în tratamentul cancerului, dar fondurile de la Ministerul Sănătății trebuie majorate. "Pacienții români au nevoie de acces real la imunoterapiile oncologice, prin actualizarea constantă a listei medicamentelor gratuite și compensate, grăbirea procesului de încheiere a contractelor cost volum și publicarea rapidă a protocoalelor terapeutice aferente acestor imunoterapii. Sperăm ca eforturile realizate până acum de autorități în acest sens să continue pentru că statul român are o obligație morală pentru pacienți: să nu fie lăsați captivi lipsei de finanțare", este de părere Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4444 secunde