Reacții pro și contra

Impozit pe veniturile marinarilor? "Prin furtună treci cu tot echipajul, nu doar cu brevetații!"

10058
19
Impozit pe veniturile marinarilor?
Articolul "Am fost aruncați în cea mai mare mizerie socială, nu avem bani nici de medicamente!", publicat în ediția online a ziarului "Cuget Liber" și în care un fost comandant de cursă lungă, Stelian Ursu, deplânge situația dramatică prin care trec mulți foști marinari cu funcții de comandă din Marina Comercială, a generat o multitudine de comentarii și opinii venite atât din partea celor care au navigat, cât și a altor categorii sociale, mai mult sau mai puțin oropsite. 


Unii îi acuză pe marinari, spunând că, atunci când au avut bani mulți pe mână, nu s-au gândit la pensionare, alții spun că, în afară de șefi, pe navă mai sunt și marinari pe care nimeni nu-i apără, alții își amintesc de mâncătoria din flota maritimă românească a anilor 90. 


Sunt și voci care susțin că, pentru evitarea acestor situații, veniturile marinarilor, indiferent unde ar fi obținute, ar trebui - sub o formă sau alta - impozitate. 


Redăm, în rândurile următoare, câteva dintre comentariile cititorilor noștri. 


Constantin Gheorghe: "Din 94-95 și până acum, nu și-a dat nimeni seama? Nu sunt brevetat și nu mai navig din 95, atunci când au început marile mâncătorii în flota maritimă românească. Că să pleci în voiaj, trebuia să dai șpagă diurna pe trei luni. Ajungeai la barcă și după trei luni, te «avionau», pentru că venea titularul postului. Am fost așa de scârbit, că am plecat fără să mă uit în urmă. Iar acum se vorbește doar de brevetați, ca și cum ceilalți nici nu au existat. Așa a fost întotdeauna, brevetatii «țineau vaporul»! «Negrii» de la mașină sau de pe covertă nu contau. Marinarul, indiferent cât câștigă, cheltuie tot, nu se gândește la zilele negre de la bătrânețe. Domnii brevetați se bat doar pentru pensiile lor; pentru echipaj, nu ne privește! Așa a fost și pe vapoare în flotă, așa se întâmplă și în societatea românească, de-asta nimic nu merge în România și ne îngropăm pe zi ce trece. Treci prin furtună cu tot echipajul, nu de unul singur sau doar cu brevetații". 


Nelu Morariu: "Legea pensiilor pentru personalul navigant maritim și aerian. Cel maritim a fost șters, pentru că nu mai avem flotă și iată rezultatul: un comandant de aeronavă are pensie de 5 ori mai mare ca un comandant de navă! Un șef mecanic, după 40 de ani vechime, cam jumătate din vechime numai pe mare - pensie 766 lei, iar acum, după a treia mărire a pensiilor, 1.010 lei! Trist, dar adevărat". 


Cristian Bobeică: "Nu sunteți îndreptățiți să plângeți, mai ales comandanții. Ați navigat pe 10.000 dolari pe lună, alții pe 13.000 dolari pe lună... și veniți acum și plângeți că aveți pensie mică? Rușine! De ce nu ați declarat tot venitul? Sau de ce nu ați plătit «din mână» mai mult la pensie? Doar nu vreți acum și pensii speciale". 


Marin Gheorghe: "Asta se trage de la contractele din Cipru sau din alt off-shore. Cred că toți știm de la început care e treaba, dar tentația e mare. Poți contribui la pensie cu banul «din mână» sau te poți înscrie la un fond privat de pensie. Sau îți cumperi două garsoniere într-un oraș turistic și le pui la muncă. În 8-9 ani, se amortizează investiția, după care mergi pe plus și ai un ban la bătrânețe. Până ieși la pensie, cu banii după chirie mai iei una. Cu 3x100x20zile = 6.000.Pensionar barosan lemn Norvegia". 


Alex P.: "Marinarii să își declare toate veniturile și după aceea să ceară pensii. Să plătească impozite, la fel ca toată lumea". 


XXX 


"Sistemul pensiilor publice bazate pe punctaj ne-a aruncat în cea mai mare mizerie socială, fără posibilități de supraviețuire, nici chiar medicamentele necesare nu le putem procura!". 


Aceasta este declarația terifiantă a comandantul de cursă lungă Stelian Ursu, făcută în timpul întrunii de la București, la care au participat o delegație a Ligii Navale Române, alcătuită din comandanții de nave maritime Stelian Ursu, Mircea Bulgăr și Cherim Nejmedin, reprezentanți ai Ministerului Muncii și Justiției Sociale și deputatul George Vișan. 


Subiectul discuțiilor a fost revizuirea legislației pensiilor în domeniul naval, precum și promovarea unei inițiative legislative în vederea reparării unei inechități produse personalului navigant maritim care a efectuat serviciul numai pe navele comerciale aflate sub pavilion românesc. 




Comentează știrea

19 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
sa declrare pe mata
14 decembrie 2017
decrarea veniturilor

MARINARII NU LUCREAZA PENTRU STATUL ROMAN CARA CU CARCA SI CU SUDOAREA PROPIE BANII INAPOI IN TARA SCOSI DE CORPORATII SI MUTINATIONALE STRAINE!!! TOTI BANII CASTIGATI DE MARINARI SUNT CHELTUITI SI POMPATI IN RAHATU ASTA DE TARA CE SA MAI IMPOZITATI? TOT CE CUMPARA SI PLATESC MARINARII ESTE ODATA IMPOZITAT!

pentru Alex PROST
14 decembrie 2017
impozitarea marinarilor

bai boule habarnist ce esti marinarii isi risca pielea pentru fiecare cent din salariu ala care ti se pare tie urias e incredibil de greu sa supravietuies cu luniile pe mare exista pensii private , cei ce lucreaza pe pavilion romanesc SUNT DEJA IMPOZITATI ,cei care pleaca pe alte pavilioane au optiunea de pensii private

marinar
14 decembrie 2017
nu cere nimeni bani de la nimeni

aia nu ne reprezinta pe noi sunt o mana de hoti din fostul navrom care vor sa obtina foloase din impozitarea celorlalti NU NE REPREZINTA !!!!!! TOTI BANUTII CARE II ADUCEM IN TARA SUNT IMPOZITATI!!!! incepand din momentul in care schimbi valuta in tara este impozitata pana la tot ce cumperi in tara ESTE IMPOZITAT , latri din invidie dobitocule

Ba lake de stirist
14 decembrie 2017
Uite asa un bou pune o stire si le vin idei

Să plătească mata cu familia ma.ti impozit sa stai tu 6 lubi plecat pe o pușcărie plutitoare si sa vina un jeg de la stat sa iti ia impozit ca ai facut profit da uite asa niate bosketar care au băut tot cer ca asa e bine sa ceri cand au avut nu au dat si acu vor sa dea alti ptr ei si rahat asta de ziar ii mai si instigă habar nu au cu ce se mana ca ziarul il linge in cur pe cate un partid si acu isi dau cu parerea de marinari niste labari

Precizari
14 decembrie 2017
Precizari

Dragi comentatori, Cred ca parte dintre voi sunteti intr-o mare eroare si comentati fara sa fi studiat un pic legislatia, care spune clar ca sumele castigate de navigatori la bordul navelor aflate in voiaje in ape internationale. In ceea ce priveste faptul ca navigatorii nu au pensii- nu este vina celor care naviga ca statul roman si-a distrus flota , ei fiind nevoiti sa navige pentru alte state si fiind privati de o pensie. O fi vina navigatorilor care muncesc in alte state ca nu mai avem flota? O fi vina medicilor care pleaca din tara ca nu avem sistem sanitar? O fi vina minerilor care pleaca ca nu mai avem sistem minier? Si exemplele pot continua... Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal CAPITOLUL III - Venituri din salarii și asimilate salariilor ART. 76 - Definirea veniturilor din salarii și asimilate salariilor (4) Următoarele venituri nu sunt impozabile, în înțelesul impozitului pe venit: o) sumele sau avantajele primite de persoane fizice din activități dependente desfășurate într-un stat străin, indiferent de tratamentul fiscal din statul respectiv, inclusiv din activități dependente desfășurate la bordul navelor în apele internaționale. Fac excepție veniturile salariale plătite de către sau în numele unui angajator care este rezident în România ori are sediul permanent în România, care sunt impozabile în România numai în situația în care România are drept de impunere;

Palicar
14 decembrie 2017
@ dl.Sorin Mihalache

Aveti dreptate ,traim intr-o tara libera cu o economie free market.Asa ca nu este treaba mea sa am grija de unul si de altul care se vaita, asa cum nici nu-mi doresc ca altul sa aibe grija de mine.Fiecare doarme precum isi asterne.Pensiile si asigurarile private existau si la mijlocul anilor 90,sau puteau sa-si investeasca banii in alta parte.Eu i-am pus sa nu-si investeasca banii? Dvs . ati dat cateva exemple nefericite, hadeti sa va dau si eu cateva exemple ffff.fericite: Traian Basescu-ajuns presedinte al Romaniei,2.Pandele de la Voluntari- a lucrat pe Bazias-uri.Cand omul cumpara terenuri la un pret de nimic, alti colegi de-ai lui spargeau banii pe la Poiana Brasov sau in cluburile de lux.Alt ex. : nebrevetat ajuns patron de firma de crewing, din nostrom a ajuns afacerist.Nu dau numele , dar cine este navigator il cunoaste. Sa-i invidiez oare pe acesti oameni , care au stiut sa se descurce?Nu, as fi un ipocrit. Din generatia mea, dupa ani 90, am colegi care s-au realizat financiar la uscat.Au afaceri, castiga mai mult decat castiga un comandant care lucreaza in off-shore.Dl. Mihalache, nu-i invidiez dar nici nu le plang de mila daca o sa li se intample ceva. PS.1.Doar sa iesim din UE , doar asa poti impozita veniturile marinarilor in ziua de azi.Majoritatea platesc taxe si impozite afara, deci o noua taxare, ar insemna dubla impozitare. 2.Free market, ai platit contributia de pensie statului si esti nemultumit ,te duci si te iei de bracinari cu alesii neamului(prost), ai platit la privat si ti-au tras teapa , te duci peste ei cu avocatul. 3.De ce sa platesc asigurari de sanatate si contributie la pensie , celui mai corupt si ineficient sistem din UE?Prefer sistemul privat, mult mai eficent,in detrimentul coruptilor sinecuristi care administreaza pensiile de stat si sistemul de sanatate public. 4.Ca sa nu ma confundati, nu sunt cel de la nr.6 , dar am citit articolul si comentariul postat de dvs.

Matelot
14 decembrie 2017
Revenind la discutia initiala..

Pensia sau valoarea pensiei este data de suma cu care ai contribuit la sistem si punct! Restul este can-can. Nu are rost sa ne jignim unii pe altii aici si acum. Cat despre impozitul pe diurna...luat de catre statul roman m-i se pare o aberatie. De ce sa-mi iei tu impozit pe niste banuti pentru care eu am muncit ca un caine pentru companiile straine? Oricum toti banii vin si sunt cheltuiti tot aici in tara. Cred ca mai degraba ar fi trebuit ca statul sa ne plateasca pe noi, nu noi pe el. Doar o parere...Vant din pupa colegilor!

nimeni de nicaieri
14 decembrie 2017
Esti cool

Dupa ce te bate valu 9 luni pe mare si nu vezi soarele cu zilele sau chiar saptamanile si muncesti pe un salariu care nu corespunde cu eforturile si sacrificiile facute atunci ar trebui sa vorbesti. De fiecare data cand plec de acasa mi se pune un nod in gat si in stomac ca iar imi las familia si prietenii ca sa-mi fac mie si lor un viitor intre fiare si apa, cand tot timpul stai cu gandul ca s-ar putea sa nu te mai intorci acasa; ca pica avionul sau ca se scufunda sau ia foc vaporul, 9 luni de zile muncesti zilnic si cate 14 ore pe zi fara o zi libera indiferent ca e Craciun, Anu Nou, Paste sau mai stiu ce sarbatori. Tot timpul stai ca pe ace si dormi iepureste ca nu stii niciodata cand se da alarma generala si trebuie sa zbori din pat in chiloti sa-ti pui uniforma pe tine si sa reactionezi (sa ai peste cateva sute de oameni care depind de tine sa le salvezi vietile); niciodata nu stii ce iti rezerva ziua de maine, in fiecare zi e Luni pentru noi, nu exista Samabata sau Duminica, nu exista un moment de relaxare pana nu te-ai vazut inapoi in patul tau acasa. Dar pana acolo ai de indurat acele lungi luni de zile si cand in final ajungi acasa cu niste bani munciti si in cazul meu si cu taxe si impozite platite tot esti tratat ca un nimic, degeaba platim noi taxe si impozite daca statul nu ne ofera nici un fel de protectie sociala. Tu la ora 5 seara ai plecat de la munca si te duci acasa la caldurica si ti se rupe in 14, noi pe dealta parte muncim pana la miezul noptii dupa mergem si dormim cateva ore si o luam iar de la capat. Uitati-va la Filipine, au un sistem social de taxe si impozite atat de bine pus la punct pentru personalul navigant incat in toate marile companii majoritatea personalului navigant de la bord este ocupat de ei. Nu pleaca de acasa ca nu au ce manca, pleaca pentru ca stiu ca vor castiga niste bani frumosi cu care isi pot intretine familia, cladi un viitor si ca pot asigura tot ce este necesar pentru ei si familia lor. Sunt protejati de Sindicate si Guvern, au pensii mai mari de 2-3 ori decat la noi in tara... La noi de ce nu se poate sau vrea? Iti spun eu stimate; pentru ca hotii de la guvernare, ANR, CERONAV s.a.m.d. vor doar sa faca bani de pe carca oamenilor disperati care nu au alta alternativa decat sa-si vand pielea pe alte meleaguri si ca nimanui nu ii pasa daca vreun roman pateste ceva intr-o tara straina sau pe o nava. Eu nu mai scot un leu din buzunar pentru mizeriile astea de oameni care nu stiu altceva decat sa ia si pielea de pe noi, iar daca tu ai impresia ca eu am sa vin sa platesc "taxe" doar ca sa ma aflu pe acelasi nivel social cu tine te inseli amarnic. Daca pe mine statul nu vrea sa ma protejeze desi sunt cetatean roman si nu mi se ofera o alternativa buna pentru nivelul meu de trai atunci de ce sa platesc taxe?

Cine stie = stie
14 decembrie 2017
Voi nu platiti

Voi nu platiti taxe pe ""DIURNA "" pe care o primiti si este de fapt SALARIU . Noi platim o carca din salariu taxa la pensie ...deci contribuim. Cine nu contribuie de ce ar primi ?

Pensionar
14 decembrie 2017
Marinari

Dezbinati ca intodeauna. Invidie, marlanie si prostie asta rezulta din comentariile din articolul de mai sus si din comentariile la acest articol... o caracteristica a acestei categorii sociale. Toate categoriile sociale din acesta tara se lupta pt drepturile lor pentru ca isi cunosc interesle si are cine sa ii reprezinte. Comandantii / Sefii Mecanici pina cind le-a venit timpul de pensionare nu au facut nimic !!!!!.AU TACUT ...acum nu ne va mai lua nimeni in seama .Ref "Legea pensiilor pentru personalul navigant maritim și aerian" am fost exclusi pentru ca nu a avut cine sa ne sustina (desi in 2008 cineva era acolo sus dar.....). Exemplele date de pct 9 sunt irelevante nu toti pot fi oameni de afaceri si "descurcareti". Ref comentariului de la pct 10 ar fi normal ca valoarea pensiei sa fie data de suma cu care ai contribuit dar ce te faci cind vechiul sistem te obliga sa navigi cu salariul minim pe economie... iar dupa 90 prin companiile de crewing iti plateai contributia tot la valoarea salariului minim sau luai teapa nu o plateau deloc..dispareau de pe piata,sunt destule exemple in acest sens. Pensiile private au aparut dar personalului nebrevetat nu prea ii ajungeau banii si pt o astfel de pensie, nu uitati ca nu aveai continuitate in activitate veneai din voiaj si nu stiai cind pleci si cu cine pleci...Ref impozit dle Matelot dumneata navigi si primesti un salariu in baza unui contract deci acel venit nu este diurna si adevarat salariul pe care il primesti este impozitat in UE depinde cu cine navigi... doar o parere ... Vant din pupa.PS: In tara asta sunt destule categorii sociale care au pensii speciale desi poate nu le merita.

19 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3017 secunde