IMAGINI INCREDIBILE / Plaja Modern a fost "confiscată" - se vor construi blocuri și hoteluri

5850
34

Articole de la același autor

Constanța este betonată  aproape de la un cap la altul. Aproape că nu mai există bucățică de spațiu verde. S-a construit peste tot: între blocuri, în piețe, în parcuri, nu mai ai unde să arunci un ac. Odată ce au terminat (cu) orașul, așa-zișii investitori, sub atenta îngrijire și protecție a autorităților locale, au luat la rând falezele și plajele. Au construit tot ce se putea construi în nord și acum au venit la sud, unde au pus ochii pe Plaja Modern și pe iarba verde de pe falezele ce o despart de oraș.
După veștile că, dinspre Hotelul Palas, în zona străzii Mircea cel Bă-trân, până la intersecția cu Bulevardul Ferdinand, noul PUZ al Constanței prevede blocuri de până la 30 de etaje, vine surpriza din zona Eminescu. Acolo, perimetrul a fost deja împrejmuit. Investitorul nu s-a mulțumit însă numai cu taluzul. Terenul cuprinde trotuarul pietonal, dar și o porțiune mare de plajă. Mai mult decât atât, deși deschiderea la strada Eminescu nu pare mai mare de 50 de metri, odată ce începe panta, ea se lărgește zeci de metri, atât în stânga, cât și în dreapta. Gardul face două bucle și, pe o latură, include chiar și accesul pie-tonal către plajă, din fața Restauran-tului Zorile. Practic, pe acolo nu se va mai putea coborî pe Plaja Modern.
Pe nisip, zona împrejmuită este de câteva mii de metri pătrați și se întinde până la aproximativ zece metri de malul apei. Un panou ne anunță că este un "Început de șantier", iar pe o altă pancartă suntem informați că obiectivul este "Proiect al Programului de Dezvoltare Edilitară a Municipiului Constanța - Zona Faleză, Str. Mihai Eminescu". Beneficiarul investiției este Primăria Municipiului Constanța, proiectantul general este Fin. Co.Ge. R.O. S.P.A., Ing. Maurizio Baroncini și S.C. Kalinia Proiect S.R.L., iar constructorul este tot Fin.Co.Ge.R.O. S.P.A.

Un sfert din teren este concesionat!
Constructorul are trei autorizații de construire, eliberate în octombrie și decembrie 2010, una pentru organizare de șantier, una pentru împrejmuire teren (pentru organizare de șantier) și una pentru urbanizare ansamblu - Zona Eminescu. Autorizația pentru urbanizare vine în urma Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Constanța, nr. 231 din 5 octombrie 2010. În document se precizează că "Se aprobă Planul Urbanistic de Detaliu pentru Constanța, Zona Faleză, Str. Mihai Eminescu, proiect al programului de dezvoltare edilitar-urbană al municipiului Constanța, teren în suprafață de 43.022 mp, aparținând domeniului privat al municipiului Constanța. Terenul, din care suprafața de 10.620,05 mp este concesionată de Fin.Co.Ge.R.O. Spa Catania - Italia, conform contractului nr. 38.134/15.06.2000, act adițional nr. 38.742/2000 și procesul verbal de predare primire nr. 78.151/2009".

Cinci blocuri-turn și un hotel
Așadar, italienii de la Fin.Co.Ge.R.O. Spa nu au decât un hectar din terenul respectiv, dar ei au împrejmuit o suprafață mult mai mare. Deși auto-rizațiile sunt destul de vechi, șantierul pare să fi apărut peste noapte. Totuși, lucrările sunt de amploare și nu par nicidecum provizorii, având în vedere că gardul de pe plajă are fundație de beton.
Surse neoficiale spun că acolo se vor ridica blocuri înalte, un întreg ansamblu rezidențial. De altfel, pe Internet, zona este deja marcată pe o hartă, sub titlul de Fincogero Eminescu Street Project. Se precizează că este "În construcție" și că acolo vor fi ridicate cinci blocuri-turn, unul de 12 etaje și câte două de 14 și 16 etaje, dar și un hotel cu 10 etaje. Este puțin probabil ca toate aceste construcții să fie "înghesuite" în cei 10.000 de metri pătrați.


Toată lumea tace
Am încercat să aflăm cine le-a permis investitorilor să împrejmuiască plaja și să închidă accesul pietonal, atât cel spre nisip, cât și trotuarul de pe str. Eminescu. Nimeni nu suflă o vorbă. Contactat telefonic, Cătălin An-ton, purtătorul de cuvânt al Administrației Bazinale de Apă "Dobrogea Litoral" - instituția care administrează plajele, ne-a precizat că se află în Ucraina și nu are informații, dar ne-a sugerat să trimitem o solicitare în scris către colegii săi. Am dorit apoi să aflăm și părerea directorului executiv al ABADL, Marian Mitrea, dar nu ne-a răspuns la telefon. La fel a procedat și purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța, Liviu Tramudana.
Lipsa de transparență a autorităților, ițele foarte încâlcite ale proiectului, dar și istoricul investitorului Fin.Co.Ge.R.O., care încă se judecă cu Primăria Constanța pentru un contract din anul 2000, ridică multe semne de întrebare asupra legalității construcțiilor. În plus, este mai mult decât nefiresc ca plaja constănțenilor - Plaja Modern să dispară sub niște mastodonți de beton.



Comentează știrea

34 comentarii. Pagina 1 din 4. Click pe pagina dorită : 1 2 ...4 
nsd
30 martie 2012
Nu stiu ce sa mai spun

Mazare m-a pus pe ganduri.Va dau totusi un sfat:sa va luati presul si cainele de la usa si sa-i bagati in casa.Eu am avut la usa mea un inceput de pres, l-am scuturat bine si l-am facut mileu in DINING ROOM.Ma gandeam sa-l fac DECORATING SYSTEM in MASTER BEDROOM dar este prea murdar,a dormit cainele pe el.Ma tem sa nu-l treaca Mazare in domeniul privat al municipiului Constanta. Caine mai gasec eu dar un pres nu gasesc la ajutoare sociale.Presul asta este tot ce mi-a ramas dupa ce am platit caldura pe luna ianuarie.Dar nu-mi pare rau.Sunt un somer sarac,am doar un pres si un caine dar locuiesc in Fincogero Eminescu Residence.

ion
30 martie 2012
iar o mizerie de afacere

Bună treabă! după ce au betonat cu panarame de locuințe sociale, model rezidențial, zona din faleza nord, acum au pus-o și pe plaja modern!

Radu Vasile
30 martie 2012
Mătăsăreanu

Părinții mei au un superb tablou al lui Mătăsăreanu în care este surprinsă această porțiune din faleză: verde, mult verde, apoi plaja și marea. În zece ani, cred că va deveni o imagine inedită.

plaja marii
30 martie 2012
legea

dar nu exista legi pt asa ceva?, nu exista nicio lege care sa interzica constructiile pe plaja, sau la o anumita distanta de plaja? oricine face ce vrea in orasul asta? intrebare retorica, stiu, dar alta solutie decat aruncatul in fata buldozerelor nu mai exista?

constantean
30 martie 2012
suntem NIMENI

degeaba va agitati, romanu e delasator, oricum nu are nimeni nici o putere, si cine are putere are si interes. Nu rezolvati nimic nici daca facem lant viu in fara excavatoarelor. Ministeru mediului ce face ? , sa opus soselei de coasta si acum il lasa pe idiotu asta de fasole sa distruga un simbol ?

vio
30 martie 2012
duminica la prefectura

va asteptam sa demonstram impotriva abuzurilor primarului mazare si impotriva abuzurilor guvernului mru pentru interzicerea exploatarii gazelor de sist prin metoda fracturarii, miza este foarte importanta deoarece poate afecta insasi sursa de alimentare cu apa a constantei cu compusi cancerigeni si structura de rezistenta a cladirilor in cazul unui cutremur. nu vi se pare interesant ca prefectul palaz tace ? de unde pana acum era foarte vocal dintr-o data si el si chiru fac ciocul mic! de ce ??? duminica dimineata la prefectura, cat mai multi, va asteptam !!!

cei 15 000 -20 000 maidanezi din municipiul CTA-grasi,prosperi si care ne inmultim voiosi ,latratatori si zburdalnici in fiecare an si chiar la 5-6 luni(vrem sa atingem recordul mondial la caine pe cap de om caci cel national l-am depasit deja)
30 martie 2012
preaiubitului si stimatului tovaras primar RADU STEFAN MAZARE si prea stimatilor tovarasi din primarie si ecarisaj,-multumim din inima ca ne lasati sa traim bine mersi pe toate strazile si sa ne inmultim de la luna la luna si de la an

suntem recunoscatori si ne vom ruga cand vom ajumge in raiul cainilor pt voi..ham ham ham!!!

8. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

claudiu
30 martie 2012
pentru nelu

Nelule,pai oare d c crezi ca se construieste acolo?tocmai pentru ca nu era nimic...Dar te`ai intrebat d c nu era nimic?si d c nu s`a facut nimic?Tocmai de asta...ca locul sa ajunga in paragina sa vina cineva si sa construiasca ca si asa era o mizerie......si asa se intampla cu multe locuri din constanta.M de la mizerie adica Mazare

marius
30 martie 2012
trist

Lasand politica la o parte, e trist ce se intampla cu orasul nostru...chiar asa sa asistam cum dispare toata istoria Constantei in favoarea mallurilor, barurilor, hotelurilor si chiar bisericilor? chiar suntem lipsiti de orice putere si nepasatori? lasam sa distruga tot? din pacate, mi-e teama ca da...ca nu putem face nimic.

34 comentarii. Pagina 1 din 4. Click pe pagina dorită : 1 2 ...4 

Articole pe aceeași temă

Vineri, 23 Martie 2012
Stire din Social : Cât o mai duc plajele românești
Sâmbătă, 25 Februarie 2012
Stire din Social : Începe bătaia pentru plajele Mării Negre
Pagina a fost generata in 0.4802 secunde