Îi ajutăm sau mai mult îi încurcăm? Pensionarii, trimişi să mănânce o „masă caldă” la fast-food sau pizzerie

3070

Articole de la același autor

Vârstnicii care au mai mult de 75 de ani şi venituri mai mici de 800 de lei şi persoanele fără adăpost din întreg judeţul au primit, zilele acestea, un card pe care vor fi puşi bani, cu care vor putea să mănânce o masă caldă. Făcut în grabă, programul finanţat din Fonduri Europene, îi trimite pe bunicii de la oraş să mănânce la fast-food sau la pizzerie, iar pe cei din mediul rural îi lasă cu mâna întinsă.

Vestea că pensionarii sărmani vor primi un card pe care le vor fi puşi bani cu care să poată să îşi cumpere o masă caldă a fost primită cu bucurie de către viitorii beneficiari. Însă, mulţi au fost dezamăgiţi după ce au primit plicurile şi au înţeles că trebuie să meargă să servească masa în oraş, la mall sau la pizzerie.

Săptămâna aceasta, mai mulţi cetăţeni revoltaţi s-au adresat redacţiei, considerând că acest aşa-zis sprijin pentru persoanele nevoiaşe este, de fapt, „praf aruncat în ochii sărmanilor noştri bunici”. „Am ridicat, pentru mama mea, plicul cu cardul şi lista cu unităţile unde poate să mănânce o masă caldă şi am constatat cu mirare, care apoi s-a transformat în furie, că, de fapt, nu doar că nu pot cumpăra alimente cu banii respectivi, ci că trebuie să o duc la fast-food sau la pizzerie. Şi nu îmi vine să cred această mizerie! Efectiv îşi bat joc de bătrâni! Observ din listă că poate merge la restaurant chinezesc, la restaurante americane, mexicane, însă nu văd unde ar putea să mănânce o ciorbă. Ce înseamnă o masă caldă pentru un bătrân de peste 75 de ani? În niciun caz pui crocant picant, pizza sau alte mizerii. Ei au nevoie să mănânce o ciorbă, un felul doi consistent. Revoltător este că pe lista respectivă, am observat că la Cluj sunt cantine de ajutor social, patiserii, brutării, şi sunt foarte multe locaţii”, ne-a declarat A.C., o cititoare din municipiul Constanţa.

Aceeaşi situaţie ne-a semnalat-o şi un alt constănţean care consideră că acest ajutor este complet inutil. „Degeaba le dau aceste carduri. Sunt bătrâni, nu înţeleg şi nu ştiu cum să le folosească. Unii dintre ei sunt nedeplasabili, iar regulile interzic utilizarea cardului de către altcineva. Nu mai au dinţi în gură. Le trebuie o mâncare adecvată vârstei lor, nu pizza. Pe o parte milităm să mâncăm sănătos, pe cealaltă parte ne omorâm bătrânii, dându-le de mâncare la fast-food”, ne-a spus şi Silviu Bucur.

„Lista unităţilor de alimentaţie este deschisă!”

Şi mai tristă este situaţia bătrânilor de la ţară care nu au la dispoziţie nici măcar unităţile din Constanţa. De altfel, pe lista respectivă, în judeţul Constanța figurează doar restaurantele din marile centre comerciale şase unităţi din Eforie Nord, un restaurant din Eforie Sud, un restaurant şi o pizzerie din Techirghiol şi câte un restaurant din Lazu, Mamaia, Năvodari şi Schitu.

Am dorit şi noi să aflăm cum anume a fost realizată lista cu unităţile unde pot fi folosite tichetele pentru acest program ce vizează o masă caldă şi prin ce procedură au fost alese locaţiile de alimentaţie publică. Reprezentanţii Prefecturii Constanţa ne-au explicat că de tot programul s-a ocupat Ministerul Fondurilor Europene. „Ministerul Fondurilor Europene a publicat lista de unde beneficiarii îşi pot cumpăra de mâncare. Noi, ca organizaţie parteneră, doar am distribuit plicurile către primării. Însă lista unităţilor de alimentaţie este deschisă, este concurenţă loială, şi oricine vrea poate să se înscrie în continuare, pentru a fi inclus în program. În mediul rural, se pot organiza la nivel local şi există posibilitatea ca să vină furnizorul şi să aducă masa caldă ambalată, pe care să o distribuie cu sprijinul Asistenţei Sociale”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Mădălina Greavu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Constanţa.

Hrană dusă la domiciliu

Din păcate, însă, nu toate primăriile din judeţ au aflat şi de această variantă şi, în prezent, beneficiarii din numeroase localităţi nu au unde să mănânce acea masă caldă. „În comuna Ostrov, avem 63 de beneficiari. De fapt, mai avem doar 61, doi au decedat recent. La noi în localitate nu avem nicio unitate de alimentaţie publică. Chiar ne-am întrebat şi noi când am distribuit plicurile unde ar putea să le folosească, având în vedere că suntem departe de unităţile de pe listă”, ne-a mărturisit Violeta Gheorghe, de la Departamentul de Asistenţă Socială al Primăriei Ostrov. 60 de beneficiari sunt şi în comuna Chirnogeni şi în satele din apropiere, iar, potrivit reprezentantului primăriei, Cătălina Pătraşcu, nu li s-a comunicat absolut nimic despre unde ar putea să fie folosite cardurile, în apropiere.

La Băneasa, însă, se fac demersuri pentru ca bătrânii să primească masa caldă acasă. „Pe lista respectivă nu este prevăzută nicio localitate şi am vorbit la Prefectură, ne-au zis să-i anunţăm pe cei care au locaţii în zonă să se înscrie şi să-i autorizeze. Cine poate să îi scoată pe bătrâni din casă şi să îi ducă la restaurant? Am vorbit şi cu primarul, avem un plan şi îl vom pune în aplicare, cel mai probabil, vom duce produsele ambalate, la domiciliul celor 87 de beneficiari”, ne-a explicat Stela Mocanu, de la Primăria Băneasa.

În comuna Siliştea, va fi aleasă aceeaşi soluţie. „Ne-a contactat o firmă care este şi pe listă şi urmează să vină să vorbim mai în detaliu. Se ocupă cu distribuirea hranei calde la domiciliu şi probabil că vom proceda la fel şi la noi”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Dorina Simion, de la Departamentul de Asistenţă Socială al comunei Siliştea.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6282 secunde