Mai multe ştiri online:

IARNĂ GREA ÎN 2019! Ne așteaptă ger, ninsori și viscole

Ştire online publicată Joi, 27 Decembrie 2018. Autor: Cuget Liber Online.
foto: BunaDimineata.ro
IARNĂ GREA ÎN 2019! Ne așteaptă ger, ninsori și viscole - podcuzapada1960138-1545898098.jpg
După un decembrie relativ blând din punct de vedere meteorologic, în lunile ianuarie și februarie s-ar putea înregistra valuri de frig și căderi masive de zăpadă cauzate de o destabilizare a vortexului polar, explică meteorologii americani pentru weather.com.Vortexul polar este o masă de aer de presiune scăzută care se învârtește în sens contrar acelor de ceasornic deasupra Polului Nord. Un vortex polar are un diametru de circa 1.000 de kilometri, iar ca altitudine el este localizat în troposfera medie și superioară, adică la 5-6 kilometri deasupra Polului, și se întinde până în stratul atmosferic superior, adică până în stratosferă. Vortexul poate fi văzut și ca un zid care împiedică aerul rece polar să coboare spre latitudini mai mici, peste Europa și America de Nord.

În centrul și dedesubtul vortexului se află masele de aer polar, extrem de reci, pe care vortexul le ține sub control, dar periodic, vortexul slăbește, din cauza unui fenomen numit încălzire stratosferică bruscă (SSW – Sudden Stratospheric Warming) și a unui aport de căldură dinspre ocean, favorizat de suprafața tot mai mică a ghețurilor arctice. Atunci când vortexul este destabilizat nu mai poate reține masa de aer polar deasupra Arcticii, iar aceasta se revarsă spre latitudini mai mici, provocând valuri de frig de durată în Europa și America de Nord. Astfel, în zona temperată, un vortex puternic înseamnă o iarnă normală, iar vortex destabilizat înseamnă ninsori abundente, viscole severe și perioade lungi de vreme extrem de geroasă.Distribuie :

Top ştiri din ultimele 7 zile

Social
miercuri, 17 iulie Foto : Șoselele morții pe litoral. "Da, este nevoie de acele separatoare de sens!" 8575 vizite, 0 comentarii Șoselele morții pe litoral. "Da, este nevoie de acele separatoare de sens!"
Tehnologie
miercuri, 17 iulie Foto : Mare atenție la aplicația care „îmbătrânește” fețe! 4037 vizite, 0 comentarii Mare atenție la aplicația care „îmbătrânește” fețe!
Monden
luni, 15 iulie Foto : Cornelia Catanga a făcut infarct! 2960 vizite, 0 comentarii Cornelia Catanga a făcut infarct!
ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.8849 secunde