Și-au abandonat copiii pentru că nu au cu ce să-i crească!

423
1
Și-au abandonat copiii pentru că nu au cu ce să-i crească! - preasaraci1-1404403300.jpg

Articole de la același autor

Anual, mii de copii nevinovați vin pe lume în familii sărmane, care de-abia își duc traiul de pe o zi pe alta. Din lipsa banilor sau din lipsă de educație, multe femei rămân însărcinate chiar dacă nu se pot întreține nici măcar pe ele singure. Acei prunci sunt sortiți să trăiască în sărăcie încă de la începutul vieții lor, doar pentru că au avut neșansa să se nască în familia nepotrivită.

Mulți părinți, prea săraci pentru a avea grijă de un copil, cred că, dacă îl vor iubi suficient de mult, acesta nu va simți lipsurile. În realitate, pe măsură ce trec anii, nevoile unui copil trec dincolo de iubirea nețărmurită a mamei și tatălui său. Așa se face că mulți copii ajung să fie separați de părinții lor tocmai din cauza sărăciei. Ei nu sunt abandonați, dar sunt luați în grija statului sau a altor persoane, pentru ca să le fie mai bine.

Numărul părinților care solicită instituționalizarea copiilor a crescut semnificativ în ultimii ani. Principalul motiv este sărăcia. Familiile vulnerabile sau în situație de criză se declară învinse în lupta cu neajunsurile și cer, pentru o perioadă, ca micuții lor să fie îngrijiți de altcineva. Mulți părinți văd măsura ca fiind una temporară, până când reușesc să se mai pună pe picioare și să își ia copiii înapoi acasă. Deși separarea poate fi destul de traumatizantă pentru copil, este întotdeauna făcută în interesul lui.

"La finele anului 2013, în evidența Direcției Generală de Protecția Copilului Constanța figurau 2.367 de copii separați de părinți. Din aceștia, pentru mai mult de jumătate, cauza separării o reprezintă sărăcia", a declarat, pentru "Cuget Liber", Roxana Onea, purtătorul de cuvânt al DGASPC Constanța.

Potrivit acesteia, 90 de copii au fost separați din cauza decesului părinților, majoritatea fiind preluați în grija unui tutore, trei părinți au fost decăzuți din drepturi, 1.421 au fost separați din cauza sărăciei, 557 din cauză de abuz sau negli-jare, 152 din cauza dizabilităților copilului, 26 din cauza dizabilității părinților, iar 123 din alte motive, cum ar fi părinți plecați în străinătate, părinți în detenție sau declarați fără părinți. Durata medie de separare este de aproximativ 60 de luni, cel mai mult stând despărțiți cei care au fost preluați în servicii de tip rezidențial ale DGASPC.

Trăiesc și muncesc în stradă

De asemenea, tot la finele anului 2013, patru copii trăiau în stradă cu familia, iar alți 26 stau în stradă singuri, fără familie. De asemenea, șapte copii muncesc în stradă în timpul zilei, dar seara se reîntorc în familie.

Cele mai multe cazuri provin din mediul rural. Sunt familii amărâte, care nu au rude, nu au pământ pe care să-l muncească, nu au animale în bătătură și nici nu găsesc de muncă. Unele renunță doar la un singur copil, altele la toți. Autoritățile susțin că a crescut simțitor numărul acestor cazuri în ultima perioadă, în unele zone chiar și cu 30%.

Comentează știrea

Drew Brees Jersey
13 august 2014

have been instrumental in making a difference in the design of interactions. Their stories chart the history of entrepreneurial design development for technology. Drew Brees Jersey

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5927 secunde