Harta șomajului în mediul rural constănțean

1028
Harta șomajului în mediul rural constănțean - 0c8a5b5da0bf8ad3bf49be9ad3440a50.jpg
Rata șomajului, în județul Constanța, este în ușoară scădere. Potrivit datelor centralizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), în luna martie, în județul nostru erau înregistrați peste 24.500 de șomeri, iar rata șomajului era de 7,72%. În aprilie, numărul neanga-jaților a scăzut la 22.700, indicând o rată a șomajului de 7,15%. Cel puțin pentru următoarele trei luni, oficialitățile se așteaptă ca numărul șomerilor să mai scadă, având în vedere oportunitățile de angajare oferite de sezonul estival. Numeroase firme au făcut disponibilizări, altele s-au închis, astfel că, pentru mulți, sezonul estival este "o gură de aer". Mai ales pentru locuitorii din mediul rural, unde șomajul a atins cote alarmante.

Norocul nu se mai găsește nici peste hotare
Astfel, potrivit statisticilor realizate de AJOFM, în trei localități constănțene, peste 20% din populația aptă de muncă este șomeră: Băneasa - 24,2%, Adamclisi - 21,8%, Gârliciu - 29,8%. De altfel, anul trecut, Gârliciu deținea poziția dominantă la acest capitol, mai ales după ce firmele de construcții la care erau angajați sătenii au început să-și reducă cifrele de afaceri. O parte dintre săteni și-au căutat norocul peste hotare, după cum ne declara primarul Constantin Cinpoiașu, dar fără succes.
În Dobromir, situația este și mai gravă - peste 41% din populația aptă de muncă figurează în registrele AJOFM ca fiind șomeră. Populația este îmbătrânită, căci tinerii au plecat de mult spre oraș sau străinătate, iar cei rămași sunt descurajați. Au peste 40 de ani, posibilitățile de a-și găsi un loc de muncă sunt reduse și mai ales într-o zonă față de care investitorii nu-și manifestă interesul. În Dobromir se supraviețuiește de pe o zi pe alta, din roadele câmpului și crescând câteva animale pe lângă casă.

Munca la câmp - de căpătâi
Continuând prezentarea statisticii realizate de specialiștii AJOFM, constatăm că alte 11 localități au o rată a șomajului de peste 10%: Cas-telu - 12,8%, Ciobanu - 10,7%, Deleni - 16,1%, Independența - 15,6%, Lipnița - 17,5%, etc. În lipsa unor locuri de muncă stabile, oamenii muncesc zilieri, pe unde apucă. Vara este mai simplu, după cum ne-a declarat și Gelu Iordache, primarul orașului Băneasa (unde se înregistrează cea mai ridicată rată a șomajului din mediul urban!), căci se mai găsește de muncă. Iarna însă, ei ajung să îngroașe rândurile celor care se întorc spre primărie să-i ajute cu niscaiva bani pentru a supraviețui.
La Vulturu, până nu demult, nu era înregistrat niciun șomer. În prezent sunt 28 de persoane care primesc indemnizație de șomaj. În creștere este și numărul șomerilor din Dumbrăveni (unde anul trecut erau 3 șomeri, acum sunt 17), Târgușor (37 șomeri) și Topalu (37 șomeri). Dar aceste localități se numără printre cele cu o situație fericită, căci numărul de neangajați este încă scăzut.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 25 Mai 2010
Stire din Social : Pândiți de șomaj
Pagina a fost generata in 0.2515 secunde