Haos în sistemul sanitar. "Fără rețete compensate, nu putem trăi!"

531
Haos în sistemul sanitar.

Articole de la același autor

Constănțenii sunt de-a dreptul panicați. De ieri dimineață, cabinetele medicilor de familie nu mai acordă servicii decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Acest lucru se întâmplă din cauza nesemnării actelor adiționale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistență medicală primară încheiate cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.

Din păcate, aceste decizii au urmări directe asupra bieților bolnavi, mai ales că foarte mulți dintre cei care trec pragul medicilor de familie sunt bătrâni, care abia trăiesc de pe o zi pe alta.

"Fără rețete compensate, nu putem trăi! Sperăm ca aceste probleme ale cadrelor medicale să se rezolve, cât de curând, pentru că situația aceasta tensionată nu face altceva decât să ne îmbolnăvească și mai tare", ne-a declarat cu lacrimi în ochi, Ioana Pavel, o bătrânică în vârstă de 83 de ani.

Președintele Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), Rodica Tănăsescu, a declarat că până la rezolvarea situației, "halatele albe" au obligația de a consulta oamenii gratuit.

"Desigur, vor fi și medici care vor încasa consultațiile, pentru că nu fac față cheltuielilor. Din păcate, nu putem acorda trimiteri și rețete compensate, pentru că aceasta este o obligație a Casei, nu a noastră. Vom da rețete simple, prin care pacienții trebuie să-și cumpere medicamentele", a precizat medicul.

La Constanța, lucrurile nu sunt diferite față de cele din celelalte județe ale țării, dar recomandarea Asociației Medicilor de Familie "Tomis" Constanța pentru membrii săi este ca, în măsura în care se poate și fără a influența relația cu pacienții, să acorde cel puțin până pe 7 ianuarie, consultații pro bono pacienților.

"În acest timp, nu vor fi eliberate acte în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Deci, pacienții vor fi consultați, tratați, dar nu se vor elibera aceste acte ce presupun relația cu Casa", a declarat, pentru "Cuget Liber", dr. Laura Condur, președintele asociației.

La rândul său, dr. Veronica Chiorniță, medic de familie, a declarat că toți colegii sunt solidari cu cei din restul țării și speră ca, pe viitor, să fie rezolvate toate problemele din sistem.

"Este adevărat că nu sunt eliberate rețete compensate la acest moment, dar oamenii pot rezista o zi-două. Oricum, noi îi primim pe toți, îi consultăm și îi tratăm pro bono", a precizat medicul.

Reamintim că medicii de familie au protestat, luna trecută, în Piața Victoriei, vizavi de birocrația din sistemul medical, acuzând faptul că, din cauza multiplelor sarcini birocratice, medicii sunt puși în situația de a neglija actul medical. Tot atunci, reprezentanții medicilor au avut o întâlnire cu premierul Mihai Todose și cu ministrul Sănătății, Florian Bodog, în care li s-a promis că se vor rezolva problemele din sistem.

La rândul său, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu, a declarat că nemulțumirile medicilor de familie trebuie rezolvate de Guvern, precizând că Executivul nu ar trebui să mai "paseze" aceste probleme la CNAS sau la Ministerul Sănătății.

Potrivit acestuia, pacienții își plătesc, chiar, de multe ori, singuri analizele, iar unii dintre ei aleg să achite și medicamentele, pentru a nu mai aștepta la cozile formate la ușile medicilor de familie.

Pentru a se rezolva situația, valabilă la nivelul întregii țări, s-a decis prelungirea programului de lucru al Caselor de Sănătate, astfel încât să poată fi semnate aceste acte adiționale, pentru a asigura continuitate în acordarea asistenței medicale.

În cazul în care nu le vor fi rezolvate doleanțele, medicii de familie susțin că își vor continua protestul și nu vor semna actele adiționale la contractul-cadru cu Casa Națională de Sănătate, fiind nemulțumiți de fondurile alocate.

Purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS), Aurelia Drăgoi, a declarat că, la Constanța, din cei 380 de medici de familie care se află în contract cu ei, 280 au venit deja să semneze contractele pentru anul în curs.

"Noi nu am înregistrat până acum nicio reclamație de la pacienți că doctorii nu ar fi acordat consultații medicale sau că ei nu au primit rețete compensate", a subliniat reprezentantul CJAS.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6409 secunde