Haos în cartierul Compozitorilor. "Suntem distruși! Ce fel de viață suntem condamnați să ducem?"

72867
Haos în cartierul Compozitorilor.

Articole de la același autor

Cartierele noi ale Constanței se dezvoltă haotic în ultimii ani. Apar blocuri lângă case, blocuri în câmp, străzile aduc mai mult a ulițe, nu sunt spații de parcare, nu sunt utilități. Locuitorii care au sperat că își vor găsi liniștea, că vor avea un petic de verde în fața ferestrei, că vor respira aer curat, au ajuns acum să își blesteme zilele.

În cartierul Compozitorilor, se ridică bloc după bloc. Fiecare bucată de teren este exploatată la maximum. Așa au ajuns imobilele să fie aproape lipite unul de celălalt, iar visele constănțenilor de a sta într-o zonă aerisită să devină coșmaruri.

Un coșmar trăiesc și locatarii blocului Vila Roma, de pe strada Iosif Ivanovici nr. 21, care, de câteva luni, nu mai au soare, nu mai au liniște, nu mai au viață. Chiar în fața ferestrelor lor, la doar câțiva metri de apartamentele lor, un investitor imobiliar construiește un alt bloc cu locuințe colective. Oamenii, care locuiesc deja în zonă de mai bine de 10 ani de zile, s-au trezit efectiv, într-o zi, că pe terenul liber din fața imobilului în care locuiesc încep lucrările.

"Știam că este un teren liber. Dar este destul de mic, are doar 473 metri pătrați, și am spus că poate va face cineva o casă, ceva. Dar se pare că fac un bloc, cu parcare la parter. Suntem distruși. Nu mai avem deloc lumină naturală și de-abia au ajuns la etajul al doilea. Este un dezastru ce se întâmplă", ni s-au plâns locatarii din imobilul învecinat.

"Nu mai avem lumină deloc!"

Conform Autorizației de Construcție nr. 1512, emisă de Primăria Constanța pe 19 octombrie 2017, cu o perioadă de valabilitate de 12 luni, pe numele solicitantului Marlena Petrescu, pe strada Operei nr. 19, Constanța, va fi construit un imobil cu subsol, parter, două etaje și mansardă. Ulterior, proiectul a fost modificat. S-a renunțat la subsol, iar o parte din parter va servi drept parcare pentru opt autovehicule. Imobilul va avea două etaje, mansardă, însumând opt unități locative, dispuse câte două pe nivel.

"Ei spun că este suficientă distanță între blocuri și că nu sunt probleme în ce privește iluminatul natural. Dar noi trăim acolo și vedem. Nu avem lumină naturală aproape deloc, soare nici atât. În timpul zilei, stăm cu lumina aprinsă. Vecinii de la demisol și de la parter nu au nici măcar o rază de lumină. La etajele 1 și 2 mai ajunge soarele pentru că încă nu sunt făcuți pereții și încă nu este închisă construcția. Dar când va fi gata nu vom mai avea lumină deloc. Ce fel de viață suntem condamnați să ducem? Și nici dacă am vrea să vindem apartamentul și să ne mutăm, cine ni-l mai cumpără în aceste condiții? Și la ce preț să îl vinzi? Din start, a scăzut drastic valoarea proprietăților noastre", ne-au spus oamenii, supărați.

Două studii de însorire diferite

Ei susțin că au încercat să discute cu proprietarii, să se găsească o soluție, dar nu au ajuns la un consens. "Ne-au spus că au toate documentele în regulă, că au făcut studiu de însorire și că sunt respectate reglementările cum că am avea cel puțin o oră și jumătate lumină naturală, pe zi. Nu este adevărat acest lucru. Am făcut și noi o altă expertiză, pe banii noștri, la fața locului, nu pe hârtie, și reiese că nu este respectat ordinul Ministerului Sănătății, de a asigura însorirea locuințelor pe o durată de minimum 1,5 ore zilnic, la solstițiul de iarnă. La ora 11, de exemplu, la începutul lunii septembrie, în zi însorită, la noi nu ajungea nici măcar o rază. Mai mult decât atât, la parter, va fi parcare. Deci noi, cei care locuim la demisol și la etajul 1, nici nu vom mai putea deschide ferestrele din cauză că toate noxele vor intra la noi în casă", ni s-au mai plâns constănțenii.

Oamenii spun că au depus solicitare în instanță privind suspendarea construcției, dar nu își pun prea mari speranțe că vor câștiga. "Și chiar dacă opresc construcția. Nu s-a demolat nimic până acum în Constanța. Nu vor demola nici aici. Pentru că întotdeauna se găsesc portițe. Dar la noi nu se gândește nimeni. Cum vom trăi, ce vom respira? Calitatea vieții noastre are foarte mult de suferit", ne-au mai spus locatarii, resemnați.

"Noroaie și oameni nenorociți!"

În cursul zilei de ieri, la ora vizitei noastre în zonă, înainte de ora prânzului, într-adevăr, ferestrele învecinate cu imobilul în lucru erau umbrite. Pe șantier, se lucra de zor: se turna beton la etajul al doilea. Am dorit să vorbim cu reprezentantul constructorului, dar nu am avut succes, toți muncitorii fiind mobilizați la lucrările de la etaj. Ni s-a recomandat să venim mai după-amiază, când "vine șefu’".

Zona este, de altfel, toată răscolită. Ploile din ultimele zile au făcut cratere pline de noroi, pe șoselele neasfaltate. Sunt mașini parcate și pe o parte și pe alta, așa că pietonii sunt nevoiți să o ia de-a dreptul, prin gloată. "Aceasta este Constanța care mâine - poimâine intră în anul 2020. Noroaie și oameni nenorociți!", ne-a strigat un constănțean al locului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 30 Martie 2013
Stire din Cetățenești : Dezastrul din cartierul "Compozitorilor"
Pagina a fost generata in 0.5283 secunde