Hanul Balcan, ferecat şi abandonat de ani de zile. Cui îi mai pasă de bietul monument istoric?

2340

Articole de la același autor

Strada Ştefan cel Mare a intrat în reabilitare. Cuprinsă într-un proiect cu fonduri europene, artera ar trebui să devină una dintre zonele preferate pentru promenadă, cumpărături şi petrecere a timpului liber. Din păcate, multe dintre clădirile care se află pe această stradă sunt abandonate sau în stare avansată de degradare. Printre acestea, stă ferecat, de cel puţin 10 de ani, Hanul Balcan. Scos la vânzare, imobilul istoric s-a distrus văzând cu ochii şi pare că singura soartă ce îl aşteaptă este demolarea.

Imobilul de la numărul 84, odinioară hotel şi restaurant de lux, aflat pe lista monumentelor din Constanţa împărtăşeşte crunta soartă a tot ce poartă amprenta istoriei în urbea tomitană: ruină şi decădere. Hanul Balcan ascunde, între zidurile sale, pagini din vremurile vechi ale oraşului de la malul mării, dar şi multă disperare. Astăzi, zace cu uşile şi ferestrele zidite şi un afiş jupuit atârnat, pe care încă se mai distinge „De vânzare”.



Cu siguranţă, puţini dintre constănţenii ajunşi la vârste venerabile nu au stat, măcar o dată, la una dintre mesele din metal alb dantelat din curtea interioară a fostului han, sorbind o bere cu un deget de spumă şi ascultând romanţe. Cârciuma a fost închisă înainte de anii 2000 şi a fost, pe rând, pradă hoților de materiale de construcții, hotel de lux pentru maidanezi și ghenă de fiță pentru gunoaiele anumitor vecini din zonă.

De ceva timp, hanul este scos la vânzare pe piaţa imobiliară, de proprietarul privat care se ţine departe de ochiul public. Preţul iniţial a fost de 980.000 de euro. Între timp, anunţul publicat online a expirat, dar se pare că şi preţul a mai scăzut. „Au fost la începutul verii nişte persoane pe aici, au făcut poze, au dat roată şi pe strada Ştefan cel Mare şi pe cea din spate. Au tot stat, s-au uitat. Am înţeles că ar fi fost nişte posibili cumpărători şi că ofereau maximum 600.000 de euro. Mi-a povestit un vecin, care a auzit discuţiile. Să vină odată să îl ia cineva şi să îl renoveze, căci e păcat să stea închis de atât de timp. Oricum s-a distrus tot prin curte şi în interior. Dacă mai stă mult aşa, o să îl demoleze, căci nu o să mai aibă ce să facă cu el”, ne-a povestit unul dintre constănţenii pe care i-am întâlnit în apropiere de imobilul istoric.



Ruină de lux

Proprietatea cuprinde un teren de 1.700 metri pătraţi, cu deschidere la strada Ştefan cel Mare şi la strada Griviţei. Imobilul a fost construit în anul 1920 şi este format din două corpuri mari, fiecare cu ieşire la câte o stradă, şi două corpuri de legătură la parter. Sunt 20 de camere, cinci bucătării, 25 de băi, pivniţă şi cramă. Potrivit anunţului imobiliar, structura de rezistenţă este alcătuită din fundaţie din zidărie de piatră subzidite, zidărie portantă cu grosimea de 50 cm la exterior şi 37 şi 25 cm la interior, planşee din beton armat la corpul dinspre strada Ştefan cel Mare şi la cele de legătură, şi planşee de lemn la corpul dinspre strada Griviţei.

Proprietatea ar fi aparţinut unui bogătaș misterios, care i-a comandat unui arhitect să-i construiască o casă de vacanță. Ulterior, a transformat-o în restaurant, cu terasă în curtea interioară. Așa a devenit Hanul Balcan cârciumă de lux în buricul orașului, unde nu își permiteau să se desfete decât avuții vremii.



De la vorbe, la fapte…

Autorităţile locale cunosc situaţia dezastruoasă în care se află hanul şi chiar au somat proprietarul să efectueze lucrări de salubrizare a terenului, care s-a şi conformat. În programul de administrare a municipiului Constanţa, coaliţia PNL – USR PLUS şi-a propus „intervenţii” pentru executarea de lucrări la Hanul Balcan şi alte două imobile istorice. S-a luat în calcul inclusiv realizarea de exproprieri pentru cauză de utilitate publică, în cazul în care clădirile nu vor fi renovate, însă, până în prezent, consilierii nu au înaintat nicio propunere în acest sens.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3881 secunde