Guvernul va aproba noi măsuri privind șomajul tehnic

143
Guvernul va aproba noi măsuri privind șomajul tehnic - somaj-1586935189.jpg

Articole recomandate

Guvernul urmează să aprobe în ședința de miercuri un proiect de ordonanță de urgență care modifică OUG 30/2020 și acordă dreptul la indemnizația de șomaj tehnic și altor categorii de profesioniști.


Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, și "avocații pot beneficia de acordarea indemnizației prevăzute de articolul XV din OUG 30/2020".


Totodată, se includ, ca beneficiari ai măsurilor de protecție reglementate, "persoanele fizice titulare ale atestatului de impresar artistic, cuprinse în Registrul artelor spectacolului administrat de Ministerul Culturii, care obțin venituri exclusiv din această activitate".


De asemenea, conform documentului, "persoanele care realizează venituri din mai multe activități și pentru care sunt aplicabile mai multe măsuri de protecție socială pot beneficia de una singură, cea mai avantajoasă, în baza opțiunii exprimate la solicitare".


"Se prelungește termenul de depunere a solicitărilor pentru indemnizațiile prevăzute de art. XV, astfel încât acestea să poată fi prelucrate pe măsură ce se transmit cererile de acordare a indemnizațiilor, cu 5 zile lucrătoare pentru categoriile deja reglementate și se stabilește la 10 zile lucrătoare pentru categoriile nou introduse prin prezentul proiect de act normativ", se mai precizează în nota de fundamentare.


Pe ordinea de zi a ședinței de guvern figurează și un proiect de ordonanță de urgență prin care Executivul va modifica și completa OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.


Proiectul prevede, printre altele, modificarea termenului de decădere în interiorul căruia se poate solicita plata indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate, acordate în contextul pandemiei de COVID-19, de la 90 de zile la 180 de zile de la data încetării perioadei stării de urgență.


Executivul urmează să aprobe și un memorandum care prevede stabilirea unor măsuri pentru sprijinul proiectelor mari de cercetare în domeniul sănătății, care să ia în calcul, între altele, construirea unei infrastructuri de cercetare în scopul asigurării producției de vaccinuri necesară la nivel național și internațional având în vedere posibilitatea apariției în orice moment a unei pandemii cu virus gripal.


Un alt memorandum care va fi supus adoptării în reuniunea guvernamentală are ca temă "continuarea și amplificarea campaniei asumate de conștientizare și informare a populației de către autoritățile publice asupra importanței prevenției răspândirii pe teritoriul României a noului coronavirus (COVID-19)".


Legat de rectificarea bugetară, premierul Orban a anunțat marți seară că ordonanța de urgență aferentă va fi pe masa Guvernului "în această săptămână", precizând că proiectul cuprinde câteva obiective precise: "creșterea alocărilor pentru sănătate și de asemenea creșterea alocărilor către zona de muncă și protecție socială, pentru a asigura resursele financiare pentru a face toate plățile".


"De asemenea, la rectificarea bugetară vom crește plafonul pentru creditele garantate de stat pentru întreprinderile mici și mijlocii de la 5 la 15 miliarde, pentru a putea asigura capitalul de lucru sau capitalul necesar pentru investiții pentru cât mai multe întreprinderi mici și mijlocii care vor accesa aceste produse puse la dispoziție de guvern, și anume credite care sunt garantate și cu dobândă subvenționată, ca să se știe exact despre ce e vorba", a mai spus el.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7445 secunde