Guvernul discută azi proiectul de buget pe 2019, precum și modificări ale Ordonanței care instituie "taxa pe lăcomie"

205
Guvernul discută azi proiectul de buget pe 2019, precum și modificări ale Ordonanței care instituie

Articole recomandate

Guvernul discută în ședința de vineri proiectul bugetului de stat pe 2019, precum și modificări ale Ordonanței 114, care instituie "taxa pe lăcomie".


Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi că proiectul de buget se va afla pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de vineri a Guvernului, programată să înceaapă la ora 12:00.


Guvernul a anunțat ordinea de zi pentru ședința de vineri, însă pe aceasta nu figurează proiectul bugetului de stat.


Dăncilă a explicat că ședința pregătitoare a avut loc înainte ca ea să plece la Bruxelles, dar proiectul de buget se va afla pe ordinea de zi suplimentară.


Pe de altă parte, Viorica Dăncilă a spus că ar putea fi rediscutate unele prevederi ale OUG 114.


"Un guvern trebuie să dea dovadă de flexibilitate și să vadă ce funcționează și ce nu funcționează și nu trebuie să mergem pe ideea că totdeauna avem dreptate. Poate au fost elemente în care ar trebui să luăm o altă decizie. Nu pot să vă spun ce vom proroga și ce nu, dar pot să vă spun că vom avea o discuție foarte detaliată pe fiecare aspect și ceea ce credem că nu funcționează și sunt argumente temeinice vom încerca să avem o soluție pentru ele", a afirmat Viorica Dăncilă, fiind întrebată despre solicitarea UDMR de amânare a intrării în vigoare a așa-numitei taxe pe lăcomie.


Deși proiectul de buget urmează ssă fie discutat de Executiv, în continuare există nemulțimiri din partea primarilor de municipii, dar și din alte domenii.


Chiar joi, DIICOT a precizat, într-un comunicat, că fondurile alocate prin proiectul de buget nu permit desfășurarea în condiții optime a activității și pun în pericol finalizarea cauzelor penale aflate în curs. Instituția susține că după plata datoriilor, suma rămasă îi permite funcționarea pentru cel mult șase luni.


Și medicii de familie și-au exprimat public nemulțumirea față de finanțarea medicinei primare în 2019, fapt care "aruncă medicina de familie în criză". Societatea Națională de Medicina Familei (SNMF) a solicitat autorităților să asigure stabilitate pentru cabinetele medicilor de familie, temelia oricarui sistem public de sănătate funcțional și eficient.


Totodată, UDMR, care are un protocol de colaborare cu coaliția PSD-ALDE, a criticat proiectul de buget.
Proiectul de buget pe 2019, prezentat în urmă cu o săptămână de Ministerul Finanțelor, pfrevede un plus de 54,9% la Transporturi, de 64,6% la Sănătate și de 46,7% la Educație, la Ministerul pentru Mediul de Afaceri și Ministerul Comunicațiilor înregistrându-se o scădere a bugetelor.
Printre ministerele care au cel mai mult de câștigat în acest an sunt Ministerul Transporturilor, un plus la buget de 54,9% față de bugetul alocat anul trecut, până la 11,66 miliarde de lei, Ministerul Sănătății, +64,6%, până la 9,486 miliarde de lei, și Ministerul Educației, +46,7%, până la 30,83 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget pe 2019. Totodată, Ministerul Muncii și Administrația Prezidențială au printre cele mai mici creșteri, în timp ce Secretariatul General al Guvernului (SGG) are un buget cu 64,8% mai mare. Ministerul pentru Mediul de Afaceri și Ministerul Comunicațiilor au printre cele mai mari scăderi.
Proiecția bugetară pentru acest an este construită pe un produs intern brut de 1.022.500 milioane lei, o țintă de creștere economică de 5,5%, o rată a inflației de 2,8% și un deficit bugetar pe cash estimat la 2,55% din PIB. Deficitul ESA este prognozat la 2,57% din PIB, conform proiectului de buget pe 2019.


Bugetele tuturor celor patru servicii de informații ale României cresc anul acesta. Creditele bugetare cumulate ale SRI, SIE, STS și SPP se majorează astfel cu aproape 14%, potrivit proiectului bugetului de stat, de la 3,17 miliarde lei anul trecut la 3,61 miliarde lei în 2019, cea mai mare creștere fiind consemnată de STS, de aproape 70%.


Liderul PSD Liviu Draagnea a susținut reducerea bugetelor serviciilor de informații,a firmând că "banii vor merge la copiii României", el invocand posibilitatea instituireii unui program prin care copiii să beneficieze gratuit de vitamina D, ceea ce i-a atras critici și ironii.


Proiectul prevede tăierea cu 6% a creditelor bugetare ale Direcției Naționale Anticorupție (DNA), de la o execuție preliminată pe 2018 de 185,058 milioane lei la o alocare de 174,017 milioane lei anul acesta. Anul trecut, bugetul DNA a crescut cu aproape 10% față de 2017.


De asemenea, proiectul prevede reducerea cu 33,86%, față de execuția preliminată pe 2018, a creditelor bugetare destinate susținerii cultelor religioase, care constau în principal în bani alocați pentru construirea și întreținerea lăcașelor de cult, de la 213,2 la 141 milioane lei. În 2017, în acest scop s-au cheltuit de la buget doar 70,26 milioane lei.


sursa: romaniatv.net


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3652 secunde