Guvernul analizează o formă de șomaj tehnic pentru sectoare din sistemul public

290
Guvernul analizează o formă de șomaj tehnic pentru sectoare din sistemul public - ddd-1586372129.jpg

Articole recomandate

Premierul Ludovic Orban a anunțat miercuri seara că Guvernul ia în calcul un mecanism referitor la luarea unor măsuri pentru anumite sectoare din sistemul public, menite să evite răspândirea coronavirusului, fiind totodată și o formă de șomaj tehnic, acesta urmând să fie finalizat sub forma unei ordonanțe de urgență, relatează Agerpres.

"Pregătim o reglementare în domeniu (domeniul public - n.r.). Sunt zone publice care nu pot fi afectate, în care avem nevoie de fiecare efectiv, ba chiar avem nevoie de resurse umane suplimentare. Nu putem afecta zona de sănătate, care înseamnă spitale, direcții de sănătate publică, ambulanțe, unități primiri urgențe. De asemenea, nu putem afecta zona Ministerului Afacerilor Interne, cu toate efectivele de jandarmi, de pompieri, de polițiști, nu putem afecta zona militară. De asemenea sunt mai greu de afectat zone ca, de exemplu, zona Ministerului Muncii și Protecției Sociale. (...) Deci, sunt sectoare publice care sunt extrem de încărcate și unde nu putem să luăm astfel măsuri oarecum similare cu șomajul tehnic", a declarat Orban la B1 TV.

El a precizat apoi cum va funcționa acest mecanism care urmează să fie implementat. "În alte sectoare publice ne-am gândit la un mecanism pe care îl vom introduce într-o reglementare, care ține oarecum și de o evitare a riscului de răspândire a virusului, un mecanism relativ simplu, în care împărțim angajații, să spun, în două. Angajații sunt gândiți în cele două părți egale, fiecare parte să poată să mențină funcționalitatea instituției publice, și jumătate din angajați lucrează 15 zile, restul de 15 zile urmând să fie într-o formă de șomaj tehnic, plătiți la fel cum se plătește șomajul tehnic, cu 75%. Restul de 15 zile vin la muncă ceilalți care au stat în șomaj tehnic perioada respectivă. Ăsta este mecanismul pe care l-am gândit. (...) Facem o analiză pe fiecare domeniu de activitate, vedem exact cum urmează să fie implementată o astfel de măsură, dar deja măsura este gândită și urmează să fie implementată, restul sunt chestiuni de detalii și de modul în care va fi structurată ordonanța de urgență prin care vom stabili această măsură. Această măsură va fi valabilă nu numai pentru administrația centrală, ci și pentru administrația locală și pentru toate entitățile publice, inclusiv entitățile publice care nu sunt în subordinea Guvernului de la nivel național, entități publice care sunt în subordinea Parlamentului sau unități autonome", a explicat premierul.

Orban a menționat că, în perioada de 15 zile, dacă va exista o persoană infectată, funcționalitatea instituțiilor poate fi asigurată de ceilalți angajați.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0531 secunde