Guvernul a reglementat reducerea timpului de muncă și adordarea indemnizațiilo pentru zilieri și sezonieri

179
Guvernul a reglementat reducerea timpului de muncă și adordarea indemnizațiilo pentru zilieri și sezonieri - onouaformadereglementareamunciio-1596822754.jpg

Articole recomandate

Guvernul a reglementat prin ordonanță de urgență, posibilitatea reducerii timpului de muncă, acordării unor indemnizații pentru zilieri și sezonieri, precum și încurajarea telemuncii, conform unui comunicat de presă al Ministerului Muncii, citat de Agepres.


Actul normativ adoptat în ședința Executivului prevede o serie de măsuri de sprijin destinate angajaților și angajatorilor și de stimulare a creșterii ocupării forței de muncă în domeniile afectate de întreruperea sau restrângerea activității, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS - CoV - 2.


Una dintre măsurile adoptate de Guvern, și care va putea fi aplicată ori de câte ori se instituie stare de urgență/alertă/asediu, este sprijinul acordat de stat sub forma unei scheme de finanțare temporară a salariaților care vor avea program redus de muncă.


Astfel, angajatorul va putea să reducă, în această perioadă, timpul de muncă al salariaților, cu cel mult 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă, cu repartizarea corespunzătoare a programului de lucru și cu reducerea corespunzătoare a salariului.


Pe această perioadă, salariații beneficiază de o indemnizație de 75% din diferența dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă și salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de muncă, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de legea bugetului asigurărilor sociale.


Aceste sume se plătesc de angajator și se decontează ulterior de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de muncă din bugetul asigurărilor de șomaj.


Reducerea timpului de muncă se stabilește prin decizia angajatorului, pentru o perioadă de cel puțin 5 de zile lucrătoare consecutive, acesta având obligația să stabilească programul de muncă pentru întreaga lună. Reducerea timpului de muncă se poate aplica și în cazul programului de muncă în ture, precum și în cazul programului de muncă inegal.






Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8184 secunde